O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Depresia, un inamic puternic și nevăzut

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

 

Depresia în sarcină și/sau după naștere este o problemă delicată, despre care femeile însărcinate/proaspetele mămici evită să vorbească, preferând să nege existența ei. Modificările hormonale, dificultățile de relaționare cu partenerul, un istoric personal sau familial de depresie, probleme cu sarcina sau stresul de zi cu zi își pun amprenta ca factori declanșatori. Studiile arată că 20% din gravide și 80% din lăuze prezintă simptome ale acestei afecțiuni, astfel că problema trebuie tratată cu seriozitate.

Depresia în sarcină, cunoscută ca și depresie ante partum, este o tulburare afectivă asemenea oricărei depresii clinice. Semnele acestei afecțiuni sunt: tristețe permenentă, schimbări dese de dispoziție, dificultăți de concentrare, probleme cu somnul, pierderea interesului pentru activitățile care în mod obișnuit aduceau plăcere, sentimente de neliniște sau neajutorare, gânduri legate de moarte. „Depresia se tratează medicamentos, sub îndrumarea unui psihiatru, pentru că altfel reprezintă un risc atât pentru mamă, cât și pentru copil. Această afecțiune determină gravida să aibă o dietă alimentară deficitară, să consume alcool sau tutun, ceea ce pune în pericol fătul” atrage atenția dr. Andrei Tomescu, medic specialist obstetrică-ginecologie și director medical la Spitalul Județean de Urgență dinTârgoviște.

Cât privește depresia după naștere – depresia post partum – ea apare frecvent și dacă mama nu are suportul necesar, afecțiunea se accentuează în timp. Iar dacă depresia preexistă, va fi accentuată de perioada de lactație. Mama nu va putea face față noilor griji ce vin odată cu bebelușul, fără ajutorul celor apropiați și sfaturi de specialitate. „Depresia apare mai des în lăuzie și necesită intervenție din partea personalului specializat. Este indicat să se suprime lactația și urmat un tratament aplicat, sub supravegherea unui psihiatru, pentru că tentativa de suicid este mare. Problema poate îmbrăca forme severe până la tentativa de omor a copilului” avertizează dr. Andrei Tomescu.

O femeie în stare depresivă nu poate avea grijă de ea sau de copil și are nevoie de ajutor din partea personalului de specialitate (medic de familie, psihiatru, psihoterapeut) și de înțelegere și protecție în cadrul familiei.

 

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 20 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

 

Citește și:

O GRAVIDĂ INFORMATĂ, UN COPIL SĂNĂTOS: Trombofilia în sarcină

O GRAVIDĂ INFORMATĂ, UN COPIL SĂNĂTOS: Diabetul gestaţional

O GRAVIDĂ INFORMATĂ, UN COPIL SĂNĂTOS: Listerioza

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro