Europarlamentarele, din bani împrumutați. Cazul Rovana Plumb nu este singurul. Liberalii au procedat la fel

Cazul împrumutului luat de candidatul la europarlamentare Rovana Plumb este doar foarte mediatizat, nicidecum singular. Rovana Plumb a împrumutat 800.000 de lei pentru campanie, bani pe care i-a depus în contul mandatarului financiar al partidului și pe care i-a tecut în declarația de avere. Creditorul este o persoană fizică.

VEZI și: Rovana Plumb: “Am fost scoasă din cursă de standarde duble. Voi continuă să apăr drepturile și interesele țării mele”

Alți candidați, însă, au împrumutat sume mult mai mari și au uitat să declare. Europa liberă a publicat cazurile a trei nume de pe lista de candidați a PNL pentru alegerile europarlamentare. Din cei trei, doi nici măcar nu au trecut împrumuturile în declarațiile de avere depuse în luna iunie. Așa că nu se știe cine și de ce a împrumutat bani pentru campania liberalilor, deși per total este vorba de o sumă de 540.000 de euro, mult mai mult decât contribuția Rovanei Plumb. Candidați sponsori erau de pe locuri neeligibile, în condițiile în care Rareș Bogdan, capul de listă al PNL, nu a contribuit oficial cu niciun leu la campania PNL, iar cel mai avut liberal, Cristian Bușoi a contribuit cu doar 58.000 de euro.

Iată situația celor trei liberali conform europaliberă.ro:

Ana Maria Dimitriu: 1,4 milioane lei (300.000 euro). Consilieră locală la Focșani și președintele organizației de femei liberale din Vrancea, cea mai mare contributoare la campanie nu s-a bucurat de un loc eligibil pe listele PNL, fiind pusă abia pe locul 15. Suma provine din două împrumuturi, conform Monitorului Oficial, de 1 milion de lei și de 400.000 de lei. Acestea nu apar însă menționate în declarația sa de avere de la Consiliul Local Focșani, depusă în iunie 2019, astfel că nu se știe de unde provin banii. Dimitriu nu a răspuns solicitării Europa Liberă, pentru un punct de vedere.

Marius Dănuț Minea: 1,14 milioane lei (240.000 euro). Tânărul consilier județean de la Iași este liderul tineretului liberal ieșean și s-a situat abia pe locul 26 pe lista PNL de candidați, fără nicio șansă de a prinde Parlamentul European. Conform situației contribuțiilor la campania PNL, din Monitorul Oficial, el a făcut patru împrumuturi pentru a strânge această sumă. Niciunul nu este menționat în declarația sa de avere de la CJ Iași, depusă în iunie 2019. Minea nu a putut fi contactat.

Adrian Tabarac: 969.000 lei (circa 206.000 euro). Președintele PNL Brăila și consilier local la Brăila, a adus și el mulți bani în campanie, fără însă să aibă vreo șansă la Bruxelles, de pe locul 40 pe listă. El s-a împrumutat de un milion de lei de la alți doi liberali mai bogați, lucru pe care l-a făcut public în declarația sa de avere: Florin Eugen Cîrligea (consilier județean la Brăila, care are afaceri cu carburanți) și Vasile Varga (deputat PNL de Brăila și notar public).

Liberalii au restituit, probabil, împrumuturile din banii rambursați de AEP. Autoritatea nu a restituit, însă, și banii cheltuiți de PSD în campanie, din cauza situației fostului trezorier Mircea Drăghici, nu din cauza modului de cheltuire a banilor. Astfel, a apărut și posibilul conflict de interese pentru care comisia JURI a respins candidatura Rovanei Plumb pentru portofolilul de comisar european pentru Transporturi. Conflictul nu ar fi existat în situația în care AEP restituia sumele cheltuite în campanie.

 

 


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro