Cum a scăpat Biserica Domnească de demolare în proiectul lui Ceauşescu: Târgovişte – capitală!

În vizita făcută pe platforma industrială a Târgoviştei pe 24 septembrie 1986, Nicolae Ceauşescu spunea în discursul său că Târgoviştea va deveni o a doua capitală a ţării. Pentru această ambiţie comunistă, însă, Târgoviştea avea să plătească un preţ mult prea scump: desfigurarea arhitectonică a Vechii Cetăţi de Scaun.

Read more

Un dâmboviţean a pus la punct “înfometarea raţională” de pe vremea lui Ceauşescu

Pentru a masca criza de alimente, începând cu 1980, regimul communist a reglementat strict modul în care românii trebuiau să mănânce. În decembrie 1980, drept cadou de Crăciun, populaţia RSR a primit cadou  legea „pentru constituirea, repartizarea şi folosirea pe judeţe a resurselor pentru aprovizionarea populaţiei cu carne, lapte, legume şi fructe”.

Read more

Andrei Kemenici: Cetăţenii au dreptul să vadă unitatea militară unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu

kemeniciComandatul unităţii militare de la Târgovişte din 1989, unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu – Andrei Kemenici, a declarat, marţi, la inaugurarea punctului muzeal de la această fostă unitate militară că e un lucru bun că se poate vizita, toţi cetăţenii având dreptul să vină să vadă ce este aici şi a se informa cu privire la evenimentele din 1989.

Read more

23 august-zi cu rezonanță istorică!

Timp de aproape jumătate de secol, 23 august a fost sărbătoarea naţională a României. Parade militare, spectacole grandioase, poezii recitate pentru conducător sunt doar câteva dintre manifestările care întâmpinau aceasta zi. Astăzi, pentru români, această dată aproape că și-a pierdut semnificația. Manualele de istorie retin totuși, că în urmă cu 68 de ani țara noastră s-a aflat într-un moment de răscruce.

Read more

SARO s-a “născut” acum 40 de ani! Vezi ce lider politic local a fost în echipa care a i-a “ţinut lumânarea” în 2004!

 În 1969, Nicolae Ceauşescu vizita Târgoviştea cu un scop precis. Vroia să dezvolte aici una dintre marile platforme de industie grea  din Râmânia Socialistă. Ironia istorie face ca la acea vizită, într-un discurs ţinut în centrul vechi al oraşului Ceauşescu să spună o frază ce se va regăsi în toate platformele electorale ale tuturor candidaţilor posdecembrişti: “Se va dezvolta şi vechea Cetate de Scaun, Târgoviştea!”

Read more

Fostul arhitect-șef al județului, Dan Nițescu, expune la Muzeul de Istorie, pentru dâmbovițeni, o parte din istoria județului (galerie foto)

 Fost arhitect-șef al județului și binecunoscut colecționar, Dan Nițescu le oferă dâmbovițenilor posibilitatea de a vedea o mică parte din istoria județului nostru în secolul trecut, la Muzeul de Istorie din Târgoviște. Este vorba despre expoziţia tematică „500 de ani de la atestarea documentară a judeţului Dâmboviţa”, care este deschisă începând de astăzi, timp de o lună și jumătate pentru dâmbovițeni.
Read more

Ceauşescu şi Adrian Năstase candidează la primărie!

Nu este nicio glumă, ci chiar un adevăr, Ioan Aurel Ceauşescu şi Adrian Năstase sunt doi dintre candidaţii la primăriile dâmboviţene Fieni şi I.L. Caragiale. Cei doi, primul din partea PRM şi al doilea din partea USL candidează la fotoliul de primar şi spun că numele pe care le poartă, le-au adus şi necazuri, dar şi multe satisfacţii însă  niciunul nu şi l-ar schimba.

Read more

La Târgovişte, acum 22 de ani, sfârşea preşedintele RSR, Nicolae Ceauşescu. Spune-ţi părerea: Merita sau nu să fie împuşcat?

 

Nicolae Ceauşescu a vrut să-şi lege numele de Târgovişte într-un mod voievodal, intenţia sa fiind aceea de a transforma vechea cetate a celor 33 de voievozi, într-un simbol al erei comuniste.
Cu ocazia vizitei din 24 septembrie 1986, el anunța că orașul Târgovişte va deveni a doua capitală și că se vor lua măsuri pentru demararea lucrărilor necesare.Ceauşescu nu a apucat să conducă de la Târgovişte, dar oraşul s-a legat pe vecie de numele dictatorului. În vâltoarea evenimentelor revoluţionare din decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu şi soţia sa Elena, au sperat ca Târgoviştea le va reda puterea pierdută.
Read more
Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro