Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

27-11-2021

Rectorul UVT: ”Dacă în cinci ani de zile nu terminăm Campusul, nu vom mai avea studenți și nu mai vorbim de universitate”

Universitatea Valahia Târgoviște va avea în următorii 5 ani, așa cum spune rectorul Călin Oros, un campus universitar la standarde înalte, dacă se va respecta PUZ-ul existent.

Pentru a acoperi costurile necesare finalizării campusului, ce se ridică undeva la 50 de milioane de euro, reprezentanții universității au pregătit deja două proiecte pe POR, pe Axa 10.

La acest moment, în Campusul Universitar funcționează trei cămine studențești, Institutul de Cercetare Științifică și Tehnologică Multidisciplinară, corpul A, în care funcționează facultățile de inginerie, corpul B, în care vor funcționa din semestrul II Facultatea de Științe Economice și Facultatea de Științe Politice și Comunicare.

Primul proiect POR la care se lucrează are în vedere extinderea spațiilor de învățământ cu încă un corp pentru Facultatea de Științe Umaniste și Facultatea de Drept și Științe Administrative, un Planetarium și un observator astronomic, Aula Universității, care a fost reproiectată și va avea o cupolă de sticlă. Singura clădire din Campus care va avea o arhitectură clasică, așa cum spune rectorul Călin Oros, va fi biblioteca centrală a universității, gândită ca și proiectare după biblioteca Universității Oxford.

De asemenea, va apărea o nouă clădire în Campus, între Institutul de Cercetări și clădirea facultăților de Inginerie, unde se vor muta Facultățile de Teologie și Științele Educației, dar și Facultatea de Științe și Arte.

Pentru cel de-al doilea proiect POR se are în vedere realizarea unor spații sociale, prin construirea a altor două cămine și a unei cantine.

În plus, prin CNI a fost aplicat un proiect pentru construirea unei săli de sport.

Universitatea își propune să realizeze din fonduri proprii un amfiteatru în aer liber, dar și o piscină.

Tot prin CNI a fost câștigat la Alexandria un proiect pentru reabilitarea Campusului universitar de acolo, unde vor începe lucrările până la sfârșitul acestui an.

Rectorul Călin Oros spune că este nevoie ca finalizarea campusului universitar să se facă în cel mult cinci ani, pentru că nu mai pot fi solicitate fonduri suplimentare la Guvern pentru acest obiectiv, întrucât universitatea a fost deja favorizată, prin acordarea de resurse în ultimii doi ani. 9,56 milioane de lei au fost acordate numai anul acesta, pentru finalizarea lucrărilor la sediul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Litere şi Comunicare.

„Singura resursă sunt fondurile europene. Dacă intrăm și putem accesa bani pe POR, pe Axa 10, în cinci ani de zile evident că totul este gata. Dacă în cinci ani de zile nu terminăm Campusul, oricum nu vom mai avea studenți și nu mai vorbim de universitate”-Călin Oros, rector UVT

 

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Flax Gopo
Webhosting Armand Media

CITEȘTE ȘI