Sfinții Constantin și Elena! De ce numeau bunicii noștri această zi – “Constandinul Păsărilor”

Se credea odinioară că vara ar incepe odată cu Ziua Sfinților Impărați Constantin și Elena și tot din această zi, din 21 mai, păsările încep să-și invețe puii să zboare. Din acest motiv se pare că această zi se mai numește si Constandinul păsărilor.
Tot in această zi, păstorii iși aleageau baciul și locurile pentru stână. Femeile puneau pe fugă duhurile rele cu ajutorul tămâii și aghiasmei în vreme ce bărbații afumau oile cu ajutorul așa zisului ”foc viu” pentru ca animalele să fie apărate de rele cat timp erau la stână.
Odinioară , se face mare harmălaie prin gospodarie pentru ca vrăjitoarele ce incercau să fure sporul laptelui, să fie izgonite iar dacă cineva îndrâznea să lucreze în această zi se credea că recolta câmpului ii va fi distrusă de zburătoare sau de foc. Și gospodinele țineau această zi ca uliul să nu le fure păsările din ogradă. Iar in camp in această perioadă, trebuia incheiat insamanțatul ovăzului, meiului și porumbului.
La RADIO ROMANIA / ANTENA SATELOR- Calendarul Tradițiilor Populare , povesteste despre viața de zi cu zi a țaranului roman din vremuri indepartate.
La mulți ani, cu sănatate, liniste și pace!

Gabriela Țopa


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro