Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3704
17-1-2022

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Diabetul gestaţional

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la redactie@gazetadambovitei.ro .

 

Diabetul este o boală modernă tot mai întâlnită şi nici unele gravidele nu scapă de această afecţiune. În sarcină apare însă o formă specifică – diabet gestaţional, care în cele mai multe cazuri dispare după naştere. “Diabetul gestaţional este o modificare a metabolismului glucidelor indusă de sarcină şi dacă nu există un diabet preexistent, după naştere şi lăuzie, lucrurile revin la normal” explică dr. Andrei Tomescu, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Unele categorii de femei sunt expuse unui risc mai mare de diabet gestaţional. Ste vorba despre cele cu vârsta peste 35 ani, cele hipertensive, cele cu un istoric familial sau personal (de prediabet, de diabet gestaţional într-o altă sarcină, cele care au născut un copil mai mare de 4.1 kg sau cu malformaţii sau cu moarte fetală intrauterină inexplicabilă sau cele care au diabet de tip 2 în familie), femeile supraponderale (IMC mai mare de 30).

Din fericire, diabetul gestaţional este o afecţiune întâlnită mai rar în România şi poate fi ţinut sub control. “Poate fi controlat prin creştere în greutate ţinută din frâu, aport redus de glucide şi în general de carbohidraţi, dietă, exerciţii fizice, eliminarea produselorde tip fast-food şi a sucurilor carbogazoase din alimentaţie”, specifică medicul. Dacă nu este posibilă gestionarea diabetului prin aceste măsuri se poate impune administrarea de insulină sub formă injectabilă (pentru un procent de 10-20% dintre femei).

Cât priveşte copilul, acesta va fi observat indeaproape pe parcursul sarcinii cu ajutorul ecografiilor şi altor teste. O glicemie necontrolată creşte şansele de naştere prin intervenţie cezariană, iar copilul este expus unui risc de greutate excesivă la naştere, naştere prematură sau sindrom de detresă respiratorie (plămânii copilului nu sunt maturizaţi suficient, iar respiraţia este dificilă), hipoglicemie (un nivel ridicat de insulină) care poate cauza convulsii, creştere a numărului de globule roşii din sânge, hipocalcemie (nivel redus de calciu), probleme cardiace, diabet de tip 2 ulterior sau obezitate. Pentru a reduce o parte din aceste riscuri este încurajată alăptarea bebeluşului. În lipsa tratamentului, poate surveni chiar decesul înainte sau la scurt timp după naştere.

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 20 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

Citeşte şi:

O GRAVIDĂ INFORMATĂ, UN COPIL SĂNĂTOS: Candidoza în sarcină

O GRAVIDĂ INFORMATĂ, UN COPIL SĂNĂTOS: Medicamente pentru greaţa matinală

O GRAVIDĂ INFORMATĂ, UN COPIL SĂNĂTOS: Infertilitate? Analize şi soluţii

Distribuie:

Leave a reply


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]tadambovitei.ro
getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media