Direcţia Agricolă Dâmboviţa: Schimbări la Programul „Tomata”

Programul „Tomata” prin care statul susţine producţia de roşii româneşti continuă şi în acest an, dar cu o serie de schimbări faţă de ceea ce a fost până acum! Fermierii sunt obligaţi să producă o cantitate mai mare de roşii la hectar, valoarea subvenţiei ar putea să scadă, în funcţie de numărul doritorilor care se înscriu în program, iar calitatea produselor va fi monitorizată mult mai atent.

Ministerul Agriculturii a anunţat că are un buget de 40 milioane de euro pentru acest program în anul 2020. Sunt preconizate cel puţin două schimbări. Una se referă la producţie în sensul că nu mai este de 2 kg pe mp, ci de 3 kg pe mp, iar a doua schimbare se referă la faptul că nu vor mai fi două vizite pe teren, respectiv la înfiinţarea culturii şi începutul rodirii, ci va exista şi o a treia vizită pe teren, la începutul recoltării. Termenele rămân aceleaşi, respectiv 15 iunie pentru cilcul I şi 15 decembrie pentru ciclul II”, a precizat directorul Direcţiei Agricole Dâmboviţa, ing. Viorel Cigăran.

Acesta se aşteaptă ca numărul producătorilor de tomate din judeţul Dâmboviţa să crească în acest an, faţă de anul trecut, când au existat 487 de solicitări pe programul  „tomata”.

Şi aici ar fi de discutat faptul că în proiectul de act normativ se face referire la un buget… Spun asta pentru că pe ciclul I, anul trecut, au fost doar 27 de solicitări. Diferenţa a fost pe ciclul II. Dacă se rămâne la acest buget şi banii se vor consuma pe ciclul I atunci nu vor mai rămâne bani sau vor rămâne mai puţini pentru ciclul II. Urmează să vedem actul normativ final. Şi anul trecut a fost un buget, numai că a fost tratat separat, ciclul I şi ciclul II”, a mai punctat directorul Direcţiei Agricole Dâmboviţa, ing. Viorel Cigăran.

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro