Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3662
6-12-2021

Weekend la teatru!

În acest sfârşit de săptămână, actorii Teatrului Municipal din Târgovişte vă aşteaptă cu trei piese de succes. În această seară, începând cu ora 19:00 în Sala Studio veţi putea urmări un spectacol în regia lui Victor Scoradeţ:  „102 VIRGULĂ 7”. Protagonistul este un puşti de 16 ani, care se trezeşte în postura inedită de prezentator al unui mic post de radio. Spectacolul redă problemele  acestuia şi piedicile puse de părinţi dar şi obstacolele pe care este nevoit să le treacă.  Sâmbătă seara, la aceeaşi oră, îi veţi putea admira pe Vlad Zamfirescu, Bogdan Farcaş şi Mircea Silaghi în spectacolul „Helter Skelter”  în regia lui Cristi Juncu. Protagoniştii se întâlnesc într-un restaurant, de Crăciun, moment în care, dincolo de luminiţele din brad, de febra cumpărăturilor , de zâmbete şi nostalgia momentului, se ivesc şi răni nevindecate, întrebări chinuitoare, care ies la suprafaţă în acest cadru feeric.

Adio becurilor cu incandescenţă! Află motivul!

Vechile becuri Edison vor dispărea de pe piaţă în toate ţările din U.E. Decizia luată ca urmare a nemulţumirilor venite din partea consumatorilor este implementată de la începutul acestei luni. Încă de acum trei ani s-a interzis comercializarea becurilor cu incandescenţă cu o putere mai mare de 100 de watti, urmate de cele de 75 şi 60 de watti, iar prin noua decizie cele de 40 şi 25 de watti vor avea aceeaşi soartă. Măsura nu a fost însă primită bine de toată lumea.

23 august-zi cu rezonanță istorică!

Timp de aproape jumătate de secol, 23 august a fost sărbătoarea naţională a României. Parade militare, spectacole grandioase, poezii recitate pentru conducător sunt doar câteva dintre manifestările care întâmpinau aceasta zi. Astăzi, pentru români, această dată aproape că și-a pierdut semnificația. Manualele de istorie retin totuși, că în urmă cu 68 de ani țara noastră s-a aflat într-un moment de răscruce.

Vacanţe gratuite la munte şi la mare în taberele studenţeşti! Află cum poţi să te înscrii!

Anotimpul estival este perioada perfectă pentru relaxare la munte sau la mare. Scăpaţi de stresul şi emoţiile examenelor, studenţii au ocazia de a petrece timp alături de colegi în taberele oferite gratuit de Ministerul Educaţiei. Cele 6480 de locuri puse la dispoziţie anul acesta pot fi ocupate de studenţii care se încadrează într-una dintre următoarele categorii: orfani de ambii părinţi, proveniţi din casele de copii sau plasament familial şi cei care beneficiază de burse sociale; cei cu rezultate deosebite la învăţătură în anul precedent de şcolarizare; studenţii care activează în cadrul Caselor de Cultură ale Studenţilor şi care s-au evidenţiat prin activităţi cultural-artistice; studenţii implicaţi în acţiuni de voluntariat, activităţi şi proiecte studenţeşti, manifestări culturale, ştiinţifice şi sportive realizate în cadrul asociaţiilor şi federaţiilor studenţeşti.

Recomandări de weekend!

Dacă plănuiţi să petreceţi acest sfârşit de săptămână în afara oraşului, la munte sau la grătar cu familia, trebuie să ţineţi cont şi de regulile de bun simţ dar şi măsurile de siguranţă impuse de autorităţi pentru a evita incidentele neplăcute. Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente în această perioadă, Serviciul Prevenire din cadrul I.S.U. „Basarab I” Dâmboviţa recomandă cetăţenilor care doresc să se relaxeze la un grătar în aer liber, turiştilor şi amatorilor de drumeţii montane să respecte următoarele măsuri preventive:

Vreţi să mergeţi cu familia la piscină? Iată care sunt riscurile la care vă expuneţi!

A venit vara iar temperaturile ridicate înregistrate în ultima săptămână le dau bătăi de cap târgoviştenilor care caută metode eficiente pentru a se răcori. Mulţi evită aparatele de aer condiţionat din cauza problemelor de sănătate pe care acestea le determină, iar băuturile răcoritoare şi duşurile repetate nu îmbunătăţesc deloc situaţia. Odată cu venirea weekendului, scăpaţi de serviciu, o parte dintre aceştia s-au refugiat la piscinele amenajate în oraş şi în afara acestuia. Apa din belşug, bronzul natural şi distracţia îi atrag, cu toate acestea ştrandurile nu sunt lipsite de riscuri.

Producătorii de lapte şi cei din agricultura ecologică primesc bani pentru îmbunătăţirea calităţii produselor!

Producătorii care deţin minimum două vaci de lapte şi se află în zone defavorizate dar şi agricultorii care desfăşoară activităţi agricole în regim ecologic primesc sprijin din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Cele două măsuri sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă şi sunt derulate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Vacanţă la bibliotecă! Află programul!

În intervalul 6-31 august, Biblioteca Judeţeană I.H.Rădulescu organizează numeroase activităţi distractive, educative şi artistice pentru copii care doresc să vină pentru a-şi petrece o mică parte din vacanţă alături de alţi colegi în cadrul instituţiei. Programul „Vacanţă la bibliotecă” se va desfăşura de luni până vineri pe toată durata perioadei între orele 11:00 şi 13:00. Biblioteca îşi deschide porţile pentru toţi copiii şi tinerii care  vor să socializeze, să înveţe lucruri noi sau să îşi demonstreze talentele artistice şi abilităţile practice. Manifestările includ: jocuri de matematică distractivă, de memorie şi perspicacitate, ateliere creative de origami, plimbări la Grădina Zoologică şi în final un carnaval „Cu mască şi fără mască”.

Un deceniu şi jumătate de istorie în domeniul protecţiei copilului şi asistenţei sociale

 

Anul 2012 reprezintă pentru specialiştii care activează în cadrul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului (DGASPC), împlinirea a 15 ani de când a fost constituit printr-un act oficial “serviciul public specializat pentru protecţia copilului”.Cu această ocazie, DGASPC Prahova şi-a asumat rolul de gazdă, organizând în perioada 13-15 iunie 2012 o manifestare aniversară, la care participă reprezentanţii direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului din întreaga ţară.

Unde-i lege, nu-i tocmeală! Iată ce reguli trebuie să respecţi la BAC!

Examenul de bacalaureat este în curs de desfăşurare, elevii susţinând zilele acestea probele de evaluare a competenţelor de comunicare în limba română, o limbă de circulaţie internaţională şi a competenţelor digitale. Ca în fiecare an, cei mai puţin pregătiţi dintre elevi nu au ezitat să se folosească de materiale ajutătoare. Conform normelor elaborate de Ministerul Educaţiei, utilizarea acestora precum şi a oricăror forme de fraudare a examenului atrage după sine sancţiuni dure. Elevii prinşi copiind vor fi eliminaţi din sală şi nu vor mai putea susţine examenul două sesiuni consecutive.

Palete II- o expoziţie a profesorilor de artă!

Liceul de arte “Bălaşa Doamna” a găzduit  luni expoziţia de picturi intitulată „Palete II”. Tematica celei de-a doua ediţii a expoziţiei a cuprins: peisaje, compoziţii, studii şi portrete. În total au fost expuse 24 de lucrări aparţinând celor 15 profesori şi pictori  târgovişteni,  membri ai Uniunii Artiştilor Plastici.