Concurs de istorie, câştigători de la Colegiul Economic. Citeşte mai multe!

Astăzi a avut loc, la Muzeul de Istorie din Târgovişte, concursul tematic “Independenţa – năzuinţă seculară a naţiunii române”, organizat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească” Târgovişte în parteneriat cu Colegiul Naţional “Ienăchiţă Văcărescu”, Colegiul Naţional “Constantin Cantacuzino” , Colegiul Naţional  “Ion Heliade Rădulescu” şi Colegiul Economic „Ion Ghica”.

Read more

Proiect de promovare a bisericilor şi muzeelor din Târgovişte şi împrejurimi, cu finanţare europeană

Primarul municipiului Târgovişte, Gabriel Boriga, a semnat, la Ministerul Dezvoltării, două contracte de finanţare a unor proiecte ale municipalităţii, din fonduri europene. Cota de finanaţre a UE este de 98%, în vreme ce contribuţia municipalităţii este de doar 2%.

Read more

În perioada 25-30 octombrie, Târgoviştea devine capitala astrofotografiei. Vezi programul ASTROFOTO 2012!

Dâmboviţenii sunt invitaţi la un regal de astrofotografie, film astrofotografic, imagini cosmice luate din spatiu si recital de muzica astrofolk.
Program:
Platoul din Piața Tricolorului, joi, 25 octombrie, orele 18:30-20:30
• Promovare publică: observații astronomice prin telescop la Lună
Muzeul de Istorie Dâmbovița, vineri, 26 octombrie, orele 11:30-14:00
• Conferință de presă
• Vernisaj expoziția concurenților, expoziția membrilor juriului, expoziția internațională, expoziția de imagini cosmice luate din spațiu
• Gala de premiere a câștigătorilor ediției a 7-a a concursului
• Proiecții de imagini și film astrofotografic
• Recital de muzică astrofolk
Invitat special cu lucrări în expoziție este celebrul fotograf și jurnalist de știință de origine iraniană Babak A. Tafreshi, director și fondator al celui mai mare proiect de astrofotografie din lume, The World at Night (TWAN).
Recital inedit de muzica astrofolk cu Dan Mitruț (astronom, astromitolog și astrofotograf).
În zilele de 26, 27 și 28 octombrie vor avea loc conferințe și cursuri de astrofotografie.
Expozițiile vor fi deschise în perioada 26-30 octombrie și se pot vizita în grupuri organizate pentru care se asigură asistență. Intrarea este liberă.
Dâmboviţenii sunt invitaţi la un regal de astrofotografie, film astrofotografic, imagini cosmice luate din spatiu si recital de muzica astrofolk.

Read more

Expoziţii noi la Muzeul de Istorie din Târgovişte. Aflaţi ce vă aşteaptă acolo! (foto)

Documente din arhivele de la Geneva întâmpină vizitatorii muzeului pe holul de la intrare, iar în sala Auditorium fotografii cu peisaje din lumea îndepărtată a Norvegiei îi introduc într-un univers aproape fantastic.

Read more

EXPOZIŢIE TEMATICĂ – 500 de ani de la atestarea documentară a judeţului Dâmboviţa

Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale Dâmboviţa organizează luni, 4 iunie 2012, începând cu orele 14.30, expoziţia tematică „500 de ani de la atestarea documentară a judeţului Dâmboviţa”,  ce va avea loc la Muzeul de Istorie, str. Calea Domnească, nr. 189.
Expoziţia dedicată acestui moment aniversar reprezintă concepţia comună a instituţiilor organizatoare cu binecunoscutul colecţionar, arhitect Dan Niţescu.
Judeţul Dâmboviţa în memoria documentelor.
În Sala „Auditorium”a muzeului, pe baza ştirilor documentare, parte prezentate în original, este ilustrată evoluţia istorică, politică şi teritorială a judeţului.
Judeţul Dâmboviţa în însemne heraldice
O temă heraldică importantă este stema oraşului de reşedinţă, Târgoviştea, prezentă încă din timpul domnitorului Neagoe Basarab.
Judeţul Dâmboviţa în cartografie
Ilustraţia cartografică cuprinde 20 de hărţi ale ţinutului dâmboviţean, remarcându-se prima hartă a judeţului Dâmboviţa realizată de Carol Popp de Szathmáry. Hărţile, în mare majoritate, proprietate a Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Dâmboviţa sunt pentru prima dată prezentate publicului alături de numeroase planuri de moşii expuse de Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte.
Judeţul Dâmboviţa în imagini de epocă
Holul central al muzeului este gazda unei istorii în 380 de imagini, majoritatea inedite, a judeţului Dâmboviţa în prima jumătate a secolului XX.
Subiectul atât de vast, ce acoperă o cronologie de o jumătate de mileniu şi diversitatea problematicilor pe care le conţine, au condus la alcătuirea unei tematici expoziţionale pentru a ilustra intervalul scurs de la prima menţiune documentară a judeţului Dâmboviţa – 4 iunie 1512.
Expoziţia poate fi vizitată în intervalul 4 iunie – 15 iulie 2012.

Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale Dâmboviţa organizează astăzi, 4 iunie 2012, începând cu orele 14.30, expoziţia tematică „500 de ani de la atestarea documentară a judeţului Dâmboviţa”.

Read more

Cultura finlandeză şi cea estoniană, expuse la Muzeul de Istorie din Târgovişte

Până pe 27 mai, târgoviştenii pot vedea ce înseamnă conceptul de cultură în Turku – Finlanda şi Tallinn – Estonia, oraşe care anul trecut au fost capitale culturale europene.
Muzeul de Istorie din Târgovişte găzduieşte o expoziţie de fotografie cu cele mai importante momente ale anului 2011 în cele două oraşe. Ea a fost vernisată astăzi, 9 mai, de către reprezentanţi din partea organizatorilor şi va putea fi văzută până pe 27 mai.
Imaginile înfăţişează activităţi multiple, conceptul de cultură depăşind marginile cu care noi, românii, suntem obişnuiţi, trecând în viaţa de zi cu zi şi în domeniile cele mai diverse. Spre bucuria invitaţilor, prezenţi la venisaj au fost mai mulţi tineri, elevi ai Liceului de Arte „Bălaşa Doamna” Târgovişte şi studenţi ai Universităţii „Valahia” Târgovişte. Cei mai tineri dintre ei, elevi la secţia pictură, s-au arătat impresionaţi de atmosfera în sine, din sala Auditorium a muzeului. „Expoziţia este foarte interesantă. Este pentru prima dată când particip la un asemenea eveniment şi sper ca într-o bună zi să ajung şi eu să expun într-un asemenea cadru”, a mărturisit Cosmin Cucardel, elev în clasa a IX-a la liceul târgoviştean menţionat.
Cei care au făcut posibil ca şi Târgoviştea să se numere printre oraşele unde această expoziţie să fie prezentă au fost reprezentanţii Fundatiei Turku 2011, Primăriei Municipiului Târgovişte, Ambasadei Republicii Finlanda la Bucuresti, Consulatului Onorific al Republicii Estonia la Bucuresti, Asociaţiei Română pentru Studii Baltice şi Nordice, Complexului Naţional Muzeal “Curtea Domnească” Târgovişte, Universitatăţii Valahia Târgovişte.

Muzeul de Istorie din Târgovişte găzduieşte o expoziţie de fotografie cu cele mai importante momente ale anului 2011 în cele două oraşe. Ea a fost vernisată astăzi, 9 mai, de către reprezentanţi din partea organizatorilor şi va putea fi văzută până pe 27 mai. 

Read more
Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro