Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de vineri, nr. 3659
3-12-2021

TÂRGOVIŞTEA CELOR 33: Moise Vodă – domnitorul căruia i s-a greșit lespedea funerară

Moise Vodă (n. 1508 – m. 29 august 1530, Viişoara)

domn al Ţării Româneşti (cca. 27 martie 1529 – între 22 mai şi 4 iunie 1530)

El domneşte puțin, un an şi jumatate, până în august 1530. Numit de turci, e instalat în a doua jumatate a lui martie 1529; peste o luna murea cel mai puternic dintre boierii munteni- mai puternic decât unii dintre domnii pe care-i văzuse schimbându-se- Pârvu Craiovescu. Cât de tari se simțeau membrii acestei familii se vede şi din faptul că fiul său, Barbu, dând la 25 septembrie 1529, în calitate de ban al Olteniei, un act mănăstirii Bistrița, întrebuințează, pentru a lega pe urmaşii săi în dregătorie, formula domnească: «pe care-1 va alege Dumnezeu a fi oblăduitor acestui loc, din frații noştri ori din rudele noastre sau, pentru păcatele noastre, din alt neam străin ». Considerau deci demnitatea de ban ereditară în familia lor, întocmai ca şi domnia în familia Basarabilor, numirea unui străin fiind socotită ca o pedeapasă pentru păcatele noastre».

Supus ascultător al Sultanului, Moise Vodă trimite, la porunca acestuia, armata în Ardeal spre a da ajutor lui loan Szapolyay, pe care saşii nu voiau să-l recunoască. Pentru acest serviciu, el pretindea cele doua domenii: Vintul de Jos şi Vurpărul, pe care predecesorul său, Radu de la Afumați, le stăpânise până la sfârşitul domniei.

Ȋn noiembrie 1529, e asediat Branul, dar nu poate fi luat; boierul care îndemnase pe domn la această expediție şi care comandase personal oastea, e tăiat. Ȋn acelaşi an, Petru Rareş repurta prin, vornicul său Grozav, strălucita biruință de la Feldioara; situația politică a Ardealului era determinată deci, de fapt, de armatele domnilor noştri.

Pentru a-şi apropia mai mult pe Craioveşti, Moise Vodă dă pe soră-sa de soție lui Barbu, banul. Nunta are loc la 13 februarie 1530 şi, chiar cu acest prilej, sunt tăiați unii boieri din partida adversă.

Ceilalți pribegesc şi în curand se întorc cu oaste turcească şi cu un domn nou, Vlad, fiul lui Vladuț. Au loc câteva ciocniri în mai, favorabile lui Moise; la sfârşitul lunii însă sau în primele zile ale lunii următoare, înainte de 4, el e nevoit să părăsească scaunul şi să fugă în Ardeal. Căpătând ajutor unguresc, reintră în țară pe la Bran şi, împreună cu Barbu Craiovescu, întâmpină pe Vlad la Viişoara, în apropiere de Slatina. Lupta a avut loc în ziua de 29 August 1530- Analele Secuieşti dau data de 28 august- şi s-a sfârşit printr-o înfrângere totală: între cei căzuți au fost însuşi Moise şi cumnatu-său; comandantul corpului de ajutor unguresc, Ştefan Mailath, a fost făcut prizonier. Mormântul lui Moise se găseşte în mănăstirea Bistrița, ctitoria Craioveştilor. Anul morții  este însă inscripționat greșit pe lespedea funerară – 7040 (= 1532),

Soția lui Moise se numea Anca; fiica lor Zamfira- se pare singurul lor copil- s-a căsătorit mai întai cu un ungur, Ştefan Keseru, apoi cu polonul Stanislaw Nisowski. Ea este ctitora la biserica Densus şi la mănăstirea Prislopului din Ṭara Hațegului În această mănăstire a şi fost îngropată, în martie 1580.

Manastirea_Bistrita-Valcea-vedere_de_ansamblu

Vezi și: TÂRGOVIŞTEA CELOR 33: Neagoe Basarab, plagiat de Ivan cel Groaznic! Țarul a copiat „Învățăturile”

TÂRGOVIŞTEA CELOR 33: Neagoe Basarab, plagiat de Ivan cel Groaznic! Țarul a copiat „Învățăturile”

 

 

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media