Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de weekend, nr. 3702/3703
16-1-2022

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Trombofilia în sarcină

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

 

Trombofilia este o anomalie a coagulării sângelui ce crește riscul de formare a trombilor în vasele sangvine. Trombii, aceste cheaguri de sânge, blochează circulația sângelui, ceea ce pune mari probleme în evoluția unei sarcini, fătul putând muri sau să se oprească din evoluție.

Din păcate, în ultima perioadă, numărul cazurilor de gravide cu trombofilie a crescut, dat fiind că în prezent aceste cazuri sunt diagnosticate. „Acum 10-20 de ani, nu știam ce să-i spunem unei gravide care se prezenta în luna a opta cu un făt mort. Nu știam ce s-a întâmplat. În mod sigur, în marea majoritate dintre aceste cazuri era o trombofilie cu alterarea circulației utero-placentare. Acum am început să diagnosticăm aceste cazuri, fapt care face ca numărul lor să crească”, explică dr. Andrei Tomescu.

O singură modalitate de tratament

O sarcină cu trombofilie trebuie să fie monitorizată cu mai mare atenție. „Trebuie investigate vasele utero-placentare și ombilicale, de asemenea unele dintre vasele fătului, pentru a se putea aprecia dacă circulația sangvină este competentă și aptă să ducă sarcina până la sfârșit. De asemenea dacă poate fi obținută o greutate ideală pentru făt, dat fiind că această afecțiune diminuează fluxul sangvin de la mamă către făt”, detaliază dr. Andrei Tomescu, medic specialist obstetrică-ginecologie și director medical la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște. În plus ar fi bine să existe o colaborare strânsă cu un hematolog. „Se recomandă consult hematologic, care din păcate în Dâmbovița nu există posibilitatea de a fi făcut. Pacientele trebuie să meargă în clinicile universitare”, precizează medicul specialist.

Din păcate, nu există decât o modalitate de tratament, cu anticoagulante injectabile. „Se mai pot lua antiagregante de genual aspirină – Aspenter. Este un tratament mai ușor. Un comprimat pe zi este mai simplu de administrat decât de făcut injecții, dar firește, depinde de severitatea bolii”, adaugă dr. Andrei Tomescu.

„Factorul genetic este important”

Gravida care suspectează o trombofilie trebuie să știe că un set complet de analize în acest sens este destul de scump, pentru că această patologie este destul de vastă. Trombofilia nu intră în programele naționale de gratuități și cheltuielile pentru investigații specifice nu sunt decontate prin CNAS.

Ca multe alte boli, trombofiliile pot fi ereditare sau dobândite. „Factorul genetic este important. Trebuie căutate în familie antecedente de infarct, accidente vasculare la vârste tinere”, este sfatul doctorului cu o experiență de peste 20 de ani în Maternitatea din Târgoviște. Cât privește trombofiliile dobândite, ele au ca și cauză principală stilul de viață nesănătos cu sedentarism, fumat, alimentație neechilibrată, obezitate sau pot fi urmare a unor boli precum diabet, sindrom nefrotic, boala Crohn sau stări neoplazice.

Gravidele cu trombofilie trebuie să rețină totuși că sarcina poate fi dusă până la sfârșit fără probleme, dar sub o monitorizare atentă a medicului și urmând cu strictețe tratamentul cu anticoagulante.

 

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 20 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

 

 

Distribuie:

Leave a reply


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media