DOAMNE DE EXCEPȚIE: Ruxandra Pașcanu, medicul care le redă tinerețea femeilor

Distribuie:

 

MOTTO: “Toate popoarele civilizate au respectat femeia”

 Jean Jacques Rousseau

Gazeta Dâmboviței vă propune în cursul lunii martie, o campanie de imagine dedicată doamnelor care au schimbat fața județului Dâmbovița. Femei remarcabile în domeniile lor de activitate, pentru care trebuie să avem tot respectul și prețuirea, într-o lume dominată de bărbați. Vă invităm să citiți poveștilor lor, în fiecare zi, în Gazeta Dâmboviței. 

“Frumuseţea nu este decât promisiunea fericirii“, spunea Stendhal, motto pe care l-a adoptat şi doamna pe care o aducem în faţa dumneavoastră astăzi, bucureşteancă la origine, dar dâmboviţeancă prin adopţie, după ce şi-a dedicat aproape 10 ani din cariera sa în chirurgie plastică dâmboviţenilor. Este vorba de Ruxandra Paşcanu, medic primar în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte, un medic care operează aproape 500 de pacienți în fiecare an și își dedică zeci de ore în fiecare zi activității sale profesionale.

Dr. Ruxandra Pascanu, născută la 6 martie 1972, a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davilla”, din Bucuresti, in 1997.

Şi-a desăvârşit pregătirea în specialitatea Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Estetică, sub îndrumarea Prof. Dr. Lascar, în cadrul Clinicii de Chirurgie Plastică, a Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti.

Pentru că astăzi este ziua de naştere a doamnei Paşcanu, căreia îi urăm La mulţi ani, am ales să o aducem în faţa dumneavoastră, printr-un interviu, în cadrul campaniei “DOAMNE DE EXCEPȚIE”,. derulată de Gazeta Dâmboviţei în luna martie.

Reporter:                  -Cum a fost copilăria Ruxandrei Paşcanu?

Dr.Ruxandra Paşcanu:  Incredibilă a fost. Cred că cea mai frumoasă copilărie am avut-o. Erau alte vremuri, tabere, mulţi copii. Eram toată ziua afară, după şcoală. Am copilărit la Bucureşti, pentru că eu sunt bucureşteancă. Bunicul îmi făcea toate poftele şi cred că m-a iubit cel mai mult din lumea asta. Pentru el eram ca “ochii din cap”

Am fost cuminte dar, ca orice copil, mai făceam şi trăznăi. Aduceam animale în casă, deşi nu mă lăsa mama, că lasă păr şi, când ştiam că vine de la serviciu, duceam repede pisicile şi căţeii afară.

R:                           -De ce aţi ales chirurgia plastică?

R.P.:  Chirurgia plastică am ales-o ca şi specialitate, după ce am dat rezidenţiatul. Erau doar cinci locuri pe ţară şi am reuşit a treia. M-au sfătuit profesorii, pentru că nu ştiam sigur ce să fac. Dar doctor am vrut dintotdeauna să mă fac. Făceam injecţii păpuşilor, îmi consultam colegii de grădiniţă. Nu ştiu de ce am vrut, pentru că nu am avut medici în familie.

R:   -Dacă nu aţi fi fost doctor, ce aţi fi vrut să deveniți?

R.P.: Cred că doctor am vrut să fiu întotdeauna, dar aş fi vrut să fac și balet, deşi cred că nu m-ar fi lăsat părinții.

R:   -Cum aţi ajuns să profesaţi la Târgovişte?

R.P.: Când terminăm specialitatea ,în vremea aceea, nu avem posturi. În Bucureşti era foarte greu să găsesc un loc de muncă pentru că nu se scoteau posturi şi am venit aici. Sunt din 2005 aici. Colegii de aici sunt foarte buni, calzi şi altfel. Parca altfel discuţi cu oamenii de aici, decât cu cei din Bucureşti, care sunt mai agresivi în exprimare.

R:   -Sunteţi singurul medic chirurg plastic din judeţ. Este greu?

R.P.: Este foarte greu, pentru că sunt foarte mulţi pacienţi şi nu poţi să stai de luni până luni la serviciu. Oricât ai încerca, nu ai cum. Este volumul de muncă foarte mare. Atunci când sunt plecată la București sau la congrese, sunt trimiși la București, că nu au ce să facă.

R:   -Ați avut momente în care ați vrut să renunțați la medicină?

R.P.: Nu. Poate au fost momente în care am vrut să plec din țara asta, dar nu să renunț la medicină. Asta știu să fac, la asta mă pricep.

 

R:   -Ce pasiuni aveți sau în ce vă refugiați în timpul liber?

R.P.: Cititul, deși nu mai citesc ca pe vremuri, pentru că nu mai am timpul și disponibilitatea psihică să mă pierd în cărți, dar cititul mă relaxează foarte tare. Îmi mai place să mă uit la filme și să călătoresc, dar nu poți să spui că e un hobby, că, dacă ar fi așa, aș sta șase luni plecată.

 

R:   -Dumneavoastră vă ocupați, în paralel, și de medicină estetică și aveți două cabinete în Târgoviște și București. Spuneți-mi, de ce aleg oamenii să apeleze la chirurgia estetică?

R.P.: Nu le place ceva la ei și vor să-și îmbunătățească aspectul. Sunt și exagerări, dar orice medic estetician bun refuză să  opereze, dacă nu reușește să convingă pacientul că nu este cazul. Este o lege de aur în estetică: “Fără exagerări”. Poate să vină cineva să spună că vrea să fie Brad Pitt sau altcineva Angelia Jolie. Nu ai cum, dar dacă modificăm un defect minor, buza să fie un pic mai plină, pieptul puțin mai mare. Operațiile în sine, deci operațiile chirurgicale se fac la Spitalul Județean, pentru că este contract public/privat, sau la București, la Euroclinic, cu care avem contract, dar dar cele de estetică, ce nu implică bisturiul, adică botox, acird hialuronic, mezoterapie, se fac la cabinet.

R:   -Mai aveți timp și pentru dumneavoastră, ca femeie?

R.P.: Întotdeauna trebuie să fie timp și pentru noi. Nu poți să te neglijezi pe tine. Ce fel de exemplu le dai, altfel, oamenilor care vin să-i faci frumoși. Orice om trebuie să aibă, însă, grijă de el, pentru că asta înseamnă că se respectă pe el.

R:   -Cum este fiica și femeia Ruxandra Pașcanu? Vă considerați o femeie puternică?

R.P.: Nu știu dacă am făcut sau fac suficient pentru tata, pentru că doar el mai trăiește, dar eu cred că sunt o fiică bună.

Sunt o femeie puternică. Multă lume îmi spune asta, dar nimeni nu știe ce este în sufletul celuilalt. Câteodată mă simt foarte slabă, dar merg înainte. Îmi aduc aminte că îmi spunea mama o vorbă când eram acasă și spuneam că nu pot să fac ceva. De fapt, îmi cita din Eminescu: “Viața-i o luptă, deci te luptă”. Asta mi-a rămas în cap.

R:   -Dar o profesionistă vă considerați?

R.P.: Eu așa cred. Încerc să fac pentru oricine ce este mai bine și, oricât nu am timp sau îi chem altădată sau încerc să rezolv oricum ar fi.

pascanu

pascanu 3

Dr.-Ruxandra-Pascanu-243x300

coperta

 

901502_109995389200188_174912891_o

foto: arhiva personala Dr.Ruxandra Pașcanu

 

 

Citește și

DOAMNE DE EXCEPŢIE: Geta Ilie, infirmiera cu mâini “de aur”, pentru care munca înobilează sub orice formă

 DOAMNE DE EXCEPȚIE: Irina Cîrstina, povestitorul care aduce trecutul în prezent 

 DOAMNE DE EXCEPȚIE: MARIANA STATE – O VIAŢĂ DE CĂLĂTOR CĂTRE ÎMPLINIREA VISURILOR

 DOAMNE DE EXCEPȚIE: CARMEN HOLBAN NE ÎNVAŢĂ CĂ FARMACIA SE FACE CU SUFLETUL

DOAMNE DE EXCEPȚIE: GABRIELA ISTRATE – POVESTEA UNUI DASCĂL DEDICAT ÎN TOTALITATE ELEVILOR

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

alegeri
alegeri
Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro