Rămas bun, domnule profesor Mircea Matei! Arheologia și istoria medievală, mai săracă

Ne-a părăsit, după o viață întreagă dedicată arheologiei și istoriei medievale românești, profesorul Mircea D. Matei (1929 – 2020).

A făcut parte, în anii de început ai Universității Valahia, din cercul extraordinar de profesori universitari ai Facultății de Științe Umaniste. La rândul său, a beneficiat de călăuzirea oferită de școala arheologică interbelică a universității bucureștene, fiind un discipol al profesorului Ion Nestor (1905-1974).

Profesorul ne-a lăsat nu doar o bogată zestre profesională, contribuțiile sale de arheolog fiind astăzi fundamentale pentru istoria orașului medieval, ci și datoria de a urma neabătuți principiile arheologiei medievale, meserie pe care nu doar că a practicat-o, ci, mai important încă, a așezat-o acolo unde îi este locul.
A călca, chiar și timid, pe urmele magistrului nostru, înseamnă a apăra și prețui ceea ce el ne-a lăsat. Întâlnirea dăruită cu un astfel de om era în măsură să schimbe destine, lucru care s-a și întâmplat, pentru mulți dintre cei care se revendică din școala profesorului.

Cei care l-au ascultat și înțeles, știu că profesorul Mircea D. Matei a fost un pedagog, un creator de școală arheologică. A format arheologi pe șantierele de la curțile domnești din Suceava, Vaslui și Târgoviște, ai căror primi pași profesionali i-a călăuzit părintește. Astăzi, nu poți vorbi despre orașul medieval românesc sau despre reședințele domnești din Moldova și Țara Românească fără să parcurgi cărțile și articolele profesorului.

Destinul său de arheolog l-a purtat prin cetățile de scaun ale Sucevei și Târgoviștei, unde munca de teren și cea de la catedră au definit profilul clasic al profesorului-arheolog.

Profesorul Mircea D. Matei a fost o personalitate științifică recunoscută și un om excepțional.
Sunt multe muzee din țară în care patrimoniul a fost îmbogățit datorită descoperirilor sale arheologice, fie că vorbim de un simplu sat medieval sau despre o curte domnească.

Acum, în momentul marii treceri, ne rugăm Domnului pentru iertarea și odihna profesorului nostru. Cetatea lui Dumnezeu își deschide porțile pentru a primi, astăzi, încă un străjer.

Rămas bun, Domnule Profesor!

COLECTIVUL COMPLEXULUI MUZEAL “CURTEA DOMNEASCĂ” TÂRGOVIȘTE


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro