INTERVIURILE GAZETEI: Interviu în tandem: Anca Pătrășcoiu și Octavian Postolache despre înot

Distribuie:

Doi înotători de performanță vin la Târgoviște săptămânal, de peste un an și jumătate, pentru a-i învăța pe copiii și pe tinerii din oraș cum să înoate corect. În plus, fac și performanță! Este vorba despre Anca Pătrășcoiu, prima medaliată olimpică a nataţiei româneşti și Octavian Postolache, multiplu campion național.

Cristina DINU: Sunteți în Târgoviște de peste un an și jumătate și activați la Complexul de Natație și Turism, unde pregătiți copii și tineri la diferite niveluri profesionale. Care ar fi cele mai importante lucruri pe care le-ați făcut aici?

Octavian Postolache: Da, un an și jumătate cu foarte multe lucruri bune și cu lucruri mai puțin plăcute chiar, uneori. Am inceput de la zero cu copiii, am făcut o selecție din 70 de copii. Am început cursuri de inițiere de două ori pe săptămână. Pe parcurs, după o lună de zile, a apărut un sportiv care făcea înot de șase ani de zile la Titu și își dorea să vină la competiții, l-am trecut în echipă, am mers la primul campionat regional cu Cristian Neacșu, despre el e vorba, și nu s-a calificat la cadeți pentru că e foarte dificil și avea nevoie de o pregătire mai intensă și mai specifică. A trecut timpul, el s-a antrenat foarte bine cu noi și am început să aducem competiții în Târgoviște, dar și să ne implicăm în competiții.

CD : Care ar fi cele mai importante competiții?

OP: Campionatul Național de Masters și Campionatul Național de Cadeți.

Anca Pătrășcoiu: Care au fost organizate și anul trecut și anul acesta în Târgoviște. Anul trecut a mai fost și Concursul Țărilor Central Europene, un noroc pentru noi pentru că țara organizatoare s-a retras și atunci Complexul fiind bine pus la punct și Federația a fost mulțumită în trecut de cum a mers organizarea celor două campionate amintite mai sus s-a venit cu propunerea organizării la Târgoviște.

OP: Între timp, copiii noștri de la Târgoviște, au început să evolueze. Am încheiat anul 2017 cu Cristi Neacșu pe un loc 10 la naționale la ștafetă, un loc 47 la naționale cu un timp foarte bun și cu perspective noi pentru 2018, cu o calificare la campionatul național. Între timp am deschis un nou sistem de pregătire pentru sportivii care au avansat, care au intrat în zona de perfecționare. Am făcut o selecție din toți copiii cu care am făcut inițiere din grupele noastre și am strâns 14 sportivi cu care facem de patru ori pe săptămână. De asemenea, a mai venit un sportiv la noi care a practicat facultativ înotul la Târgoviște, Călin Fleancu, 10 ani, care la etapa regională a Campionatului Național 2018 s-a calificat. Cu cei doi sportivi, Cristi și Călin, am mers la Campionatul Național de la Brașov, unde Călin s-a situat în prima jumătate a clasamentului, iar noi suntem mulțumiți, în timp ce Cristi a participat acasă și a urcat de la locul 47 la locul 35, și-a îmbunătățit performanțele, ceea ce e foarte bine.

CD: Ce ne puteți spune despre părțile cu minus ale colaborării de la Târgoviște?

OP: Părțile cu minus sunt legate de faptul că toate competițiile sunt destul de greu de organizat, întotdeauna au fost promisiuni care nu s-au materizat. Noi am adus aici Cupa Contratimp, o compeție foarte tare, un fel de Campionat Național neoficial, competiție pe care am transformat-o în Cupa Contratimp – Chindia, făcând un parteneriat foarte bun cu Complexul și Primăria. Noi ne-am zbătut, ne-am epuizat bateriile, le-am reîncărcat, dar este greu de colaborat cu Complexul și nu numai pentru faptul că este foarte greu să știi să organizezi o competiție și să iasă și bine, iar oamenii au senzația că știu. Ori cei 1300 de oameni care au venit la campionat trebuiau să fie convinși să vină și anul următor.

AP: Eu, în ceea ce privește părțile cu minus aș fi început cu faptul că atunci când am venit noi la Târgoviște am fost printre primii instructori, apoi au venit foarte mulți care predau, deși nu știu nici ei cum să înoate corect. Au, însă, impresia că știu cum trebuie organizată o competiție. Noi, care venim din lumea înotului, știm cum trebuie să arate un concurs și ce trebuie făcut, care sunt criteriile care trebuie îndeplinite de un organizator, de o gazdă a unei competiții. Există niște standarde care trebuie respectate pentru a organiza competiții la nivelul la care noi vrem să facem. Pentru a desfășura un campionat național nu poți să faci lucuri pe genunchi, trebuie oameni, trebuie totul pregătit din timp.

OP: Personalul calificat e foarte greu de găsit și mulți dintre oameni nu sunt dispuși să asculte sfaturi sau să le pună în practică. Eu i-aș învăța pe toți dacă ar vrea. Și ce e cel mai important este că fără o echipă puternică nu se poate face performanță. Iar noi ne dorim să facem performanță.

CD: De ce ar trebui să țină cont un părinte atunci când vrea ca și copilul lui să facă înot? E scump pentru un părinte să-și dea copilul să facă înot?

OP/ AP: Depinde, e scump din punct de vedere al echipamentului, dacă se ajunge la un nivel de performanță echipamentul costă.

Ei trebuie să mănânce corespunzător, trebuie să se vitaminizeze, fără vitaminizare nu au cum pentru că se consumă undeva la peste 2000 de kilocalorii într-un antrenament, trebuie să se hidrateze etc. Noi toate acestea le dăm scris fiecărui sportiv. Trebuie să priceapă și copiii, dar mai ales părinții. Abia atunci lucrurile se așază și încep să funcționeze.

Deci, o familie cheltuie undeva la între 300 și 500 de lei pe lună. Asta include și transport, taxe, mâncare. Noi de fapt, am făcut un calcul și a reieșit că un sportiv de performanță are nevoie de aproximativ 11.000 de lei pe an, în care intră și cheltuielile cu compețitiile, pentru că ele costă. Sigur că mai există finanțări, mai ales noi la Contratimp fiind asociație non-profit, mai primim uneori finanțări. Încercăm să reducem taxele pe care le plătim la bazin pentru echipa de perfecționare care vine de cinci ori pe săptămână, pentru că cei mici plătesc intrarea la bazin 10 lei/ intrare și abonamentul la noi 250 de lei.

CD: Ce ar trebui să aibă un copil ca să facă înot, să facă performanță?

OP: Noi facem o selecție mai atipică. Cartea spune că trebuie să aibă anumite aptitudini antropologice, motrice s.a.m.d, dar nouă experiența ne-a demonstrat că sunt egale cu zero pentru faptul că nu o dată s-a întâmplat ca un copil care din punct de vedere motric și antropologic nu avea nicio șansă, el a avut dorința și ambiția să facă performanță. La un nivel mediu, dar a făcut performanță. Deci, în primul rând copilului trebuie să-i placă.

 

 

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro