INTERVIU: Iulian Udroiu – despre candidatura sa la funcția de rector al Universității Valahia Târgoviște

R: Mâine, 20 februarie, vor avea loc alegeri pentru funcția de rector al Universității Valahia din Târgoviște. Plecați din postura de director administrativ. Considerați că este un avantaj sau un dezavantaj?

Iulian Udroiu: Îmi place să cred că nu este un dezavantaj. Sunt Director General Administrativ al Universității ”Valahia” din Târgoviște de 8 ani de zile, perioadă în care am participat la actul de decizie și am acumulat o experiență managerială pe care o pot valorifica din postura de rector al Universității Valahia.

În plus, am experiența unui traseu profesional firesc. Am parcurs pas cu pas funcțiile didactice, începând cu cea de preparator, asistent, șef de lucrări. În prezent sunt conferențiar universitar și dețin titlul de doctor în științe în două domenii: Inginerie Electrică și Management.

Sunt un om realist și pragmatic și știu că nu putem face schimbări peste noapte. Dar trebuie să ne concentrăm pe viitor, pe menținerea calificativului „Grad de încredere ridicat” pentru Universitatea noastră, pe creșterea calității pregătirii studenților, dar și a cadrelor didactice, pe un accent mai puternic pe cercetare.

R: Că tot ați adus aminte de cercetare. Universitatea nu este încadrată în categoria Universităților de Educație și Cercetare Științifică, ci doar în categoria Universităților Centrate pe Educație (categoria a III-a), aceasta deși UVT are un institut de cercetări. Aveți o strategie în acest sens?

Iulian Udroiu: Sigur. Primul lucru la care trebuie să apelăm sunt fondurile internaționale. Vreau să încurajez, iar instituția îi va susține, pe toți cercetătorii și toate cadrele didactice să acceseze fonduri externe. Este nevoie să ne implicăm în realizarea unor cercetări multidisciplinare pentru a crește vizibilitatea instituției și să atragem, așa cum au făcut și alte universități, cercetători străini și români valoroși care să contribuie la propuneri de proiecte de cercetare naționale și internaționale de succes.

Este adevărat și că pentru a avea calitate este nevoie de găsirea unor surse de finanțare pentru remunerarea activității de cercetare cu impact important în ierarhizarea națională și internațională a universității, cu accent pe activitatea de cercetare. O sursă importantă, la care aș vrea mă raportez este mediul de afaceri local și național, care ne poate asigura o parte din resursele necesare într-un sistem win-win. Și nu în ultimul rând trebuie să folosim resursa noastră cea mai importantă – studenții. Ei trebuie implicați în activitățile de cercetare ale universității prin integrarea lor în echipele proiectelor de cercetare.

 R: Studenții sunt cu adevărat resursa cea mai importantă. Numărul lor scade, însă, la Târgoviște, și pe fondul scăderii demografice. Dar totuși, credeți că puteți crește acest număr?

Iulian Udroiu: Putem să luăm măsuri care să facă Universitatea Valahia mai atractivă pentru studenții noștri, care să dezvolte un sentiment de apartenență la comunitatea academică. De aceea trebuie să diversificăm atât metodele de predare – învățare, cât și activitățile curriculare și extra-curriculare. Este important să reducem birocrația aferentă activităților universitare și să îi sprijinim prin garantarea burselor și altor drepturi, cât și prin activități de orientare în carieră. Prin proiectul ”Campus Wi-Fi” urmărim accesul imediat și nelimitat al studenților la Internet oriunde în incinta Campusurilor universitare ale universității. Sunt multe alte elemente pe care publicul le poate regăsi în planul meu managerial. Ceea ce pot să vă asigur este că voi face tot ceea ce îmi stă în putință să creăm un mediu academic sigur și apreciat de cei care vor alege Universitatea Valahia ca instituție de învățământ superior.

R: Cum vedeți formula de conducere viitoare. Vreți să fiți șef sau lider?

Iulian Udroiu: Îmi doresc ca actul de decizie să respecte o structură piramidală, dinspre bază spre vârf. Deci nici șef, nici lider, ci coleg. Ceea ce mi-am propus în planul managerial, despre care am vorbit, nu poate fi realizat de către o singură persoană, din acest motiv consider că este nevoie de o echipă puternică și pregătită. Am toată convingerea că , alături de colegii din universitate, vom parcurge cu succes drumul ambițios la care ne angajăm.

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro