14 decembrie 1973 – Ceauşescu a inaugurat COS! Vezi ce impact a avut combinatul asupra Târgoviştei

 

În 1970, încep lucrările de construcţie la Întreprinderea de Strunguari SARO, Întreprinderea de Becuri şi surse de iluminat Romlux (ambele intrând în funcţiune în 1972) şi la Combinatul de Oţeluri Speciale (COS). Echipate cu tehnică modernă şi înghiţind cele mai mari sume investite vreodată în economia Târgoviştei, cele trei întreprinderi erau furnizori de talie naţională, considerate capabile că concureze cu giganţii occidentali la nivelul calităţii produselor. Combinatul de Oţeluri speciale a fost inaugurat de Ceauşescu la 14 decembrie 1973, devenind principala unitate economică a oraşului şi unul din cele 10 astfel de combinate existente în lume. În anii ’80, pe platforma metalurgică târgovişteană se realiza 3,6% din producţia de oţel a României. Edificarea platformei industriale va forţa dezvoltarea rapidă a localităţii pe toate planurile. Din punct de vedere demografic, ea va însemna o triplare a numărului locuitorilor faţă de perioada anterioară regimului Ceauşescu, în 1989 fiind înregistraţi peste 100.000 de locuitori.

COS a fost vândut în 2002, firmei Mechel Internaţional Holding, firmă cu sediu în Suedia, dar cu patronat rus. Investiţia rusească de la Mechel înseamnă azi sute de angajaţi care-şi vor petrece sărbătorile în şomaj tahnic şi alte câteva sute care au fost disponibilizaţi în cursul anului. Mechel vrea să vândă la rândul său combinatul şi toate afacerile din România.

Din păcate, la aniversarea celor 39 de ani, combinatul nu primeşte nici un cadou, doar perspectiva neagră că visul metalurgic al comunismului nu va mai apuca să împlinească 40 de ani, la Târgovişte.


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro