Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3704
17-1-2022

Cantacuzinii duc Târgoviştea în etapa naţională a concursului „Tinerii dezbat”

Echipa colegiului târgoviştean a trecut de faza regională a celei de-a patra ediţii a competiţiei, la care au participat 34 de echipe.
Concursul naţional „Tinerii dezbat” are drept scop conştientizarea de către tineri a valorilor cetăţeniei democratice prin înţelegerea informată a realităţilor sociale, dezbaterea argumentată şi exersarea atitudinii tolerante şi deschise faţă de diferenţele sociale, etnice, economice etc. care pot constitui bariere în comunicare. Acest campionat de dezbateri educaţionale contribuie la formarea,  dezvoltarea şi exersarea competenţelor de comunicare şi a atitudinilor sicial-civice democratice, necesare tinerei generaţii pentru participarea activă la viaţa socială.
Au reprezentat Colegiul Naţional „Constantin Cantacuzino” din Târgovişte elevele Andra Mihăilescu (XI C), Andrada Todeilă (XI A) şi Alexandra Goran (XI A). În timp ce Andra are experienţă în acest concurs, şi anul trecut numărându-se printre căştigători, pentru colegele ei a fost o premieră.
Concursul s-a desfăşurat la sârşitul săptămânii trecute 27-28 aprilie şi a cuprins mai multe runde de dezbateri. Echipa a reprezentat atât Guvernul, cât şi Opoziţia. « Prima runda a fost cu moţiunea intitulată „Dau noile media mai multă putere cetăţenilor într-o democraţie?” În această rundă am jucat în Opozitie şi am ieşit învingătoare. A doua moţiune a fost intitulată „Cetăţenia europeană este un mit?” De această dată am jucat în Guvern şi am pierdut la diferenţă de două puncte faţă de Opoziţie. În final, a treia rundă a avut moţiunea intitulată „Statul român a eşuat în intenţia de a integra minoritatea romă?” Am jucat tot în Opoziţie, şi am cîştigat detaşat. Din 34 de echipe participante, doar patru au intrat în semifinală, iar printre acestea  am fost şi noi. În semifinală am jucat in Opoziţie, a treia moţiune. În final, am ieşit pe locul al treilea ca echipă pe etapa regională de la Bucuresti, astfel calificându-ne la etapa naţională care va avea loc în iunie la Ploieşti”, a povestit Andra Mihăilescu.
Emoţiile s-au simţit mai mult la celelalte eleve din echipa colegiului „Constantin Cantacuzino”. „A fost destul de dificil, având în vedere că eu şi Alexandra am participat pentru prima oară la acest concurs. Au fost prezenţi concurenţi cu experienţă mare, care au mai participat de foarte multe ori la concursuri de genul acesta. Dar totul s-a finalizat cu bine! Suntem în finală, e tot ce contează!”, a mărturisit Andrada Todeilă.

Echipa colegiului târgoviştean a trecut de faza regională a celei de-a patra ediţii a competiţiei, la care au participat 34 de echipe.

Theodor Stolojan a primit din partea Universității Valahia, pentru care semna în urmă cu 20 de ani actul de înființare, titlul de Doctor Honoris Causa

Liderul deputaților PDL, Theodor Stolojan, a primit ieri, 1 iunie, la Târgoviște, cea mai înaltă distincție acordată de Universitatea Valahia, titlul de Doctor Honoris Causa. Târgoviștean la origine, Stolojan a semnat, în calitate de prim ministru, în urmă cu 20 de ani, pe 1 iunie 1992, hotărârea de guvern de înfiinţare a universităţii târgoviştene.