PRECIZĂRI. Ionuţ Săvoiu şi Emil Drăghici despre majorarea taxelor şi impozitelor locale

Subiectul indexării taxelor şi impozitelor locale nu este nici pe departe încheiat. După apariţia în cotidianul nostru a  punctului de vedere al democrat socialului Ionuţ Săvoiu şi în urma reacţiilor primite pe acest subiect, i-am solicitat acestuia câteva clarificări, la cererea unora dintre administraţiile locale.

 

Domnule Săvoiu, aţi afirmat că nu Guvernul este cel care majorează taxele locale. Totuşi, la nivelul percepţiei publice rămâne această suspiciune

 Guvernul USL nu  majorează impozitele şi taxele locale, face doar ce nu a făcut la timp Guvernul Mihai-Răzvan Ungureanu care şi-a bătut joc de autorităţile administraţiei publice locale, încălcând autonomia locală a acestora! Ştirea potrivit căreia Guvernul ar fi adoptat o Hotărâre de Guvern prin care majorează impozitele şi taxele locale cu 16% este falsă, inducându-se în rândul cetăţenilor opinia potrivit căruia, imediat ce s-au văzut aleşi, nu le mai pasă de popor. Discuţia este strict despre ce se întâmplă la nivel local – impozitele şi taxele locale se stabilesc de către autorităţile publice locale, în limitele şi în condiţiile legii.

 De ce, totuşi, a fost retras proiectul de pe masa guvernului în luna octombrie?

Acest proiect de hotărâre a Guvernului a fost iniţiat de Cabinetul MRU, iar în octombrie a fost retras pentru că rata inflaţiei pentru anul 2012 avea o valoare mai mare decât cea estimată la data iniţierii proiectului, iar calculele au trebuit să fie refăcute.

Nu se majorează nici un impozit local şi nicio taxă locală, în niciun caz nu intervine Guvernul în aceste venituri proprii ale bugetelor locale, acesta fiind atributul exclusiv al consiliilor locale. Este o lege care dă voie autorităţilor administraţiei publice locale să stabilească cote adiţionale cu până la 20% asupra nivelurilor impozitelor şi taxelor locale stabilite prin hotărâre a Guvernului. Nu le obligă însă deloc să o facă! Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Administraţiei Publice au iniţiat acest proiect, iar Guvernul Mihai-Răzvan Ungureanu trebuia să aprobe hotărârea până la 30 aprilie 2012!

Guvernul USL în sfâşit face ceea ce nu a făcut la timp guvernul anterior, căruia nu i-a păsat de autorităţile locale şi de cetăţenii acestei ţări! Guvernul USL nu doreşte încălcarea Constituţiei României şi a legilor ţării şi în niciun caz autonomia locală!

 Ce se va întâmpla, totuşi, în plan fiscal?

 În plan fiscal, Guvernul USL va păstra cota unică, nu va majora niciun impozit şi nicio taxă. Pentru a colecta mai mulţi bani la bugetul de stat avem în calcul mărirea redevenţelor statului şi o mai bună colectare a veniturilor. Doar prin eliminarea mafiei lui Sorin Blejnar de la ANAF statul a strâns în 3 luni cu aproape 300 de milioane de euro mai mult decât în acelea şi 3 luni din anul precedent.

 

 

 

 Totodată, am solicitat un punct de vedere singurului primar independent al judeţului, edilul comunei Vulcana Băi, Emil Grăghici, preşedinte al Asociaţiei Comunelor din ţară. “În absenţa Hotărârii Guvernului privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013, autorităţile administraţiei publice locale sunt în imposibilitatea de a stabili aceste categorii de venituri proprii ale bugetelor locale pentru anul 2013, cu consecinţe directe şi imediate asupra exercitării atribuţiilor stabilite prin lege acestor autorităţi.

Conform Codului Fiscal, odată la 3 ani Guvernul României are obligaţia de a indexa impozitele şi taxele locale cu un procent care corespunde ratei inflaţiei de la ultima indexare. Ultima indexare a impozitelor şi taxelor locale a fost aprobată în 2009 şi aplicată pentru anii 2010-2012.

Hotărârea Guvernului privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013 necesită a fi publicată în Monitorul Oficial al României, cât mai urgent cu putință pentru ca autoritățile administrației publice locale să aibă timpul necesar pentru adoptarea hotărârilor consiliilor locale până la 31 decembrie 2012.”, a precizat acesta pe subiectul indexării taxelor şi impozitelor locale.

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro