Edilii din Răcari și Vârfuri îl contrazic pe Țuțuianu, în chestiunea falimentului localităților

Distribuie:

Insolvența unităților administrativ teritoriale, acest bau-bau al administrației publice locale, umblă tot mai des prin gura politicienilor, dar și a cetățenilor care habar nu au ce reprezintă această procedură și care sunt consecințele ei. Până ne vom lămuri cu toții ce este cu insolvența și falimentul unităților administrativ teritoriale, povestea a început să sune cam ca pilda biblică cu “Ciobănașul și lupul”.

Recent Adrian Țuțuianu, președintele CJD, punea la zid mai multe localități, care ar fi pe buza prăpastiei, doar un vânticel financiar aruncându-le în insolvență, în opinia șeful administrației locale. Între acestea sunt deja cunoscutele Răscăieți, Brănești și Ciocănești, ai căror edili au găsit o aplecare bruscă spre social democrație. Au fost însă nominalizate și orașul Răcari și comuna Vârfuri, new entry între aspirantele la faliment.  “Sunt 5-6 localităţi care riscă falimentul. Printre ele este şi Răcari, care are gradul de îndatorare la limită. Are 14,9% gradul de îndatorare, la 15% se deschidea procedura”, a precizat Adrian Ţuţuianu.

  images_266x400

Marius Caravețeanu: “Mi-e greu să cred că un președinte de Consiliu Județean,

avocat de profesie, nu cunoaște legea”

Afirmația președintelui CJD este considerată hazardată de primarul Răcariului, Marius Caravețeanu. Acesta a precizat pentru Gazeta Dâmboviței că, în conformitate cu legea, falimentul se poate declara doar la un grad de îndatorare de peste 50%. “Gradul de îndatorare de 14 % este reprezentat de datoriile pe care le are primăria de la diverși agenți economici, datorii provenite din proiecte cu finanțare guvernamentală sau europeană. Adică agenții economici au emis facturile, banii urmând să vină de la Ministerul Dezvoltării pentru lucrările de reabilitare a unor drumuri comunale și finanțarea sistemului de apă în mai multe  cartiere, de la Ministerul Mediului pentru înființarea de parcuri și tot de la Ministerul Dezvoltării prin POR pentru finanțarea proiectului de reabilitare a Școlii Ghergani. Acestea sunt datoriile invocate.  Marea eroare, și din păcate a fost preluată și de o parte a presei, este că “Primăria Răcari este aporape de insolvență”. Gradul de îndatorare de 14,9%, este într-adevăr vecin cu 15%. La 15% legea spune că e;ti în criză financiară și că trebuie să iei măsuri, să te chibzuie;ti. Inslovența apare atunci când depășești 50% grad de îndatorare. Ori este cale lungă între 15 și 50, între criză financiară și insolvență. Dar probabil că luat de valul procentelor uriașe de îndatorare ale localităților pe care le-a precizat anterior localității Răcari, și pe fondul apropierii campaniei electorale, pentru a crea o oarecare rumoare în localitate, că vezi Doamne conducătorul localității o duce spre faliment, a făcut aceste declarații. Mi-e greu să cred că un președinte de Consiliului Județean, avocat de profesie, nu cunoaște legea”,  a afirmat primarul Orașului Răcari, care spune că nu a primit bani de la guvern pentru stingerea datoriilor. Pe de altă parte, crede că a ajuns pe lista localităților despre care se spune că dau faliment din cauza orientării politice diferite de cea a președintelui CJD:  „Probabil este primul semnal că nu sunt o persoană agreată, dar dacă ne întoarcem la un partid unic, am muncit degeaba 20 de ani. Eu o să fiu critic în limitele bunului simț, atunci când cred că e nevoie de critică.” Cât despre șansele că Marius Caravețeanu să-și asigure liniștea prin trecerea de partea stângii: “Este aproape imposibil”, a afirmat primarul Răcariului.

 caraveteanu_300x400

 

Buldoexcavatorul de la Vârfuri nu dulce localitatea la faliment, ci la DNA

 

Între cele 5 – 6 localități care risc de a pune lăcat pe primărie, președintele CJD Adrian Țuțuianu a nominalizat și comuna Vârfuri. O cheltuială de numai 328.000 de lei (spunem “numai” prin comparație cu  datoria de 18 milioane a comunei Ciocănești) a adus probleme financiare și spectrul falimentului, pentru un buldoexcavator achiziționat în cadrul unui proiect 322, de dezvoltare a comunităților rurale. În fapt, APDRP ar fi constatat că utilajul ar fi fost achiziționat din bani europeni în urma unei licitații cu atribuire directă mascată, așa că localitatea a trebuit să înapoieze banii. Conform viceprimarului localității Ion Chirănoiu, au fost făcute eforturi la nivelul administrație locale, a fost contracat un împrumut și redus personalul cu 30%. Rezultatul “Primăria Vârfuri are o situaţie financiară bună şi stabilă. Proiectul pe măsura 322 a fost declarat eligibil şi s-a încheiat fără probleme. Activitatea se desfăşoară în bune condiţii, nu avem arierate de achitat şi asta deoarece încă de la începutul anului 2013 am procedat la reducerea personalului cu 30%, am redus la maxim cheltuielile materiale, am cumulat o serie de activităţi şi acolo unde s-a putut chiar am renunţat la ele.”

Spune că localitatea a ajuns din greșeală pe lista președintelui CJD, care a oferit date vechi, neconforme cu situația actuală.  “Am fost introduși pe listă al începutul anului. Deși am rezolvat problema am rămas acolo pentru că nimeni nu s-a mai interesat care e situația”, spune Chirănoiu, supărat că administrația județeană nu recunoaște eforturile localității. Chiar dacă nu i-a băgat în faliment, buldoexcavatorul, dar și niște lămpi stradale, au adus DNA-ul pe la Vârfuri, unde edilii trebuie să dea explicații despre proiecte.

chiranoiu_276x401

Distribuie:

alegeri
alegeri
Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

: 2 ganduri despre “Edilii din Răcari și Vârfuri îl contrazic pe Țuțuianu, în chestiunea falimentului localităților

 • 12 martie 2014 at 9:40
  Permalink

  Familial = face parte din famile…
  Familiar = cunoscut….
  Deci, deși este conclusiv, ambele ar fi putut fi folosite cu succes în fraza de mai sus, dar oare asta a vrut să spună doamna sau domnișoara Ana?…

  Reply
 • 11 martie 2014 at 21:31
  Permalink

  Marius Caraveteanu,un primar care iși schimbă părul (culoarea politică) dar naravul ba.
  Este un primar incompatibil,iar primaria Răcari o asociație familiara unde secretara primăriei Ene Octaviana are angajata toata familia,2 baieti,nevestele lor si multe alte rude.
  JOS MARIUS CARAVETEANU !

  Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro