Monumentul săpunului, aproape dispărut. Bucăți de săpun din evrei uciși de naziști ar fi îngropate și la Târgoviște

Distribuie:

Monumentul Săpunului de la Târgoviște este aproape dispărut, deși, aceste monumente au avut rolul de a nu se așterne uitarea peste suferințele inimaginabile ale unui popor supus exterminării. Monumentul Săpunului de la Târgoviște se află în zona intrării în Cimitirul Evreiesc din cartierul Romlux. Cimitirul este în grija sorții, pentru că la nivelul municipiului nu mai există o comunitate evreiască. Rar, aici au loc ceremonii de depuneri de coroane. În incinta cimitirului locuiește o familie de romi, care au acolo o construcție.

Sute de astfel de monumente ale săpunului au fost ridicate de comunitățile evreiești din întreaga Europă. Se spune că au fost îngropate bucăți de săpun din evreii care au servit ca materie primă pentru săpun. Totuși istoricii nu confirmă o asemenea informație și spun că zvonul a funcționat și s-a propagat ca o psihoză colectivă din cauza fricii. Tot istorii spun că Himmler a ordonat ca cei decedați să fie arși în crematorii sau îngropați imediat pentru a nu mai alimenta povestea săpunului din oameni. Există, însă, unele indicii privind producția la scară redusă a săpunului ce conține și grăsime umană, posibil să fi fost doar niște experimente, în lagărul de concentrare de la Stutthof, în apropiere de Danzig/Gdansk, dar nu despre producerea acestuia la scara industrială.

Pe placa monumentului de la Târgoviște se mai poate citi, încă: “Aici sunt îngropate victimile barbarie naziste, omorîte și prefăcute în săpun. Rugați-vă pentru dînșii”. Placa monumentului este distrusă în mare parte, lipsind și bucăți din aceasta.

Cu sau fără bucați de săpun din grăsime umană, monumentul este parte a unei file de istorie pe cale să se șteargă dacă autoritățile locale și județene nu vor găsi soluția legală pentru a proteja și restaura monumentele funerare. Printre ruine şi pietre de mormânt sparte în bucăţi se află și placa funerară a eroului evreu Solomon Herman Kornhauser. Solomon Herman Kornhauser a fost executat pe 6 martie 1917 de reprezentanţii armatei germane de ocupaţie pentru că a ajutat mai mulți oameni să evadeze dinrt-un lagăr organizat la Arsenalul Armatei (zona UPET). Avea doar 37 de ani şi lăsa în urmă o soţie însărcinată. Post mortem, Kornhauser  a fost decorat cu Virtutea militară de Război, clasa a II-a.

 

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro