Medicamentul vital al bolnavilor de tiroidă, dispărut din farmacii

Substitutul hormonal ieftin de care au nevoie vitală bolnavii de tiroidă lipsește in continuare din farmaciile din România. Această criză s-a accentuat în momentul în care Covid-19 a băgat spaima în întreaga populație, iar lumea s-a grăbit să-și facă provizii pentru mai multe luni, însă, n-ar fi pentru prima data când acest medicament dispare din farmacii.
“Euthyrox ( Levothyroxinum) comprimate se comercializează în continuare, deci nu are vreun avertisment de discontinuitate sau retragere de pe piață, ba chiar există în România în cantități mari: un total de 1.537.612 la 100 mc, de 1.101.527 la concentrația de 50 mc și de 1.275.380 la concentrația de 25 mc. Aceste milioane de cutii sunt distribuite în stocurile regionale, ba chiar și în unele stocuri județene.” scria publicația DC Medical, la data de 12 februarie, anul acesta.

Peste 100 de mii de cazuri noi de boli tiroidiene au fost diagnosticate în România anului trecut, de patru ori mai multe față de ce se întâmpla în urmă cu zece ani de zile. Conform studiului, 86 la sută dintre aceste cazuri sunt reprezentate de persoane de sex feminin.

De altfel, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, numărul pacienților cu afecțiuni tiroidiene din România s-a triplat în ultimii 6 ani de zile.

Farmaciștii spun că acesta nu se mai găsește cu mult înaintea apariției coronavirusului, dar recunosc că dată fiind situația, probabil că nici nu o să apară prea curând, acesta schimbându-și formula în luna septembrie a anului trecut.

Atunci s-a dorit o optimizare a formulării cu intenția clară de a se asigura mai bine conținutul constant de substanță activă, levotiroxina, pe întreaga perioadă de valabilitate a medicamentului. Culmea, din farmacii au disparut și înlocuitorii Accu-thyrox și Novothyral, scrie Fanatik.ro

În acest moment s-au creat paginii pe rețelele de socializare în care se vând sau se pun întrebări referitoare la găsirea acestui medicament esențial pentru cei bolnavi de tiroidă.
https://www.facebook.com/groups/657983921689806/

În ceeași situație se află și diabeticii. Mai multe medicamente importante au dispărut, printre ele Siofor, Metfogamma sau Glucophage.

Cea mai mare problemă este că, odată cu instaurarea Stării de Urgență din cauza virusului Covid-19, președintele României Klaus Iohannis a blocat, printre altele, comerțul paralel, astfel că prin această decizie niciun medicament nu mai poate fi exportat.


Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro