Sindicaliștii trag semnalul de alarmă: “Inspecţia Muncii a fost golită de conţinut”

Preşedintele Sindicatului ,,Valahia’’ Târgovişte, Nicolae Dragodănescu este nemulţumit de lipsa de prerogative în organizarea actuală a Inspecţiei Muncii. Liderul de sindicat nu înţelege care mai este rostul acestei instituţii în momentul de faţă în condiţiile în care toate problemele de muncă se rezolvă în instanţă. De asemenea, Nicolae Dragodănescu nu înţelege de ce inspectorul de muncă nu-şi mai poate exercita un rol de inspecţie şi nu poate să fie primul care sancţionează sau care dispune intrarea într-o normalitate… Răspunsul a venit chiar de la domnia sa.

Inspecţia Muncii a fost golită de conţinut şi nu mai are anumite competenţe.

De ce comportamentul acesta al patronilor de rea credinţă nu este sancţionat în niciun fel? Pentru că Inspecţia de Muncă, aşa cum este organizată acum, nu are absolut nicio competenţă. Nu înţeleg, de multe ori, de ce mai avem Inspecţia Muncii, pentru că tot ce este de soluţionat vizavi de relaţia de muncă noi soluţionăm în Instanţă. În afară că se mai duc pe şantiere şi te găseşte fără cască în cap şi inspectorul îţi dă nu ştiu ce amendă pe acolo, la angajator sau la angajat, nu mai au nicio competenţă. Le-au luat toate competenţele de multă vreme şi nu fac decât să se uite…

Vezi și: Amenzi uriașe, în iunie, de la ITM Dâmbovița! Un angajator prins că își plătea oamenii sub salariul minim

Şi dacă se încalcă un drept, ei nu pot interveni nici măcar cu o contravenţie, îţi recomandă politicos să te duci la instanţă, să-ţi rezolvi problemele în instanţă. Avem nişte instituţii impotente, iar situaţia este  generată de impotenţa vidului legislativ, de faptul că nu li se dă competenţă prin lege să sancţioneze. Avem angajări nelegale şi trebuie să ne ducem la instanţă pentru că inspectorii de muncă nu pot să dea nici măcar o amendă. Avem notificări de concediere care sunt nelegale, Inspecţia  de Muncă nu poate să facă nimic decât să spună să te duci la instaţă. Atunci la ce Dumnezeu mai avem Inspecţia de Muncă, chiar nu înţelegem, pentru că este o instituţie care nu-şi mai găseşte rostul în actualele condiţii în care nu poate să facă nimic, adică nu-şi poate exercita un rol de inspecţie şi nu poate să fie primul care sancţionează sau care dispune intrarea într-o normalitate. Ce să verifice, să nu dai salariul minim la nivel naţional, asta a rămas să verifice… dacă poartă muncitorul cască în cap? Iertaţi-mă, dar avem o problemă din punct de vedere al funcţionării, al competenţelor pe care le-a dat legea Inspecţiei de Muncă”, a semnalat preşedintele Sindicatului „Valahia” Târgovişte, Nicolae Dragodănescu.


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro