O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Sarcina toxică

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

 

Sarcina nu este întotdeauna o perioadă fericită în viața unei femei. Multe gravide fac eforturi deosebite ca să treacă de la o zi la alta și să ajungă la termen cu un făt dezvoltat normal. Ne referim la cele care au sarcină toxică, cum este numită disgravidia sau hiperemesis gravidarum, care se manifestă prin stare generală de rău, cu grețuri și dureri abdominale dese. Femeile care se află în această condiție sunt sensibile la mirosuri sau arome, care le determină să verse de mai multe ori pe zi, împiedicându-le să se hrănească sau să se hidrateze suficient pe perioada sarcinii. Aceasta este cu adevărat problema în cazul sarcinii toxice. Deshidratarea și hrănirea insuficientă poate pune în pericol fătul.

Cauze

Cauzele sarcinii toxice pot fi de ordin fizic sau psihologic. Specialiștii au studiat mai multe ipoteze și au stabilit că această reacție a organismului poate fi explicată prin cauze hormonale – modificarea nivelului diferiților hormoni, cauze psihologice – stresul, depresia, situațiile conflictuale , infecția cu Helicobacter Pylori – bacteria implicată în aparitța ulcerului peptic sau disfuncții gastrointestinale, hepatice. Sunt predispuse la sarcină toxică gravidele cu Rh negativ, cu carență de vitamina K, precum și femeile supraponderale sau trecute de 35 de ani.

Tratament

Pentru a preveni și de asemenea a atenua efectele sarcinii toxice este nevoie de odihnă și o alimentație echilibrată, cu eliminarea substanțelor toxice precum nicotina sau cofeina și evitarea grăsimilor și condimentelor. Cu avizul medicului care urmărește sarcina, gravida poate urma tratament cu antivomitive. În cazurile extreme, în care gravida vomită orice ajunge în stomac, se face internare în spital pentru tratament cu perfuzii intravenoase.

 

Citiți și:

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Medicamente pentru greaţa matinală

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Incompatibilitatea Rh

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Depresia, un inamic puternic și nevăzut

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 20 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro