ortooxacell kiss2022.gif Flax

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Colestaza de sarcină

Gazeta Dâmboviţei vă propune o rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

Colestaza de sarcină este o afecțiune a ficatului care apare de regulă in ultimul trimestru de sarcină şi provoacă o mâncărime severă la nivelul mâinilor şi picioarelor. Este inconfortabilă, ceea ce o face să fie un motiv de îngrijorare pentru mamă. Există chiar riscul ca fătul sa fie afectat, până la naştere prematură.

Cauza apariției acestei boli este încetinirea sau stoparea fluxului de bilă din cauza hormonilor de sarcină ce afectează funcția hepatică. Când fluxul de bilă din ficat este oprit sau încetinit, aceasta determină acumularea de acizi biliari în ficat care se pot vărsa în sânge.

Mâncărimea este simptomul clar şi deranjant. Dacă o gravidă se confruntă cu aşa ceva, trebuie să consulte medicul specialist. „Cazurile de gravide cu această afecțiune sunt mai rare, dar există. Şi eu am un astfel de caz la Moreni pe care îl monitorizez. Tratamentul constă în creme şi medicamente cu corticostetoizi pentru calmarea mâncărimilor, dar şi medicamente pentru scăderea concentrației de acizi biliari. De obicei se tratează mâncărimile, dar gravida trebuie să anunțe medicul specialist care să-i prescrie tratament şi pentru a acționa asupra cauzei lor și bineînțeles pentru o supraveghere mai atentă a sarcinii”, recomandă dr. Andrei Tomescu.

Predispoziție la colestază o au gravidele cu sarcină multiplă, cele care au suferit de boli hepatice şi cele care au în familie cazuri de femei care au avut colestază.

Din cauza riscului de naştere prematură gravida este supusă unei operații de cezariană după săptămâna 33 de sarcină. După naştere, colestaza dispare de obicei în câteva zile.

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 22 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

 

Citește și:

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Rinita de sarcină

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Sarcina toxică

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Când inducerea travaliului devine necesitate

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media