ARGONAUTAS, texte rostite magic în două limbi. Un spectacol care a afirmat posibilitatea prieteniei, respectului și armoniei

Pe scena  teatrului „Tony Bulandra” din Târgoviște, într-o atmosferă ideală pentru realizarea unui proiect al călătoriei și al aventurii, un spațiu al prieteniei și al colaborării s-a desfășurat, aseară, piesa de teatru „ARGONAUTAS”,regizată de Mihai Constantin RANIN.

Așa cum se știe, argonauții au fost marinarii de pe corabia Argo, adică eroii care au ridicat ancora din Colhida, pornind în căutarea lânii de aur.

Mitul lui Iason si căutarea Lânii de Aur poate reprezenta lupta eternă a umanității, căutarea fericirii. Giganți furioși, stânci și prăpastii amețitoare, oceane tumultoase, păsări de bronz ucigașe, tauri care scot flăcări, sirene amăgitoare și multe alte pericole vor întâlni Argonauții. La fel ca in viață, nu?

„Profitând de povestea lui Iason, încercăm să înțelegem ideea de călătorie, de migrație, a oamenilor vechi în căutare de glorie, de bogăție, dar și de sine…Ne întrebam de ce au plecat portughezii în marile descoperiri geografice sau mai târziu, fugind de dictatură, de ce pleacă românii după ce au pus capăt dictaturii comuniste, de ce pleacă sirieni sau negrii în Africa, mexicanii sau bolivienii, chinezii… Problema migrației, a coliziunii dintre culturi este mereu de actualitate și cea mai bună cale de a aborda este prin miturile vechi, prin textele care au stat la baza formării civilizației europene.

De fapt, nu se încearcă nicio simplificare a mitului Argonautilor, nicio „ermetică viziune”, ci o impresie din trecut cu rădăcini aruncate în viitor… o imagine percepută printr-o luptă deformată și aburită de respirația emoției”- Mc RANIN

Premiera stagiunii 2019-2020, a adus împreună pe scenă teatrului, 6 actori portughezi și 5 actori români. Spectacolul s-a desfășurat atât în limba română cât și în limba portugheză. Cum am înțeles? Uneori din răspunsuri, alteori din întrebări, iar înțelegerea finală a venit din cunoașterea miturilor.

„Le teatru nu venim să aflăm răspunsuri, ci mai ales venim sa problematizăm. Textul nu reprezintă un pretext de spectacol… El însuși este un spectacol ce trebuie perceput dincolo de sensul cuvintelor, în zona sufletului, a iubirii și a morții, a respirației și a ochiului sensibil.” A mai spus Mc Ranin.

Marii actori au finalizat spectacolul în aplauze care păreau a nu se mai termina. Piesa „ARGONAUTAS” a afirmat posibilitatea unei lumi a solidarității și prieteniei, a dragostei, respectului și a armoniei, chiar dacă artiștii provin din țări diferite și folosesc un limbaj diferit.

 

 


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro