ortooxacell kiss2022.gif Flax

CoolPeace – Școala de vară de studii baltice Şi nordice, la Târgovişte

Departamentul de Studii în Limbi Străine al Universității „Valahia” din Târgoviște informează că în perioada 1-16 august 2014 alma mater tâgovișteană va găzdui cea de-a doua ediție a Școlii de Vară de Studii Baltice și Nordice intitulată „A piece of culture, a culture of peace” (CoolPeace). Școala de Vară reprezintă un proiect educațional multianual realizat în parteneriat cu universitățile din Agder și Oslo (Norvegia), Televiziunea Națională Norvegiană, Ambasada Republicii Lituania în România, Asociatia Romana pentru Studii Baltice si Nordice, Peace Action Training and Research Institute of Romania. Partenerii din cadrul proiectului sunt sprijiniți de Ambasada Finlandei în România și de celelalte misiuni diplomatice și consulare ale țărilor baltice și nordice. Finanțarea acestui proiect este asigurată prin intermediul Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European 2009-2014, programul Burse și cooperare interinstituțională în cadrul învățământului superior între România, Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

Școala de vară CoolPeace oferă module de predare în domenii cu o consistentă componentă interdisciplinară și contribuie la strângerea legăturilor de parteneriat dintre România și Norvegia. Școala de vară va aborda, cu precădere, teme care exprimă valori comune ale României, Norvegiei și țărilor din regiunea Mării Baltice: cultura și pacea. Educația este privită ca un factor care contribuie la dospirea ideii de pace în mentalul tinerilor, acceptarea diversității și evitarea polarizării, urii și a demonizării celuilalt. Școala de vară va promova cunoașterea limbilor, culturilor, istoriei, economiei scandinave, finice și baltice, accentuând totodată perspectiva norvegiană asupra păcii și non-violenței. Vor fi predate, în cadrul primului an de proiect, cursuri la nivel de începător de limbile norvegiană, suedeză, daneză, finlandeză, estonă, letonă și lituaniană, urmând ca în anii următori ai proiectului acestora să li se adauge limbile islandeză și Meänkieli. Aprofundarea acestor cursuri se va face în anii următori ai proiectului (2015-2016). La acestea se adaugă un modul de predare în cadrul căruia regăsim în anul 2014 cursuri precum: Constituția Norvegiană la 200 de ani; Un joc de business norvegian și situația actuală a economiei norvegiene; Vikingii; Henrik Ibsen – perspective contemporane; Contribuții scandinave și românești la promovarea păcii în sec. al XX-lea; România și statele scandinave: provocări de securitate în perioada Războiului Rece; Provocări ale diversității: politicile minoritare în România și în regiunea Mării Baltice de la al Doilea Război Mondial până în prezent; Cultura finlandeză în sec. al XX-lea; Scandinavia: natură, om, economie; Norvegia ca destinație turistica pentru calatorii români în perioada interbelică. Programul include, totodată, numeroase workshop-uri care abordează teme precum muzica rock scandinavă, muzica populară norvegiană, literatura norvegiană contemporană, metacogniție, precum și alte surprize oferite de organizatori (lansări de carte, filme etc). Programul va fi completat de conferința științifică internațională intitulată “A piece of culture, a culture of peace. The Fifth International Conference of Baltic and Nordic Studies in Romania”, care se va desfășura în perioada 17-19 august 2014.

Profesorii și formatorii de la această școală de vară, în cea mai mare parte profesori universitari și cercetători științifici, provin din România, Norvegia, Finlanda, Letonia și Lituania. Cursurile și atelierele pe care le vor preda aceștia în anul 2014, precum și cele din anii următori, își propun să formeze o primă generație de specialiști în domeniul studiilor baltice și nordice: istorici, jurnaliști, translatori, manageri și intermediari culturali etc. Vor fi folosite metode interactive și activ-participative de predare, cu accent deosebit asupra transferului de cunoștințe și competențe de predare dinspre profesorii din Norvegia către cei din România.

Grupul țintă al școlii de vară este alcătuit din 50 de studenți care urmează programe de licența în cadrul unor universități din România, aplicațiile putând fi depuse pe o platformă de înscriere care va fi accesibilă în perioada 1-15 iunie 2014 la adresa http://dsls.valahia.ro/aplicatie.htm. Criteriile de selecţie a dosarelor de candidatură vor avea în vedere: media obţinută pentru anii absolviţi din ciclul de licenţă şi/sau media de bacalaureat; motivatia participării la şcoala de vară;  implicarea în activităţi extracurriculare şi de voluntariat; relevanţa şcolii de vară pentru activitatea desfăşurată de candidat(ă); planul/intenţiile de valorificare a cunoştintelor, deprinderilor şi abilităţilor dobândite la şcoala de vară. Membrii comunităţii rome care îşi declară apartenenţa la această minoritate vor obţine suplimentar 20 de puncte.

Vor fi publicate programele analitice ale cursurilor, proceedingul conferinței internaționale, un ghid de bune practici în domeniul predării și va fi activat un blog de cultură și civilizație bazat pe cunoștințele deprinse la școala de vară, blog care va conține și oferte de locuri de muncă în domeniu.

Foto: Şcoala de Vară de Studii Baltice şi Nordice „Lumini Nordice” 2012

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media