DÂMBOVIŢA Covid 19 – Măsuri luate în unităţile de producţie din industria de apărare

  • Alianţa Sindicatelor a făcut o solicitare către Ministerul Economiei pentru acordarea unui sprijin financiar în această perioadă

COVID 19 schimbă regulile şi în unităţile de producţie din industria de apărare a ţării! Pentru a nu-şi pune salariaţii în pericol de contaminare, în cadrul societăţilor de profil s-au luat măsuri speciale  în funcţie de specificul fiecărui agent economic, dar şi de zona în care acesta se găseşte ştiut fiind faptul că unele regiuni sunt afectate mai puternic, iar altele mai puţin de acest virus periculos. În cazul Uzinei  Automecanica Moreni se lucrează din plin pe partea de producţie, pentru a se onora Programul cu  Armata Română…  De la liderul de sindicat, Constantin Bucuroiu am aflat că s-a încercat  rărirea personalului pe zona de birouri prin trimiterea oamenilor în concedii de odihnă sau prin reducerea programului de lucru…

 ,,La noi, în industria de apărare, lucrurile stau în felul următor… Prima dată s-au luat măsuri igenico-  sanitare mai severe, în al doilea rând s-a luat măsura ca acolo unde situaţia permite, numărul de salariaţi să fie  puţin rarefiat prin acordarea de concedii de odihnă sau prin reducerea programului de lucru la mai puţine zile într-o săptămână şi cu intrări diferite la program, adică pe ore diferite. S-au luat şi măsuri de oprire a activităţii, pe o anumită perioadă de timp, asta în funcţie de zone având în vedere că sunt zone afectate, zone mai puţin afectate, dar şi de situaţia în care se află industria de apărare în momentul de faţă.

De exemplu, Uzina Automecanica Moreni are în prezent banda plină de maşini pentru mentenanţă. Activitatea este canalizată pe mentenanţă, pe reparaţii în aşa fel încât programul cu Armata să meargă, dar în acelaşi timp încercăm să reducem activităţile mai ales la birouri prin plecări în concediu. Nu excludem ca situaţia să se agraveze în societăţile industriei de apărare şi de aceea Alianţa Sindicatelor a făcut o solicitare către Ministerul Economiei pentru acordarea unui sprijin financiar în această perioadă. De ce mă refer la acest sprijin? Dacă Dacia şi Fordul se închid şi pentru că au profit pot să plătească oamenii să stea acasă din profit şi mai primesc şi  nişte înlesniri fiscale, la noi, în industria de apărare, lipsa de contracte şi comenzi au dus la întârzâierea plăţii salariilor pe luna ianuarie… în unele unităţi din industria de apărare.

Şi atunci e clar că oamenii aceştia care vor suferi de două ori trebuie să primească un sprijin. Încercăm să primim acest sprijin de la Ministerul Economiei pentru că, conform Legii 232, art. 24, noi putem să intrăm pe organigrama de avarie şi atunci am putea să reducem numărul salariaţilor la 30-40%, lucru care ar ajuta foarte mult societatea în acest caz. Deci putem aplica organigrama de avarie şi în situaţia aceasta de stare de urgenţă şi în acelaşi timp putem păstra personalul calificat din industria de apărare atunci când nu avem contracte şi comenzi (…), a declarat liderul de sindicat de la Uzina Automecanica Moreni, Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică.


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro