Doamne de excepţie: Nina Neacşu a ridicat prevenţia la rang de instituţie

MOTTO: “TOATE POPOARELE CIVILIZATE AU RESPECTAT FEMEIA”

JEAN JACQUES ROUSSEAU

 

Gazeta Dâmboviței vă propune în cursul lunii martie, o campanie de imagine dedicată doamnelor care au schimbat fața județului Dâmbovița. Femei remarcabile în domeniile lor de activitate, pentru care trebuie să avem tot respectul și prețuirea, într-o lume dominată de bărbați. Vă invităm să citiți poveștilor lor, în fiecare zi, în Gazeta Dâmboviței.

 

Comisar şef de poliţie Nina Tatiana Neacşcu este cea care a deschis, în anul 1994, drumul în prevenirea infracţiunilor din Dâmboviţa. „Domeniul prevenirii era o noutate absolută în Poliţia Română. Mi se potriveşte, dar am constat asta pe parcurs. La început a fost nevoie să mă informez foarte mult şi fiind ceva absolut nou a trebuit să învăţăm de la alţii. Am fost în două schimburi de experienţă, în Danemarca şi în Germania şi am urmat numeroase cursuri, pe diferite ramuri ale activităţii de prevenire, de la educaţie rutieră la exploatarea femeilor. La început nu ştiam ce să facem şi cum să facem Acum am o experienţă şi avem proceduri, este mai simplu. Mi-a plăcut şi am rămas aici pentru că am satisfacţia rezultatelor pe termen lung”, spune Nina Neacşu.

„Trebuie să fii ambiţios, altfel renunţi”

Până să ajungă la Centrul de Prevenire a Criminalităţii Târgovişte din cadrul Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Dâmboviţa, a lucrat primii trei ani din carieră în Poliţia Economică, în cadrul Poliţiei Municipiului Târgovişte, domeniu în care a fost specializată, apoi un an de zile la Evidenţa Populaţiei, unde a fost numită şef de birou. „Nu m-a atras domeniul acesta. Prevenţia mi se potriveşte şi îmi doresc cât mai multe activităţi preventive, alături de cât mai mulţi parteneri activi”, explică interlocutoarea noastră, pe care provocarea noului a atras-o încă de la început spre poliţie.” Era ceva de noutate şi ieşit din comun şi nu aveai cum să prevezi ceea ce urma. La vârsta aceea nu ţii cont de părerile altora. Familia îmi spunea că o să fie foarte greu, dar m-a susţinut. Trebuie să fii ambiţios, altfel renunţi. Nu numai în domeniul acesta. Toată lumea trebuie să înţeleagă asta şi mai ales tinerii, care nu mai ştiu ce înseamnă să facă sacrificii şi nu mai au dorinţă de a reuşi prin propriile forţe”, este de părere comisar şef Nina Neacşu.

„Nu ne era greu şi nici ruşine să dăm cu mătura”

Nu i-a fost uşor, dar nici nu s-a plâns niciodată, asumându-şi alegerea făcută. „A fost greu la început la şcoala de ofiţeri: adaparea la mediu, separarea de familie, foarte multe responsabilităţi. Am făcut faţă cu perseverenţă. Au fost şi momente de tristeţe, momente în care simţem că mă depăşeşte situaţia, dar am trecut peste. Niciodată nu m-am găndit să renunţ”, mărturişeşte dâmbovieţeanca, originară din zona Titu. „Am avut o copilărie frumoasă, într-o familie normală, cu părinţi adevăraţi. Cred că atunci tinerii erau crescuţi altfel. Nu ne era greu şi nici ruşine să dăm cu mătura, să avem un program, ceea ce a făcut ca şi programul la şcoala de ofiţeri să nu mi se pară ceva ieşit din comun. Ti se cerea un program riguros, ţi se cerea să înveţi, ţi se cerea şi efort fizic şi bună organizare a timpului, nu te supunea nimeni la efort peste măsură, nu te exploata nimeni”, consideră necesar de specificat doamna Neacşu, care acum încearcă să schimbe atitudinile copiilor şi tinerilor vizavi de stilul de viaţă şi alegerile pe care le fac pentru viitor.

„Acasă ne încărcăm bateriile”

Nu s-ar fi văzut profesor, dar face educaţie prin campaniile de prevenire pe care le desfăşoară atături de colegi şi parteneri. „Este foarte greu să educi în zilele noastre, datorită atâtor factori nocivi din jur. Înainte parcă totul venea de la sine şi nu depuneau eforturi părinţii, profesorii, instituţiile, ca să educe. Astăzi, trebuie să-i explici constant copilului la ce riscuri se poate supune. Părinţii trebuie să se gândească mai întâi la siguranţa copilului şi apoi dacă şi-a făcut temele”, crede comisar şef Nina Neacşu, care se consideră la rându-i un părinte adesea cicălitor, din dorinţa de a-şi ştii copilul în siguranţă. Asta pentru că familia este cea mai importantă. „Acasă ne încărcăm bateriile”, explică interlocutoarea noastră, care îşi doreşte penru viitor sănătate, pentru a avea grijă de băiatul ei şi putere de muncă, pentru a continua activitatea de la Centrul de Prevenire a Criminalităţii. Vede zilnic faptul că oamenii au nevoie de ajutor, au nevoie de informaţii şi să afle cum să procedeze în anumite situaţii pentru a se proteja pe ei înşişi şi pe cei apropiaţi, astfel că ştie că rolul său e departe de a se fi încheiat.

 

Citeşte şi:

DOAMNE DE EXCEPŢIE: PICTEZ PEREŢI, ARTISTA CARE TRANSFORMĂ PEREŢII ÎN SCENE DE POVESTE

DOAMNE DE EXCEPȚIE: ECATERINA PETRESCU BOTONCEA, O VIAȚĂ DE MEDIC, ÎNTRE SPITAL ȘI LUMEA CĂRȚILOR

DOAMNE DE EXCEPŢIE: ADA „ZUBIZUU” DISTREAZĂ COPIII ŞI-I EDUCĂ PRIN JOCURI

DOAMNE DE EXCEPŢIE: TEODORA ANGHELESCU, PRIMĂRIŢA CARE DOVEDEŞTE CĂ FEMEILE AU UN CUVÂNT DE SPUS ÎN ADMINISTRAŢIE

DOAMNE DE EXCEPȚIE: AGNES ERICH, DESPRE PASIUNEA PENTRU CĂRȚI, TRANSFORMATĂ ÎN MESERIE

DOAMNE DE EXCEPŢIE: GETA ILIE, INFIRMIERA CU MÂINI “DE AUR”, PENTRU CARE MUNCA ÎNOBILEAZĂ SUB ORICE FORMĂ

DOAMNE DE EXCEPŢIE: NUTRIŢIONIST LAURA GEBESCU, O VIAŢĂ ÎN SLUJBA OAMENILOR

DOAMNE DE EXCEPȚIE: RUXANDRA PAȘCANU, MEDICUL CARE LE REDĂ TINEREȚEA FEMEILOR

DOAMNE DE EXCEPȚIE: Irina Cîrstina, povestitorul care aduce trecutul în prezent 

DOAMNE DE EXCEPȚIE: MARIANA STATE – O VIAŢĂ DE CĂLĂTOR CĂTRE ÎMPLINIREA VISURILOR

DOAMNE DE EXCEPȚIE: CARMEN HOLBAN NE ÎNVAŢĂ CĂ FARMACIA SE FACE CU SUFLETUL

DOAMNE DE EXCEPȚIE: GABRIELA ISTRATE – POVESTEA UNUI DASCĂL DEDICAT ÎN TOTALITATE ELEVILOR

 


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Un gand despre “Doamne de excepţie: Nina Neacşu a ridicat prevenţia la rang de instituţie

  • 27 martie 2014 at 22:02
    Permalink

    Felicitari Nina pentru realizarile tale
    Mult succes mai departe .

    Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro