Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de miercuri, nr. 3706
19-1-2022

DOAMNE DE EXCEPŢIE: Teodora Anghelescu, primăriţa care dovedeşte că femeile au un cuvânt de spus în administraţie

MOTTO: “TOATE POPOARELE CIVILIZATE AU RESPECTAT FEMEIA”

JEAN JACQUES ROUSSEAU

Gazeta Dâmboviței vă propune în cursul lunii martie, o campanie de imagine dedicată doamnelor care au schimbat fața județului Dâmbovița. Femei remarcabile în domeniile lor de activitate, pentru care trebuie să avem tot respectul și prețuirea, într-o lume dominată de bărbați. Vă invităm să citiți poveștilor lor, în fiecare zi, în Gazeta Dâmboviței.

Astăzi, o să aduc în faţa dumnevoastră o doamnă care a reuşit să spargă tiparele în care se încadrau până acum funcţii importante în societate, dar mai ales în comunităţile mici. Este vorba despre una dintre puţinele femei primar din judeţ, fost director de şcoală şi fost cadru didactic, Teodora Anghelescu, primar al localităţii Bezdead de un an şi jumătate.

Pe doamna Anghelescu o cunosc bine pentru că sunt unul dintre dâmboviţenii care se mândresc să fie locuitori ai acestei comune frumoase şi înzestrată de Dumnezeu cu peisaje la care mulţi visează. Ştiu că mulţi bezdedeni s-au bucurat când o femeie a câştigat votul de încredere al localnicilor şi a preluat conducerea unei comune binecuvântate, cu multe resurse, neexploatate, însă, aproape deloc. Mai multe despre cum a fost drumul până la această funcţie şi cum vede drumul de acum încolo, ne spune, într-un interviu, Teodora Anghelescu, primarul localităţii Bezdead.

R:       -Cum a fost copilăria dumneavoastră?

T.A.:  -Pot să spun că am avut o copilărie liniştită şi frumoasă, pentru un copil care face parte dintr-o familie unită, un copil cuminte, care a învăţat bine. Nu mi-a plăcut matemtatica, însă, şi am fost o fire rebelă.  Având mama cadru didactic, care ţinea neapărat ca la şcoală să fiu un copil exemplu, nu prea realiza la vremea aceea că sunt şi eu copil ca toţi copiii. Tot timpul îmi dădea mama exemplul altor colegi şi asta m-a determinat, într-un fel, să fiu ambiţioasă, dar şi să nu fiu docilă. Tot timpul am venit cu argumentele mele.

 

R:       -Faptul că mama dumneavoastră a fost cadru didactic v-a determinat să urmaţi aceeaşi carieră?

 T.A.:  -Da. Mi-a plăcut şi prin puterea exemplului, dar, totodată, eu am prins altă pedagogie, să spun aşa. Eu am avut altă tactică. Altfel mi-am apropiat copiii. Mi-au plăcut copiii şi îmi place această meserie, pe care am făcut-o din plăcere. Am început de la grădiniţă, în 1992, ca suplinitoare la grădiniţă şi apoi, după ce m-am convins că îmi place, am încercat să mă calific şi să merg mai departe.

R:       -Dacă aţi face o comparaţie între sistemul de învăţământ de atunci şi cel de acum, care ar fi aceea?

T.A.:  -Am prins schimbările din învăţământ de la reforma lui Andrei Marga. La început, mi se părea „aceeaşi Mărie cu altă pălărie'”. Se schimbau puţin atitudinea profesorului faţă elev şi programa. Mi se părea diferit faţă de învăţământul tradiţional, în care profesorul trebuia să predea şi elevul să nu prea discute. Schimbarea în asta a constat-mai multă libertate elevului, să vină cu argumente, să pună întrebări, însă s-a întrecut puţin măsura cu libertatea elevului.

Eu cred că acum ar trebui să se pună accent pe cum să-i învăţăm pe elevi să înveţe. Asta nu ştiu ei şi au senzaţia că învaţă lucruri care nu-i vor ajuta la nimic. Sunt foarte  multe discipline, dar trebuie să aibă şi cultură generală.

R:       -Cum sunteţi dumneavoastră ca soţie, mamă, fiică şi femeie?

 T.A.:  -Ca soţie, încerc să fac faţă atribuţiilor cât mai bine. Ca mamă, încerc să fiu cât mai aproape şi să înţeleg vremurile de acum. Ştiu, din experienţă, că este bine că fii cât mai aproape şi să-ţi înţelegi copilul.

Ca fiică, eu cred că părinţii mei ar trebui să fie mulţumiţi de mine şi nu ar avea de ce să se plângă. Neascultătoare am fost, din cauza faptului că aveam mai multe restricţii la vremea aceea. Nu era atâta libertate ca acum. Nu aveam voie la discotecă şi mai fugeam câteodată.

Ca femeie¸ pot să spun că am muncit pentru ceea ce am acum şi mă simt o femeie împlinită. Am o familie reuşită. Fac ceea ce-mi place şi, probabil, de asta, realizările sunt cu paşi mărunţi, dar sigure.

R:       -Ştiu că fiica dumneavoastră nu a îmbrăţişat nici cariera didactică, nici pe cea administrativă. Cel puţin deocamdată, pentru că a ales contabilitatea.

T.A.:  -Am lăsat-o să-şi aleagă drumul în viaţă din clasa a VII-a, când s-a îndreptat către sport şi a făcut câţiva ani de baschet în echipa pe care o forma atunci actualul primar al Târgoviştei, Gabriel Boriga.

A intrat la Colegiul Economic şi nu a mai putut face faţă, pentru că erau deplasări multe şi s-a decis singură ce să facă mai departe.

 

R:       -Cum a fost drumul de la şcoală, la primărie, şi cum aţi reuşit să răzbiţi într-o lume considerată, oarecum, a bărbaţilor aici, dar şi în învăţământ?

T.A.:  -în învăţământ am ajuns după ce chiar m-am convins că îmi place să lucrez cu copiii. Până în 1990, am lucrat la oficiul de calcul al uzinei. După ce am născut-o pe Bogdana, am hotărât să rămân aici, pentru că este mai bine pentru un copil să-l creşti la ţară, decât la bloc, am trecut prin acea perioadă în care chiar era nevoie de cadre didactice la şcoala din localitate şi domnul director de atunci, Stoian, m-a întrebat dacă n-aş vrea să vin la grădiniţă, pentru că am nevoie de suplinitori. Am mers cu plăcere şi m-am hotărât, după un an-doi de suplinire, să încerc să mă calific şi în acest domeniu. Apoi, am trecut la învăţământul primar şi m-am titularizat. După anul 2001, am fost numită director la Şcoala Măgura. Am făcut şi ASE-ul apoi, cu posibilitatea de predare a Educaţiei Tehnologice. Ulterior, apoi, am participat şi la concurs de director pentru Şcoala Vasile Voiculescu, după care la funcţia de primar am trecut, gândindu-mă la ce realizări am avut în şcoli, comparându-mă cu fostul primar şi cu realizările dumnealui şi am zis că pot şi eu să fac chiar mai mult. Întotdeauna am spus că încerc să fac politica comunei, aceea de a schimba cât pot în bine faţa localităţii.

R:       -Şi credeţi că aţi reuşit să schimbaţi până acum ceva?

T.A.:  -Dacă ar fi să pun micile proiecte, realizări, oamenii spun că sunt. Patru drumuri într-un an sunt nişte realizări. Nu beneficiez de oportunităţile perioadei 2000-2012, când au fost atâtea măsuri pe care se puteau accesa fonduri europene. Până acum, nu am decât un proiect pe bani europeni, prin Gal, şi abia săptămâna trecută a fost declarat eligibil şi aştept să semnez contractul de finanţare.

R:       -A fost greu să ajungeţi până aici? Sunt puţine doamne primar în judeţ şi dumneavoastră sunteţi una dintre ele.

T.A.:  -Am trecut de perioada în care femeile eram privite altfel. De conceptele acelea învechite. Deja cred că am păşit într-o nouă eră. Au început femeile să se implice şi în politică, şi în afaceri. În toate domeniile. În Bezdead, într-adevăr, pot să spun că am spart acel mit al bărbaţilor aflaţi la conducerea şcolilor, în anul 2001, şi în funcţia de primar, în 2012, chiar dacă mama mea a avut o tentativă de a candida în urmă cu câţiva ani. Acum realizez, însă, de ce n-a ieşit. Pentru că altfel se manipula lumea la vremea aceea, altfel se ţineau alegerile.

R:       -E greu să faci administraţie?

T.A.:  -Dacă eşti un bun organizator, nu este greu. După ce am făcut ASE, vroiam să fac şi master, în management educaţional şi nu am găsit atunci, dar am urmat master-ul în servicii publice. Chiar mă întrebam atunci unde îmi va folosi.

Eu am avut un principiu. Dacă la şcoală, ţineam mult ca elevul trebuie să fie în centrul atenţiei, indiferent cine erau părinţii lui. Şi aici, la primărie am spus la fel. Cetăţeanul este în centrul atenţiei. Dacă un om a venit la primărie, să nu plece cu problema nerezolvată.

Vedem din mass media cum sunt trataţi uneori oamenii în instituţiile publice, la ghişee. Asta vreau să nu se întâmple în primăria noastră niciodată. Eu am trecut prin situaţii neplăcute, când, după un răspuns greţos şi nepoliticos, am plecat cu ochii în lacrimi şi am zis că, dacă vreodată, vreun angajat al acestei primării se va comporta astfel, va fi motiv de dat afară. Ţin foarte mult ca oamenii să fie trataţi cu respect, să plece cu lucrurile neînţelese.

R:       -Credeţi că în anii ce vor urma veţi reuşi să duceţi Bezdeadul în vremuri mai bune, decât cele pe care le-a trăit până acum?

T.A.:  -Dacă nu mi-aş propune acest lucru, nu aş avea ce să caut aici. Eu întotdeauna mai puţin am criticat şi am apreciat că s-au făcut lucruri importante şi pe vremea primarilor de până acum, la Bezdead: în urma domnului Davidoiu, ne-am ales cu apă, prin SAPARD, în urma domnului Duca, ne-am ales cu gaze, chiar dacă eforturile au fost făcute de mai multe părţi, cu nişte poduri în localitate, cu şcolile acestea care sunt. Eu nu mi-am făcut campanie criticând, ci numai ceea ce vreau să fac eu. Am acest principiu: “Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face !”

foto: arhivă personală Teodora Anghelescu

IMG1_0001 IMG1_0002

Citeşte şi

DOAMNE DE EXCEPŢIE: Geta Ilie, infirmiera cu mâini “de aur”, pentru care munca înobilează sub orice formă

DOAMNE DE EXCEPȚIE: Ruxandra Pașcanu, medicul care le redă tinerețea femeilor

DOAMNE DE EXCEPȚIE: Gabriela Istrate – Povestea unui dascăl dedicat în totalitate elevilor

Distribuie:

10 thoughts on “DOAMNE DE EXCEPŢIE: Teodora Anghelescu, primăriţa care dovedeşte că femeile au un cuvânt de spus în administraţie

 1. O doamna extraordinara care a avut succese de la pusul unui creion in mana multor copii,mai apoi ajungand sa le fie si directoare…. o doamna iubita de toti copii pentru ca a stiut sa se faca iubita….iar acum ajunge pe culmile succesului fiind aproape de satenii comunei Bezdead si facand tot ce ii sta in putinta pentru noi si comuna noastra. Va iubesc si o sa va sustin neconditionat.

 2. O adevarata Doamna intr-adevaratul sens al cuvantului!Cat mai multe candidate!Le meritati!Altii intr-un mandad nu au facut nici pe jumatate cat ati facut dumneavoastra intr-un singur an!Respect ,lauda si hai PNL!Toti critica ,dar oare cei pana acum nu au intrat tot favorizati ?Au facut ceva pentru Bezdead?Pe vremea bunicilor Domnul Ion Davidoiu si Anghelescu Teodora acum !Respect pentru Doamna Primar!Multi se bat pe ciolan ,dar Doamna Primar a facut nu numai drumuri asfaltate ,ci atatea …si cetatenii cu siguranta le vad…si suntem incantati cu asa Primar!Sa ne traiasca si nu mai judecati oamenii !

 3. nu este chiar asa cum spune d-na primar , ,era favorizata pt ca mama era invatatoare ,
  a fost angajata educatoare tot prin relatiile parintilor apoi a facut studiile la particular de la distanta ,a fost avansata ca director de scoala si mai departe ca primar pt ca sunt prieteni cu baronul puilor FLORIN POPESCU asa merge in zilele noastre ,pe relatii

  1. In primul rand vreau sa mentionez faptul ca, cetatenii comunei Bezdead au votato, nu are legatura aceasta cu Florin Popescu apoi ca a fost avansata ca director e datorita faptului ca, doamna Anghelescu a avut studiile necesare si pregatirea necesara.
   Invidia e mare in Romania mai ales ca e femeie- Asa ca doamna Cela lasati comentariile negative, si lasati sa infloreasca comuna Bezdead ca are acum ocazia sau sa ne amintim de primari din trecut ? care nu au facut nimic. si daca e sa numaram realizarile ati putea vedea cu ochii dumneavoastra diferenta intre primarii din trecut si doamna Anghelescu

  2. Lasati comentariile stupide si fara valoare,Doamna Primar are studiile necesare ,pregatirea si performanta de a fi cel mai bun Primar al Bezdeadului!Fara prejudecati a realizat intr-un an cat altii in doua mandate.Stima toata pentru aceasta mana de femeie care se zbate pentru concetatenii sai!Hai Anghelescu Teodora!Numai privind Bezdeadul acum …veti vedea cat a inflorit datorita domniei sale!Invidia e mare?Lasati sa infloreasca Bezdeadul ,nu sa zaca ca paragini!
   P.S Nu mai stergeti comentul meu!Rusine!Judecati fara ca sa va documentati!

 4. Mi a placut foarte mult tot ce ai spus despre tine, despre inceputul carierei tale, cit de greu a fost pina sa ajungi unde esti.Si ce mi a placut mai mult a fost sinceritatea cu care ai spus avind in vedere timpurile si gindirea oamenilor! Referitor la locul tau de munca sunt inca multi oameni cu ideii invechite .Mi ar place sa poti sa realizezi tot ce ti ai propus in plan profesional sa fii fericita in viata de zi cu zi ! Nu uita sa ajuti oamenii sa inteleaga ca cel mai important este sa se respecte intre ei , sa se ajute la nevoie pentru ca acum adevarul este ca iti este frica sa mergi pe strada daca esti batrin, bolnav si sarac! MULT SUCCES!

Leave a reply


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media