DÂMBOVIȚA: Primul caz de gripă, din acest sezon, confirmat în cazul unei femei însărcinate

Primul caz de gripă confirmat, din județul Dâmbovița, sezonul acesta, a fost la o femeie însărcinată, de 24 de ani, care a fost diagnosticată ca fiind purtătoare a virusului gripal de tip A, subtip AH1. Rodica Ileana Stancu, medic epidemiolog și șefa Departamentului de Supraveghere din cadrul Direcției de Sănătate Publică declară că tânăra diagnosticată cu gripă nu era vaccinată antigripal, femeile însărcinate fiind în general reticente în ceea ce privește vaccinarea în timpul perioadei de sarcină, motivul fiind grija pentru bebeluș.

Deseori, vaccinarea antigripală în sarcină le sperie pe viitoarele mămici, care se întreabă dacă nu cumva acest vaccin îi face rău bebelușului. Pe de altă parte, gripa în sine poate duce la avort spontan sau la naștere prematură.

Motivul pentru care femeile însărcinate se tem de vaccinul antigripal provine, probabil, din faptul că, în general, nu se fac vaccinuri pe perioada sarcinii. Dar acest lucru nu se aplică vaccinării împotriva gripei.

„Chiar am primit de la Institutul Național de Boli Transmisibile situația infecțiilor respiratorii de căi superioare, a gripei și avem confirmat un caz de gripă la o gravidă de 24 de ani, cu virus gripal tip A, subtip AH1. Avem și un copil de 11 ani care a fost internat la Clinica Matei Balș, care a fost identificat cu virus gripal tip B, dar în evidențele naționale tot ce nu trece pe la Institutul Cantacuzino este trecut statistic, dar nu ca fiind confirmate. De aceea județul Dâmbovița se înregistrează cu un singur caz confirmat, este vorba de această gravidă cu virus gripal de tip A, din 9 cazuri suspecte până acum. În general, Secția de Boli Infecțioase are dreptul să pună diagnosticul clinic și ei solicită să trimitem proba de exudat nazo-faringial la Institutul Național Cantacuzino, în mod gratuit. Sezonul gripal a debutat, dar noi fiind în zona temperată, în genere, așteptăm în luna ianuarie să se multiplice cazurile… Gravida de care spuneam, chiar dacă beneficiază de vaccin, nu a fost vaccinată, iar noi nu putem să obligăm, se tem de vaccin pe perioada gravidității”, declară medicul epidemiolog.

Anul acesta, până în prezent, 438 de gravide au fost vaccinate.

 

„Gravidele sunt puțin reticente la vaccin. Este al treilea an de când a fost introdusă vaccinarea antigripală la gravide. Există o reticență, dar sunt medici infecționiști, profesori universitari, care au promovat în mod curent că între riscul de a face gripa pe timpul perioadei de graviditate, fiind o boală imuno-deprimantă care poate produce multe efecte adverse și a fi vaccinat și protejat este foarte bine sa facă și gravidele vaccinul”. A declarat dr. Rodica Ileana Stancu.

Sezonul trecut, în județ Dâmbovița, au fost 64 de cazuri de gripă, printre care și un deces.

 

 

Larisa Ungureanu

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro