ortooxacell kiss2022.gif Flax

SARO s-a “născut” acum 40 de ani! Vezi ce lider politic local a fost în echipa care a i-a “ţinut lumânarea” în 2004!

 

Din planul de dezvoltare de care vorbea Ceauşescu a făcut parte şi Întreprinderea de Strunguri SARO Târgovişte, a cărei primă zi de funcţionare a fost 14 iuliei 1972. Mii de oameni au trăit în anii comunismului, dar şi puţin după aceea, de pe urma SARO, unul dintre cele mai abiţioase proiecte economice ceuşiste. SARO a fost proiectată şi echipată tehnologic să producă toată gama de strunguri automate mono şi multiax şi de strunguri paralele cu diametrul de prelucrare între 600 şi 1000 de milimetri şi chiar peste. Întreprinderea Târgovişteana era a doua în Europa de Est ca dotare tehnologică şi capacitate de producţie, estimată la aproape 10.000 de strunguri pe an. Ceea ce se fabrica la SARO era comparabil din punct de vedere al calităţii cu produse similare din SUA, Germania sau Franţa. Revoluţia  a prins întreprinderea în plin proces de dezvoltare, în fabrică existând la începutul anilor 90 utilaje noi nouţe, în ţiplă, aduse direct de la producător.

Din păcate, ambiţia comunistă de a face din SARO lider european în producţia de strunguri a murit odată cu regimul. SARO, a mai rezistat 15 ani, ultimii marcaţi de mişcări sindicale şi atitudini disperate ale celor câteva sute de oamenii care au mai rămas în SARO, devenită după privatizare, în 2000, Wiscounsin Turnind Systems, societate cu capital majoritar american.

Povestea americană de pe Laminorului 16

În 2000, 40 de americani şi-au pierdut locul de muncă din cauza SARO Târgovişte! De ce? Pentru că patronii lor, Wisconsin Machine Tools Corp, au decis să transfere aproape toata producţia din fabrica pe care o deţineau în Statele Unite către cele două companii pe care le-a cumpărat în România: SARO Târgovişte şi Titan Componente de Precizie Bucureşti.  Motivul principal al deciziei americanilor: costul mic al forţei de muncă.

Fabrica din Târgovişte a fost cumpărată de Wisconsin Machine Tools Corp, de la Ministerul Finanţelor, în luna aprilie a anului 2000. Ministerul ajunsese acţionar drept compensaţie pentru datoriile fabricii catre stat. După preluare, SARO a devenit Wisconsin Turning Systems, având puţin sub 1000 de angajaţi.
Programul de investiţii pentru următorii trei ani era de 20 de milioane de dolari cu estimarea atingerii, în următorii trei, a unei cifre de afaceri de 30 de milioane de dolari.
Principala piaţă externă era SUA, urmată de Italia, Franţa, Germania, Grecia si Turcia. WTMC detinea 70% din capital, un alt actionar semnificativ fiind SIF Oltenia, cu 25%.

Povestea americană a durat 4 ani, în ultimii doi cei aproape 300 de oameni care mai lucrau la fostul SARO ajungând să-şi strige disperarea în stradă şi să primească, în 2004, un ajutor financiar de urgenţă de la Guvernul României. Câte 4 milioane de ei de persoană negociaţi de prefectul de atunci Victor Sanda. Cum s-a ajuns însă aici?

Vietmanul, mic copil faţă de România anilor 2000

Evenimentul Zilei publica în 21 mai 2004, un interviu cu patronul WTS, Patrick Cherone, unul dintre supravieţuitorii războiului din Vietman.  Iată ce spunea veteranul american, patron a două fabrici în România: “Din 2001 am avut discuţii personale cu premierul Adrian Năstase, cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu, cu fostul ministru al privatizării, Ovidiu Musşetescu sau cu ministrul finanţelor, Mihai Tănăsescu. Toţi m-au asigurat ca situaţia de la Tîrgovişte se va reglementa. În 2003, în SUA, m-am întîlnit cu preşedintele Ion Iliescu şi cu ministrul de externe Mircea Geoană. Aceleaşi asigurări. În realitate, nu s-a întâmplat nimic. Ba, mai mult, imediat după vizita în SUA a demnitarilor români sunt executat silit de autorităţi pentru niste restanţe la plata ajutorului de sănătate. Mi s-a luat o clădire, însă în mod ilegal, spun eu, pentru ca respectiva construcţie era gajatî pentru un credit pe care îl contractasem la o bancă. Evaluarea făcută de respectiva bancă arată că acea clădire valorează 30.000 de dolari, însă la licitaţie autorităţile nu au luat pe ea decât 2.000 de dolari. Pe 19 decembrie 2003 am avut o întâlnire cu Adrian Năstase. Nici un rezultat. Anul acesta, ministrul finanţelor Mihai Tănăsescu mi-a zis că nu poate să rezolve situaţia acum, dar m-a asigurat că totul va fi OK după alegeri. I-am spus că m-am saturat de vorbe şi ca vreau o confirmare scrisă. Mi-a răspuns că ar fi ilegal. Am fost nedumerit săi am replicat: adică nu e ilegal să spui pe gura, dar e ilegal să pui în scris?” povestea Cherone despre aventura sa românească, închietă cu falimentul în 2004.

Pentru directorul său, Dean Anson s-a încheiat şi mai prost. Venit din SUA să cucerească mediul economic european, Anson a murit învins de sistemul medical românesc, spune Cherone în acelaşi interviu acordat Evenimentului Zilei: “Când am ajuns la Tâgovişte m-am oripilat. Condiţiile din spital erau ca din Evul Mediu. Era murdar, pămintiu la faţă, iar sângele îi curgea din perfuzii. Am sunat la ambasadă şi imediat a ajuns o ambulanţă care să-l ducă la Bucureşti. Din păcate, n-a rezistat. A avut diagnosticul pus greşit. Nu era pneumonie, ci un atac de cord, lucru care s-a descoperit la Bucureşti. Stresul l-a terminat”.  De terminat s-a terminat şi aventura americană, cu falimentul din 2004.

Despre aceasta partea română a păstrat tăcerea preferând să arunce pisica în curtea americanilor. Deşi, poate şi românii ar avea ce povesti. Unul dintre ei este actualul vicepreşedinte al CJD, Gabriel Grozavu. Acesta  a făcut parte din echipa manegerială şi a SARO şi a Wiscounsin Turnind Systems, conform propriului CV: 01.10.1987 – 01.05.1988 – Inginer mecanic S.C.SARO S.A., 01.05.1988 – 01.11.1997 – Consilier probleme de Export Import la S.C.SARO S.A Târgovişte, 01.11.1997 – 01.04.2003 – Director Export Import S.C.WINSCONSIN S.A. Târgovişte.

Deci a fost acolo când SARO şi-a dat obştescul sfâşit sau THE END-ul cum ar zice americanii.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media