Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3704
17-1-2022

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Listerioza

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

Listerioza este o boală mai rar întâlnită, care afectează femeile însărcinate, copiii nenăscuți precum și nou-născuții, persoanele cu imunitatea scăzută și bătrânii. Ea este provocată de o bacterie ce trăieşte în sol sau în apă, putând fi contactată în urma ingestiei de legume sau fructe neigienizate şi produse animale (lactate nepasteurizate).

Listerioza se manifestă printr-o varietate de simptome, între care cele mai întâlnite sunt durerile musculare, febră, greață și diareea sunt simptomele comune ale bolii. Dacă germenul reușește să pătrundă la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severă cu cefaleea și rigiditate cervicală, convulsii, pierderea echilibrului și o stare confuzională. „Manifestările, în perioada acută a bolii, sunt aceleași ca la orice boală infecto-contagioasă. Prezența agentului patogen trebuie tratată și eliminată, pentru că există risc pentru făt și pentru dezvoltarea sarcinii până la afectarea fetală directă sau chiar avort”, spune dr. Andrei Tomescu, medic specialist obstetrică-ginecologie. Infecția cu Listeria monocytogenes poate conduce în sarcină la avort spontan sau nașterea unui copil mort, naștere prematură sau o infecție la copilul nou-născut, la care problemele pot fi de ordinul infecțiilor sanguine, dificultăți respiratorii, febră, leziuni ale pielii, leziuni la nivelul mai multor organe interne sau infecții ale sistemului nervos central precum meningita.

Cât privește tratamentul, listerioza se tratează cu antibiotic, conform antibiogramei, după cum ne-a precizat dr. Andrei Tomescu. Antibiograma este analiza care testează în laborator antibioticul la care este sau nu sensibil un microb cauzator de boală. În funcție de rezultat, medicul stabilește cel mai indicat antibiotic în vederea tratamentului bolii.

Pentru a evita contactarea acestei infecții, se recomandă păstrarea unei igiene alimentare riguroase, cu spălarea frecventă a mâinilor, spălarea legumelor și a fructelor și folosirea ustensilelor de bucătărie sterilizate, evitarea mezelurilor, optarea pentru mâncăruri bine gătite.

 

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 20 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

Distribuie:

Leave a reply


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media