TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – Breaz-uite…

A fost Ziua Culturii Naționale… Așa cum s-a spus, nu de ministrul culturii ar trebui să ne speriem, ci de cultura ministrului. Domnul Daniel Breaz, înțeleg, e profesor de matematică, chiar Rector de Universitate din Alba Iulia și, desigur, mai marele culturii din România. El zice așa:  „Pentru mine ca om, ca român, pot să spun, ca și cadru didactic… eu consider, așa cum consideră foarte multă lume, că este practic cel mai mare poet CARE l-a dat România, cel puțin până în momentul de față. O operă extraordinară…” Înțelegeți? Vorbea despre EminescuDaniel Breaz s-a arătat iritat atunci când a fost întrebat dacă are în minte niște versuri de Mihai Eminescu și dacă le poate recita și a făcut mai multe cacofonii. Tot înțeleptul cifrelor din Ardeal zice așa: „Una dintre poeziile care cred că este în mintea fiecărui român e Luceafărul. Bine, nu toată, că nu știu câți dintre români pot să reproducă această poezie. Este extrem de lungă. Cred că câteva versuri din Luceafărul există în mintea fiecărui român”. Că câte, că necâte… Domn ministru din fruntea culturii naționale, bre, cetățene, știi matale că cultura (cum zici, cu grație) e ceea ce ne ajută să rămânem oameni? Heraclit, bănuiesc că ai auzit despre el, spunea și că ea, cultura, este ca un al doilea soare pentru noi, oamenii. Adică înseamnă lărgirea minții și a spiritului. Cultura, domnule ministru, este cam tot ceea ce facem noi, iar maimuțele nu fac… Ai auzit, bre, de Vasile Pârvan? El scria că orice act cultural este un ritm sofisticat în fapte, cercetând găsești ritmul, fără cultură suntem toți doar niște bestii totalitariste. Domnul cel Breaz mai zice: „Da, îmi place să citesc, îmi place să citesc poezie, îmi place să citesc și un roman bun, dar niciodată nu am fost omul care să facă comentarii literare”. Andrei Pleșu, domnule ministru, spune că cea mai decentă formă de scepticism este cultura. Să vă traduce eu, un dascăl de provincie: cultura este ceea ce ar avea măcelarul dacă ar fi chirurg. Cultura nu se moștenește, se cucerește. Cu aplecare culturală, domnul cel Breaz mai spune: „Lia Olguța Vasilescu a convins pe toată lumea de activitatea care a  avut-o la Ministerul Muncii.” Tot el se întreabă: „A cui declarații?” Cam asta este, în vremurile noastre, până și cultura are în frunte agramați.  Repet, cu silă nesfârșită, domn ministru zice: „Eu, ca și cadru didactic, îl consider pe Mihai Eminescu cel mai mare poet care l-a dat România.”  Domnule ministru al culturii, Umberto Eco se întreba: ce vrea cultura? Și răspundea: să înțelegem infinitul.

Domn profesor, domn rector, domn ministru, o temă pentru acasă… Comentați, pe o jumătate de pagină, altfel obosiți, următorul citat (e din Mihai Eminescu, așa cum spuneți, cel mai mare poet care l-a dat România): „Nenorocirea cea mai mare a vieţii e să fii mărginit, să nu vezi cu ochii tăi, să ştii puţine, să înţelegi rău, să judeci strâmb, să umbli oarecând prin o lume pentru tine pustie” .

De unde vă găsesc ăștia? Toți pe măsura Șefei supreme, înaltă vorbitoare de limbă română… Un mare actor din Iași scrie, ca o concluzie apăsătoare: bou breaz bârlobreaz, e și mai greu a dezbrezi brezitura boului breaz bârlobreaz! Eu nu știu ce-o fi vrut să spună actorul Teodor Corban

 


Valeriana heidelbergcement


Gurmand + Raiman caleatargovetilor
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Un gand despre “TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – Breaz-uite…

  • 22 ianuarie 2019 at 16:57
    Permalink

    ca cand aud cum canta cucul…ca cam asa-i cantarea lui…m-apuca dorul codrului…formula ideala de astazi pentru a ajunge ministru: imbecil (sau idiot) si…decat!

    Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro