ortooxacell kiss2022.gif Flax

DÂMBOVIȚA: Spital pentru recuperarea neuromotorie a copiilor, dotat de doi tineri cu suflet mare

Aparatură în valoare de 27.000 de euro a ajuns la Centrul de Recuperare Neuromotorie Gura Ocniței dintr-o donație privată a doi tineri dâmbovițeni. “Rar întâlneşti tineri atât de generoşi şi cu atâta compasiune faţă de copii”.

Cea mai generoasă donație făcută vreodată Centrului de Recuperare Neuromotorie Gura Ocniței va ajuta la recuperarea sutelor de copii care trec pragul secției Spitalului Județean Târgoviște. În centru ajung micuți cu sechele după leziuni de neuron motor central şi periferic, leziuni post traumatice, afecţiuni congenitale sau cei care au nevoie să recupereze întârzierile în dezvoltarea fizică şi psihică ce sunt cauzate de malnutriţie proteino-calorică şi alte carenţe nutriţionale, dar și copiii cu sechele cauzate de rahitism, cu modificări osoase, articulare şi musculare.

Tratarea lor, de cele mai multe ori cu succes maxim datorită profesionalismului cadrelor medicale, se făcea cu aparatură veche de peste 10 ani. De acum, însă, copiii au în ajutorul lor aparatură de ultimă generație, donată de familia Cosmin și Oana Voevodschi. Doi tineri găeșteni cu care soarta a fost mai generoasă, dar care au ales să împartă cu ceilalți din succesul lor în afaceri. Familia Voevodschi  nu este la prima donație consistentă făcută unui  spital și, cu siguranță, nici la ultima.

VEZI și: O familie de tineri filantropi găeşteni a donat spitalului din oraş aparatură unică în judeţ

Am fost deosebit de impresionaţi! Mulţumim, din partea întregului personal, din partea copiilor şi părinţilor, pentru gestul făcut. Este o donaţie de o valoare foarte mare, 27.000 de euro. Sunt  nişte oameni generoşi. Au venit, am stabilit cam de ce avem nevoie pentru cele 5 săli de kinetoterapie, pentru cabinetele de electroterapie, fizioterapie şi termoterapie. Deci, acoperim tot complexul recuperator, toate procedurile cu care lucrăm. Ne vor ajuta. Sunt aparate foarte bune.

Sigur, noi am făcut faţă până în prezent cu aparatura existentă, veche de 10-11 ani. Este încă funcţională, dar în curând ne va lăsa. Aparatura primită ca donaţie din partea celor doi tineri este de ultimă generaţie.

Prima dată ne-au contactat acum o lună de zile. Le mulţumesc în mod deosebit. Au dat dovadă de multă compasiune şi empatie faţă de aceşti copii,  dar îi mulţumesc şi doamnei ziarist Mariana Ionescu, de la Găeşti, un om deosebit, care, deşi a trecut printr-o mare tragedie, pierderea nepoţelului,  a avut puterea să-şi amintească de noi. Ne-a spus că va căuta un sponsor pentru noi, dar nu ne aşteptam la o surpriză aşa de mare, la o donaţie atât de importantă.” a declarat medicul Elena Tomşa.

Povestea donației este mult mai modestă, însă, prin ochii donatorului: “Anul acesta, eu și soția mea ne-am gândit să ne facem un cadou – pentru că au fost zilele noastre de naștere, donând acestei secții de recuperare neuromotorie a Spitalului Județean Dâmbovița aparatura care i-ar putea ajuta. Acolo ajung foarte mulţi copii în fiecare zi, iar acei oameni fac minuni.” a spus Cosmin Voevodschi.

Aparatura achiziționată din Statele Unite ale Americii constă în: două aparate de electroterapie, care produc curenţi de joasă, medie, frecvenţă şi curenţi interferenţiali,  două aparate de bioptron, pentru fizioterapie, două aparate pentru sălile de kinetoterapie, care ajută şi pacienţii cu afecţiuni grave, iniţiind  mişcările la membrele superioare şi inferioare,  Cinci benzi de alergare, o  baie de parafină pentru termoterapie, care ne ajută să aplicăm aceste proceduri de termoterapie, precum și  saltele, greutăţi şi mingi speciale, medicinale pentru copii.

Aparate ca cele donate Centrului de Recuperare Neuromotorie Gura Ocniței de către Cosmin și Oana Voevodschi există la institutul Naţional de recuperare, însă, în ţară, echipamente de acest gen sunt puține și mai ales în clinicile private unde costurile pentru pacienți sunt extrem de mari.

Nu am avut niciodată în dotarea secţiei astfel de aparate performante. De exemplu, aparatele Kinetia Med sunt pentru prima dată. În urmă cu un an, am discutat noi, medicii, că am avea nevoie, am văzut pe internet că valoarea lor este destul de mare, peste 6.000 de euro unul.  ( … ) Noi suntem dotaţi la ora actuală cu tot ce avem nevoie pentru patologia pe care o internăm. Această donaţie ne ajută enorm să putem continua cu aparatură foarte bune şi cu rezultate, bineînţeles.”  a mai spus Tomșa.

Ridicat în 1953 pentru copii afectați de epidemia de poliomielită, Centrul de la Gura Ocniței are 140 de paturi pentru copii şi 50 de paturi pentru mame însoţitoare. Pacienții vin din toată țara, dar cu precădere din Dâmbovița și județele limitrofe.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media