Sfinții Constantin și Elena! De ce numeau bunicii noștri această zi – “Constandinul Păsărilor”

Se credea odinioară că vara ar incepe odată cu Ziua Sfinților Impărați Constantin și Elena și tot din această zi, din 21 mai, păsările încep să-și invețe puii să zboare. Din acest motiv se pare că această zi se mai numește si Constandinul păsărilor.
Tot in această zi, păstorii iși aleageau baciul și locurile pentru stână. Femeile puneau pe fugă duhurile rele cu ajutorul tămâii și aghiasmei în vreme ce bărbații afumau oile cu ajutorul așa zisului ”foc viu” pentru ca animalele să fie apărate de rele cat timp erau la stână.
Odinioară , se face mare harmălaie prin gospodarie pentru ca vrăjitoarele ce incercau să fure sporul laptelui, să fie izgonite iar dacă cineva îndrâznea să lucreze în această zi se credea că recolta câmpului ii va fi distrusă de zburătoare sau de foc. Și gospodinele țineau această zi ca uliul să nu le fure păsările din ogradă. Iar in camp in această perioadă, trebuia incheiat insamanțatul ovăzului, meiului și porumbului.
La RADIO ROMANIA / ANTENA SATELOR- Calendarul Tradițiilor Populare , povesteste despre viața de zi cu zi a țaranului roman din vremuri indepartate.
La mulți ani, cu sănatate, liniste și pace!

Gabriela Țopa


Valeriana heidelbergcement


Gurmand + Raiman caleatargovetilor
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro