ortooxacell kiss2022.gif Flax

DOAMNE DE EXCEPŢIE: Geta Ilie, infirmiera cu mâini “de aur”, pentru care munca înobilează sub orice formă

MOTTO: “TOATE POPOARELE CIVILIZATE AU RESPECTAT FEMEIA”

JEAN JACQUES ROUSSEAU

Gazeta Dâmboviței vă propune în cursul lunii martie, o campanie de imagine dedicată doamnelor care au schimbat fața județului Dâmbovița. Femei remarcabile în domeniile lor de activitate, pentru care trebuie să avem tot respectul și prețuirea, într-o lume dominată de bărbați. Vă invităm să citiți poveștilor lor, în fiecare zi, în Gazeta Dâmboviței.

Astăzi vă propun să vă delectaţi cu povestea unei doamne speciale din judeţul nostru, o dâmboviţeancă pentru care viaţa nu a fost uşoară, dar i-a oferit şi bucuria de a avea o familie cu care se mândreşte. Pentru toate femeile, târgovişteanca Georgeta Ilie (foto 1, centru, alături de două dintre fiicele sale)poate fi un exemplu.

Doamna Geta, aşa cum o ştiu cunoscuţii, este infirmieră la Spitalul Judeţean Târgovişte, mamă a trei fete minunate, soţie devotată şi o femeie puternică, pentru care orice minut înseamnă timp preţios, pe care îl foloseşte pentru lucruri utile.

Geta Ilie provine dintr-o familie modestă, cu patru fraţi şi încă de mică a învăţat să coasă, să ţeasă, să croşeteze, moştenind îndemânarea pentru lucrul manual de la mama sa, care lucra la arta populară.

După ce a crescut, dâmboviţeanca a mers la şcoală, la Decindeni, în comuna Dragomireşti, iar după şcoală, s-a căsătorit tânără, la doar 18 ani.

Imediat au venit şi copiii, două fete frumoase, acum în vârstă de 24 şi 25 de ani, iar după câţiva ani cea de-a treia, Cristina, acum în ultimul an de liceu.

Între timp, dâmboviţeanca a făcut liceul la seral, a luat Bacalaureatul, iar apoi, îndemnată de o prietenă, s-a hotărât să urmeze şi o postliceală, în speranţa că va găsit un post de asistentă. Nu a fost să fie până acum, dar doamna Geta lucrează ca infirmieră de la Spitalul Judeţean de peste 10 ani, şi face tot ce-i stă în putinţă ca pacienţii să fie mulţumiţi de serviciile ei, la fel cum a făcut şi la celelalte locuri de muncă pe care le-a avut înainte la sera de legume, la un magazin şi la croitorie.

Şi bunica Geta Ilie este dedicată nepotului din partea fetei cea mare, la care se străduieşte să ajungă cât mai des, chiar dacă are multe responsabilităţi.

Tot printre picături, doamna Ilie nu uită de pasiunea ei pentru lucrul manual şi îi bucură

pe cei dragi mereu cu lucruri făcute de mâinile sale pricepute, a căror îndemânare toată lumea o laudă: “Le-am făcut lor hăinuţe, lucrate la andrele, cum erau pe vremuri. Acum, de când a ieşit internetul, intră Cristina şi îmi arată. Eu nici nu ştiam. Lucram din minte şi când văd atâtea modele îmi pare rău că nu am timp mai mult să lucrez”. De multe ori, spune Cristina, fata cea mică, o găseşte aproape adormită, seara, târziu, lucrând la câte ceva: o poşetă, o rochiţă, un papion, ori recondiţionând vreun costum popular. De altfel¸ familia Ilie are un mic muzeu în casa de la ţară, ce ascunde adevărate comori. Este vorba despre o colecţie de costume populare foarte valoroase, recondiţionate de doamna Ilie, care a ştiut cum să redea strălucirea de altădată acestora.

Toate prietenele apelează la Geta Ilie, atunci când au vreo haină de recondiţionat, iar aceasta nu le refuză. Ba dimpotrivă, le serveşte cât poate de repede. Nu câştigă bani din această pasiune, dar se simte bucuroasă când lucrurile sale sunt apreciate.

creatie 3

costume

creatie 4

creatie 2creatie 1creatieChiar dacă soţul nu are serviciu bine platit şi nici stabil, iar lucrurile nu sunt mereu aşa cum şi-ar dori, Geta Ilie se simte mândră de ceea ce are şi mai ales de familia sa, iar anul trecut a sărbătorit nunta de argint, una dintre realizările  sale, pe care o consideră extrem de valoroasă şi nu e puţin lucru dacă ne uităm astăzi la majoritatea cuplurilor care se despart după foarte puţini ani de căsnicie.

“Adică ce îşi doreşte o familie? Să-şi clădească o casă, să aibă o grădină cu pomi, copii şi nepoţi”, este concluzia doamnei Geta Ilie, parafrazând o zicală ce spunecă rostul vieţii acesta este:  ”Omul în viaţa  trebuie să ridice o casă, să sădească un pom şi să şi să construiască o fântână”, axiomă care s-ar traduce exact aşa cum sună şi povestea dâmboviţencei Geta Ilie sau altfel spus casa e simbolul perpetuării umane, pomul e simbolul grijii de natură, de mediu, al grijii pe care omul trebuie s-o aibă faţă de spaţiul în care trăieşt, iar construirea fântânii are un sens simbolic – de altruism şi grijă de semeni, de alţi oameni…

copil

geta ili (4)geta ili (5)

geta ili (6)

geta ili (7)

geta ili (3)

geta ili (2)

geta ili

geta ili (8)

geta ili (1)

FOTO: arhiva personalĂ GETA ILIE

Citeşte şi

DOAMNE DE EXCEPŢIE: Teodora Anghelescu, primăriţa care dovedeşte că femeile au un cuvânt de spus în administraţie

DOAMNE DE EXCEPȚIE: RUXANDRA PAȘCANU, MEDICUL CARE LE REDĂ TINEREȚEA FEMEILOR

DOAMNE DE EXCEPȚIE: Irina Cîrstina, povestitorul care aduce trecutul în prezent 

   DOAMNE DE EXCEPȚIE: MARIANA STATE – O VIAŢĂ DE CĂLĂTOR CĂTRE ÎMPLINIREA VISURILOR

DOAMNE DE EXCEPȚIE: CARMEN HOLBAN NE ÎNVAŢĂ CĂ FARMACIA SE FACE CU SUFLETUL

DOAMNE DE EXCEPȚIE: GABRIELA ISTRATE – POVESTEA UNUI DASCĂL DEDICAT ÎN TOTALITATE ELEVILOR

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media