O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Incompatibilitatea Rh

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

 

Factorul Rh (Rhesus) se referă la o proteină localizată pe suprafața globulelor roșii din sânge. Dacă un individ este purtător al proteinei Rh, atunci el are Rh pozitiv, în caz contrar, are Rh negativ. Majoritatea oamenilor – aproximativ 85% – au Rh pozitiv, iar compatibilitatea Rh este esențială pentru ca sarcina să se dezvolte sănătos. Atunci când există incompatibilități Rh între mamă, tată și făt, pot apărea complicații grave la făt, riscurile mergând de la anemie până la retard psihic, motor şi chiar moartea copilului.

Pentru a identifica statusul Rh, gravida face un test de sânge în primul trimestru de sarcină. În cazul în care Rh-ul mamei este negativ, iar al tatălui pozitiv, se consideră că sarcina este cu risc foarte mare și trebuie urmărită îndeaproape. Anticorpii pe care gravida îi produce dacă are Rh negativ pot avea un impact puternic asupra fătului, trecând prin placenta și atacând celulele roșii ale sângelui fătului, pe care îl vor considera corp străin.

Astfel că vaccinul cu imunoglobulină D se impune ca tratament gravidelor cu Rh negativ înainte ca organismul să apuce să dezvolte anticorpi anti Rh, de obicei în jurul săptămânii a 28-a de sarcină. Dacă bebelușul se naște cu sânge cu Rh pozitiv, mama trebuie să primească o nouă doză de vaccin pentru a preveni formarea anticorpilor anti Rh pozitiv din celulele sanguine pe care ar putea să le primească de la bebeluș înainte sau în timpul sarcinii. Acest tratament este folositor doar pentru sarcina în curs, pentru sarcinile viitoare fiind necesar un alt vaccin.

Femeile cu Rh negativ ar trebui să primească vaccinul cu imunogobulina D și în caz de avort spontan, sarcina ectopică sau avort indus pentru a preveni dezvoltarea anticorpilor care ar putea ataca viitorul bebeluș cu Rh pozitiv.

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 20 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro