Civilizaţia, istoria şi cultura nordică şi baltică se reunesc la Târgovişte!

Elevi de liceu şi studenţi  români şi moldoveni  din ciclurile de licenţă şi master de la Universitatea „Valahia” din Târgovişte şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea din Bucureşti dar şi licee şi colegii de renume din judeţul Dâmboviţa şi din ţară iau parte la cursurile şcolii de vară „Lumini Nordice”.  Şcoala de Vară de Studii Baltice şi Nordice se desfăşoară în perioada 29 iulie-11 august 2012 în cadrul Centrul Internaţional de Conferinţe al Universităţii „Valahia”.

Read more

Ştiinţele ajung în viaţa de zi cu zi a elevilor dâmboviţeni

Ei învaţă cum să aplice cunoştinţele din domeniul ştiinţelor. În acest scop au fost formaţi 35 de profesori din 20 de şcoli dâmboviţene, care îi ajută pe elevi să înţeleagă mai bine lumea înconjurătoare şi care este aportul tinerilor în schimbarea ei.
Un exemplu l-au oferit astăzi elevii claselor a VIII-a A şi a VIII-a B din cadrul Liceului de Arte “Bălaşa Doamna” Târgovişte, coordonaţi de prof. Carmen Antonescu, la o lecţie mai aparte. Deşi sunt la profil artistic, ei au cercetat şi au adus argumentele pro şi contra construirii unei centrale nucleare la Târgovişte. Aceasta a fost tema pentru care s-a lucrat timp de o săptămână în cadrul unor activităţi interdisciplinare, în afara orelor de curs.
“A fost un proiect captivant”
Elevii au fost împărţiţi în echipe, fiecare având un rol dinainte stabilit: fizician, biolog, istoric, primar ş.a. “Am fost primar. A fost interesant. A trebuit să iau deciziile bune pentru toată lumea. A fost un proiect captivant”, a mărturisit Dimitrie Ghimuş. O altă opinie vine din partea Andreei Bălan. “Mi-a plăcut proiectul, pentru că această activitate a fost diferită de restul orelor de fizică. Am aflat foarte multe lucruri noi. Am cooperat foarte bine cu colegii. Eu am avut rol de istoric şi am fost contra construirii centralei nucleare, pentru că de-a lungul timpului au avut loc foarte multe accidente”, a spus adolescenta. Indiferent de rolul însuţit, copiii au arătat astăzi că au învăţat foarte multe lucruri referitor la subiect. “Mi s-a părut o activitate benefică. Eu nu m-aş fi interesat, de una singură, despre subiect, mai ales că nu e domeniul nostru”, a mărturisit Mara Ionicioiu.
Profiles – primul program de ştiinţe acreditat în România
Astfel de lecţii, dar pe alte teme, s-au desfăşurat sau se vor desfăşura în ele 20 de şcoli dâmboviţene încluse în proiect. Este vorba despre proiectul “Profiles”, al Universităţii Valahia Târgovişte, condus de conf. dr. ing. Gabriel Gorghiu, un proiect european care include 22 de parteneri din 20 de ţări. El a demarat la 1 decembrie 2010 şi se va derula până în noiembrie 2014 şi este primul program de ştiinţe acreditat în România. El îşi propune să pună bazele unei reţele de colaborare care să ofere posibilitatea cadrelor didactice şi de cercetare interesate de domeniul Ştiinţelor să coopereze activ, prin promovarea schimbului de idei şi a materialelor de formare specifice domeniului, diseminarea celor mai bune practici, organizării de seminarii, workshop-uri şi expoziţii atât la nivel local, regional şi naţional, dar şi la nivel internaţional. Gradul de succes al proiectului va fi determinat prin capacitatea profesorilor de a dezvolta materiale moderne pentru predarea Ştiinţelor şi prin atitudinea elevilor cu privire la domeniul Ştiinţelor şi educaţia în acest domeniu, orientată către context şi bazată pe investigaţie ştiinţifică.

Ei învaţă cum să aplice cunoştinţele din domeniul ştiinţelor. În acest scop au fost formaţi 35 de profesori din 20 de şcoli dâmboviţene, care îi ajută pe elevi să înţeleagă mai bine lumea înconjurătoare şi să conştientizeze aportul lor în schimbarea ei. 

Read more

Latinitatea, sărbătorită încă o dată la Târgovişte

Aici se desfăşoară în acest sfârşit de săptămână colocviul internaţional “Latinitate – Romanitate – Românitate”, aflat la cea de-a unsprezecea ediţie. El este organizat în preajma datei de 15 mai – Ziua Internaţională a Latinităţii, de către Universitatea Valahia Târgovişte, Primăria Municipiului Târgovişte, Uniunea Latină din România, Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa şi Camera Notarilor Publici Ploieşti & Biroul Notarial „Acta Legalia” Târgovişte.
Evenimentul, iniţiat de prof. univ. dr. Petre Gheorghe Bârlea, are loc la Centrul Internaţional de Conferinţe al UVT, iar secţiunile ediţiei din acest an sunt: „Latinitate vs diversitate culturală în contextul mondializării”, „Dialog intercultural în perspectivă sincronică şi diacronică” şi „Româna şi limbile străine în şcoală şi universitate. Aspecte lingvistice, literare şi culturale”. Printre participanţii la această frumoasă manifestare se numără, ca de fiecare dată, şi invitaţi din străinătate. Lucrările colocviului se încheie astăzi la ora 19.30, dar continuă mâine, după care sunt programate vizite la obiectivele culturale din Târgovişte şi din împrejurimi.

Aici se desfăşoară în acest sfârşit de săptămână colocviul internaţional “Latinitate – Romanitate – Românitate”, aflat la cea de-a unsprezecea ediţie.

Read more

Cultura finlandeză şi cea estoniană, expuse la Muzeul de Istorie din Târgovişte

Până pe 27 mai, târgoviştenii pot vedea ce înseamnă conceptul de cultură în Turku – Finlanda şi Tallinn – Estonia, oraşe care anul trecut au fost capitale culturale europene.
Muzeul de Istorie din Târgovişte găzduieşte o expoziţie de fotografie cu cele mai importante momente ale anului 2011 în cele două oraşe. Ea a fost vernisată astăzi, 9 mai, de către reprezentanţi din partea organizatorilor şi va putea fi văzută până pe 27 mai.
Imaginile înfăţişează activităţi multiple, conceptul de cultură depăşind marginile cu care noi, românii, suntem obişnuiţi, trecând în viaţa de zi cu zi şi în domeniile cele mai diverse. Spre bucuria invitaţilor, prezenţi la venisaj au fost mai mulţi tineri, elevi ai Liceului de Arte „Bălaşa Doamna” Târgovişte şi studenţi ai Universităţii „Valahia” Târgovişte. Cei mai tineri dintre ei, elevi la secţia pictură, s-au arătat impresionaţi de atmosfera în sine, din sala Auditorium a muzeului. „Expoziţia este foarte interesantă. Este pentru prima dată când particip la un asemenea eveniment şi sper ca într-o bună zi să ajung şi eu să expun într-un asemenea cadru”, a mărturisit Cosmin Cucardel, elev în clasa a IX-a la liceul târgoviştean menţionat.
Cei care au făcut posibil ca şi Târgoviştea să se numere printre oraşele unde această expoziţie să fie prezentă au fost reprezentanţii Fundatiei Turku 2011, Primăriei Municipiului Târgovişte, Ambasadei Republicii Finlanda la Bucuresti, Consulatului Onorific al Republicii Estonia la Bucuresti, Asociaţiei Română pentru Studii Baltice şi Nordice, Complexului Naţional Muzeal “Curtea Domnească” Târgovişte, Universitatăţii Valahia Târgovişte.

Muzeul de Istorie din Târgovişte găzduieşte o expoziţie de fotografie cu cele mai importante momente ale anului 2011 în cele două oraşe. Ea a fost vernisată astăzi, 9 mai, de către reprezentanţi din partea organizatorilor şi va putea fi văzută până pe 27 mai. 

Read more

În săptămâna „Şcoala Altfel”, elevii de la „Voievodul Mircea” au ales să se informeze

O parte dintre elevii liceului au participat astăzi la două ore de discuţii despre violenţa în şcoală şi traficul de persoane.
Activităţile au fost desfăşurate de Poliţia Municipiului Târgovişte, Universitatea Valahia Târgovişte şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa, instituţii partenere în campanii de prevenire a acestor fenomene sociale actuale. În faţa elevilor au veni tVeronica Ruban, Drăgălina Boaghie, Daniela Dălae şi Roxana Bălănică, studente ale Facultăţii de Drept din Târgovişte, cele care au condus discuţiile pe aspectele importante ale temelor propuse. LA nivelul şcolii au fost derulate mai multe proiecte pe tema violenţei. “Nu am avut probleme în şcoală sau cazuri deosebite. Elevii s-au arătat mereu interesaţi şi au participat voluntar la activităţile desfăşurate”, a explicat pro. Veronica Oprea, director adjunct al Grupului Şcolar “Voievodul Mircea” Târgovişte.
Cele două întâlniri s-au încadrat în programul „Şcoala Altfel”, elevii instituţiei de învăţământ având de ales între o serie de activităţi, care mai de care mai atractive: concursuri sportive, vizionare de filme, vizite la obiectivele turistice, excursii, curs de dans modern, curs de gătit, curs de caligrafie, atelier de pictură etc.

 

 

 

 

 O parte dintre elevii liceului au participat astăzi la două ore de discuţii despre violenţa în şcoală şi traficul de persoane.

 

 

Read more
Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro