Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3662
6-12-2021
demolari_centru_5

Cum a scăpat Biserica Domnească de demolare în proiectul lui Ceauşescu: Târgovişte – capitală!

     În vizita făcută pe platforma industrială a Târgoviştei pe 24 septembrie 1986, Nicolae Ceauşescu spunea în discursul său că Târgoviştea va deveni o a doua capitală a ţării. Pentru această ambiţie comunistă, însă, Târgoviştea avea să plătească un preţ mult prea scump: desfigurarea arhitectonică a Vechii Cetăţi de Scaun.

    Până în 1970, Târgoviştea a fost ferită de demolări. “După desfiinţarea judeţelor în 1950, vechiul judeţ se împarte la trei regiuni, Bucureşti, Prahova şi Piteşti-Argeş, Târgoviştea fiind o subdiviziune a regiunii Prahova, respectiv raionul Târgovişte. Aproape 20 de ani, la Târgovişte, fiind un oraş de provincie pe care prahovenii îl ignorau, nu s–a investit. Deci, nu s-a dărâmat. Odată cu reînfiinţarea judeţului, din 1969-1970, apare platforma industrială dinspre Vest, cu Romlux, cu Saro şi Combinatul de Oţeluri Speciale. Târgoviștea, prin 1968, avea o populaţie în jur de 19.000 de locuitori. Era nevoie de mână de lucru şi sunt aduşi mulţi muncitori din alte zone ale ţării. Era nevoie de locuinţe, de blocuri. Prin 1977, se construieşte cu precădere în zonele periferice ale oraşului, Micro 9, Micro 11, Micro 6, Micro 4.”, spune Petru Diaconescu, istoric arheolog al Complexului Muzeal Curtea Domnească.

    1977 a fost un an de cotitură în istoria oraşului. După dezastrul cutremurului din 4 martie, Târgoviştea nu a suferit nici un fel de distrugeri. Atunci, puterea comunistă a început să gândească un plan de mutare a capitalei, geologii dând asigurări că Târgoviştea este ferită de seisme. Aşa că ceea ce nu a putut să dărâme cutremurul, au dărâmat buldozerele:

„Se face un plan megaloman: rămânea Curtea Domnească, actualul palat cu două-trei nivele, dispărea Biserica Domnească şi o piaţă imensă, cu o rază de 500 de metri, care rădea jumătate din oraş. La momentul în care se intervine nici conducătorii de atunci ai oraşului, nici ai judeţului, nu erau dâmboviţeni şi nu-i interesa că se intervine în centru. Deci, centrul istoric, târgul dinăuntru, târgul de la începutul secolul XIX şi începutul secolul XX, este ras în trei ani, în proporţie de 90%. Ce se păstrează este parţial din actuala stradă A. Ioan Cuza, deci acel triunghi până în Calea Domnească. Acesta a fost primul val. Demolările au continuat pe strada Stelea, în faţa mănăstirii şi în câteva alte locuri. Faţă de Bucureşti, la noi nu s-a demolat nici o biserică. Pe partea cealaltă de biserica Stelea erau clădiri cum vedeţi şi acum pe centrul vechi. Străzile erau destul de înguste. Casele de negustori aveau de obicei prăvălia sau atelierul la parter, locuinţa proprietarului la etaj, iar la mansardă locuinţe pentru calfe, ucenici. Una se mai păstrează pe partea dreaptă, cum se vine de la Biserica Târgului, spre vechile telefoane. Norocul nostru că a venit Revoluţia şi s-a încheiat demolarea.”, povesteşte Diaconescu.

     În opinia istoricului, chiar dacă ceea ce nu a reuşit Ceauşescu s-a reuşit după 1990.

 “E adevărat, nu s-au mai demolat dar, după 1990, una din primele legi abrogate fiind legea patrimoniului. Aici a fost un interes, ca toţi să-şi construiască. De ce Petre Roman şi guvernul care era au desfiinţat această lege? Şi se construieşte haotic. Din vechile clădiri mai există nuclee, dar sunt transformate, pocite şi vedeţi în centrul vechi clădiri care pur şi simplu sunt hâde. Cele care mai sunt cum e Casa Dâmboviţeană, colţul din faţa primăriei-nu ştiu cui aparţine- unde era cu ani în urmă sediul Partidului Naţional Ţărănesc, sunt lăsate să se dărâme. La fel şi frontul dinspre fostul cinematograf Victoria, unde este aula universităţii acum. Sunt lăsate să cadă, cât a mai rămas din ele!”, spune cu amărăciune istoricul targoviştean.

demolari_centru_1

demolari_centru_6

 demolari_centru

demolari_centru_3demolari_centru_2demolari_autograrademolari_victoria

Distribuie:

4 thoughts on “Cum a scăpat Biserica Domnească de demolare în proiectul lui Ceauşescu: Târgovişte – capitală!

 1. sint unul din fostii locatari ai coltului din fata primariei parintii mei au locuit timp 39 de ani acolo dar domnul maistru militar ce dadea filme porno pe centru vechi a ajuns propietar pe unele spatii mai mult abuziv fiind ajuns pe timpul primarului bite secretar in pntcd dimbovita si a ajuns la arhive unde a cautat fostii propietati au dat in judecata primaria care aceasta nu s a aparat deloc in privinta spatiilor de la parterul fostei strazi rapsodiei nr 1 si 3 iar de platit a platit ce a vrut si cind sa isi vada visul implinit de a cumpara totul sa lovit de o problema ca un spatiu folosit ca dependinte /magazie /a fost trecut in contractul familiei mele si domnul nu a putut sa blocheze intrarea in imobilul cu nr 1 strada rapsodiei

 2. în oraş am apucat un lustragiu (cine ştie cunoaşte)
  astăzi observ o mulţime la CJ şi prefectură care nu ştiu cu ce sau pe cine limburesc, pardon, lustruiesc 🙁

 3. Ce v-o place la cladirile din centru vechi de la noi sau de pe lipscani bucuresti ? niste uraciuni! faceti poze, filmati, puneti pozele la muzeu si gata cu discutia; cine vrea sa darame – proprietatea e SFANTA ! La americani si la altii proprietatea e SFANTA!
  Ce fac conducerea orasului pentru cetatenii ei ? Stiu ca 95% din locurile de munca facute de comunisti s-au desfiintat ? Unde sunt investitiile straine sau private ?
  Cati au fost arestati in Targoviste pt coruptie si fac puscarie ?

  La cum e cazut orasul e clar ca s-a furat enorm din banul public!

  Trotuarele cu piata pavata e un cosmar atat pt femei cat si pt barbati !

  Nimeni arestat ????

  Contractul de salubritate un dezastru si o hotie ???

  Nimeni arestat!

  Sa le fie rusine!

 4. Bravo Petrica e bine ca ne reamintesti ce era sa se intample, dar ai grija cu cifrele. Piata din fata” casei poporului”din Bucuresti are o raza de 200 m iar piata din fata Curtii Domnesti din Targoviste ar fi avu t” numai” 150 m raza oricum sufiicienta sa rada vreo 400 de case, adica centrul vechi de la Piata ” Doi Brazi” pana la biserica Stelea . Nu trebuie sa exageram pentru a ramane credibili. Sigur ca pentru cei care urmau sa fie demolati sau chiar au fost demolati nu mai conteaza daca piata avea o raza de 500 m. sau 150 m.,dar un istoric trebuie sa respecte adevarul mai ales cand este vorba de cifre. In rest numai sanatate!.Si apropo daca poti trimite -mi un telefon de contact.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public [newsletter_form]
Webhosting Armand Media