Ia a fost sărbătorită mai devreme la Târgovişte (foto)

Manifestarea a avut loc în aer liber, în curtea Muzeului de Istorie, unde vizitatorii au putut vedea o expoziţie inedită de ii pe culme, citi materiale documentare despre ie şi despre Sânziene, sărbătoare ce se apropie, asista la un program artistic susţinut de elevi de la diferite unităţi şcolare din judeţ, degusta produse româneşti realizate de personalul muzeului şi chiar cumpăra ii, realizate de un meşter popular din Târgovişte.

 

„Mă bucur foarte mult că am reuşit să facem la Târgovişte genul acesta de activitate, prin care celebrăm ia alături de alte comunităţi de români din toată lumea. Ia este încă vie, acesta este mesajul pe care vrem să-l transmitem. Ia este o comoară de demult, dar şi de astăzi şi vrem s-o transmitem şi celor care vin după noi. Avem cu ce să ne mândrim”, spune Irina Cîrstina, muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie din Târgovişte.

Personalul muzeului a întâmpinat vizitatorii în straie tradiţionale, creând o atmosferă pur românească. De remarcat ca si unii dintre cei care au acceptat invitaţia la evenimentul cu intrare liberă au purtat ii, răspunzând astfel îndemnului organizatorilor. „Portul tradiţional dâmboviţean este o îmbinare a celor din zona noastră, cu inflenţe din Muscel şi din Argeş. Suntem tradiţionalişti, nu am împrumutat foarte mult, portul nostru tradiţional caracterizându-se prin simplitate şi echilibru”, explică Irina Cîrstina. Mai multe despre subiect puteţi afla vizitând muzeele de la Pietroşiţa şi Pucioasa, din cadrul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească”, acolo fiind reprezentat portul tradiţional dâmboviţean.

Rămâneţi pe Gazeta Dâmboviţei pentru a o cunoaşte pe Elena Nedelcu, meşter popular din Târgovişte, care lucrează ii de când era copil!

 ziua_iei_2 ziua_iei_4 ziua_iei_5

 


Regata

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro