DÂMBOVIȚA: Un control APIA arată că fermierii au de furcă mai mult cu mapa, decât cu sapa

APIA Dâmboviţa a finalizat controlul pe teren, la fermele eşantionate, reuşind astfel să respecte termenul impus de Ministerul Agriculturii, de 23 septembrie 2018! În acest an, 321 de exploataţii pentru controlul clasic şi 2427 de exploataţii pentru control prin teledetecţie au fost cuprinse în eşantionul judeţului Dâmboviţa. Întrucât eşantionul de control de la Dâmboviţa a fost mai mic decât în alţi ani, specialiştii APIA Dâmboviţa au putut să dea o mână de ajutor şi colegilor din judeţul Bihor… Referitor la această activitate destul de complexă, purtătorul de cuvânt al APIA Dâmboviţa, Oana Năstase a ţinut să puncteze că chiar dacă fermierul este verificat prin teledetecţie, deci prin imaginile preluate prin satelit, sunt câteva scopuri de control care nu se pot atinge decât cu vizită la faţa locului, un exemplu elocvent în acest sens fiind controlul prin ecocondiţionalitate, pentru agromediu, pentru înverzirea prin cultură succesivă.

Termenul stabilit pentru finalizarea controlului pe teren, prin Ordinul Ministrului 15/2018, era 1 octombrie, dar pentru că la nivel de ţară a fost stabilit un eşantion mai mic, decât în alţi ani, s-a devansat acest termen pentru data de 23 septembrie 2018. Centrul Judeţean Dâmboviţa s-a încadrat în acest termen. Am reuşit să finalizăm vizitele în teren pentru toate fermele eşantionate, ba chiar am ajutat şi judeţul Bihor, pentru că echipe de la noi, de la Dâmboviţa, au plecat pentru un timp destul de îndelungat la Bihor, pentru finalizarea vizitelor în teren şi acolo. În Dâmboviţa am avut un eşantion de 321 de exploataţii pentru controlul clasic şi 2427 exploataţii pentru control prin teledetecţie. În afară de fermele din eşantionul de control, prin metoda clasică, o parte dintre fermierii incluşi în eşantionul de control prin teledetecţie au avut anumite verificări care se fac prin vizite în teren. Chiar dacă fermierul este verificat prin teledetecţie, deci prin imaginile preluate prin satelit, sunt câteva scopuri de control care nu se pot atinge decât cu vizită la faţa locului şi mă refer la control prin ecocondiţionalitate, pentru agromediu, pentru înverzirea prin cultură succesivă. Deci pentru toate aceste categorii de controale trebuie mers la faţa locului. Deci se fac vizite complementare imaginilor satelitare. Au fost verificate în teren, în total, 659 ferme, dintre care 321 sunt cele prin metoda clasică”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al APIA Dâmboviţa, Oana Năstase.

 

„Singura problemă apărută a fost greutatea fermierilor de a-şi completa şi de a-şi ţine evidenţa la zi a documentelor”

 

De la un an la altul, vizitele în teren ale specialiştilor APIA Dâmboviţa se finalizează cu nereguli din ce în ce mai puţine. În acest an singura problemă identificată la nivelul judeţului nostru a fost necompletarea la timp a evidenţelor scriptice, pe care fermierul este obligat să le înregistreze. „Nu au mai fost problemele care erau înainte. Deci nu s-au mai găsit suprafeţe considerabile neîntreţinute sau necultivate, singura problemă apărută a fost greutatea fermierilor de a-şi completa şi de a-şi ţine evidenţa la zi a documentelor. În afară de verificarea pe teren facem şi verificare documentară, scriptică. Sunt câteva documente pe care fermierii trebuie să le completeze… şi aici au mai fost scăpări, în sensul că nu au fost completate la timp. În orice caz a fost mult mai bine decât în anii trecuţi. Acum lucrăm intens, am început să procesăm pentru autorizarea la avans, care o să fie pe 16 octombrie, când începe plata în avans. Deci procesăm cererile în vederea autorizărilor pentru avans”, a conchis Oana Năstase.


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro