ortooxacell kiss2022.gif Flax

Medicii de familie exasperaţi de sistemul informatic! Sunt nevoiţi să-şi valideze serviciile noaptea

  • „Au spus să se meargă pe offline, dar ca să funcţionezi offline trebuie în primul rând să-ţi meargă cardul, ori sunt momente în cursul zilei şi în cursul zilelor, şi este a doua săptămână, când nu intră nici cardul. Neintrând cardul… nu se poate valida, degeaba nu se validează serviciul, fără card nu se validează”

 

Ziua consultă pacienţii, iar noaptea validează serviciile medicale, cei care au norocul, pentru că nu toţi reuşesc să facă lucrul acesta! Este vorba de medicii de familie care au tras, în nenumărate rânduri, semnale de alarmă că sistemul informatic funcţionează cu sincope foarte mari. Chiar dacă se află printre norocoşii care au reuşit să-şi valideze serviciile, pentru că a stat până la miezul nopţii să prindă sistemul mai liber, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Dâmboviţa, dr. Ileana Dumitrescu recunoaşte că sistemul informatic este foarte  aproape de colaps, pentru că sunt servicii medicale nevalidate încă din luna iunie… În cele din urmă, dar totuşi foarte târziu, pe 11 iulie, cei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au recunoscut că sistemul informatic are probleme!

De la 1 iunie 2019 ne-au dat maxim 5 zile, nu contează lucrătoare sau nelucrătoare, să facem raportarea. Bineînţeles că orice început de lună era cu probleme, pentru că în perioada de raportare sistemul nu funcţiona. De exemplu eu luam pe 30 sau pe 31 laptopul acasă sau îl dădeam asistentei să încerce să facă raportarea imediat cum s-a făcut ora 24.00, pentru că trebuia să fie data de 1 a lunii. Aşa se prindea liber sistemul informatic, pentru că noi aşa facem mai demult, nu de acum. Fiind cele 5 zile de raportare, când trebuie să raporteze toată ţara, oricum sistemul nu făcea faţă. S-a întâmplat ceva, dar nu ştiu ce, iar cei de la Casa de Sănătate au fost nevoiţi să recunoască totuşi că sistemul nu merge… Vă daţi seama că pe data de 11 iulie erau servicii nevalidate de 3 – 4 zile. Cu chiu cu vai ne-au dat 24 h, apoi 48 h, pe urmă 72 h lucrătoare, adică în cea de-a treia zi trebuia să validezi, pentru că altfel tot ce ai făcut nu se raporta şi lucrai degeaba şi Doamne fereşte… Pe deoparte raportarea nu s-a terminat… şi nu numai la medicii de familie. Spre exemplu îngrijirile la domiciliu nu au putut fi raportate nici pe iunie. La jumătatea lunii iulie  sunt atâţia furnizori de servicii medicale începând cu medicina primară şi terminând cu ceilalţi furnizori care nu au reuşit să raporteze sau au reuşit să raporteze dar nu au primit decontul, ca să facă factura. Au anunţat că se va prelungi validarea până când vor rezolva ei probleme informatice ale sistemului. Când se va rezolva oricum nu pot intra toţi, pentru că nu face faţă sistemul şi pică. Eu numesc asta teroare, pentru că în primul rând este pacientul care vine programat, în al doilea rând este pacientul care vine la urgenţe şi nu poţi să-l laşi! Eu, una, recunosc  că am raportat, dar pe data de 1 iulie, noaptea, între orele  24.00 – 1.00 şi decontul mi-a şi venit dimineaţa, pentru că fiind printre primii… sistemul a funcţionat”, a declarat preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Dâmboviţa, dr. Ileana Dumitrescu.

 

„Chestia cu offline este pentru a spune ceva”

În opinia medicilor de familie nici funcţionarea în sistem offline nu este o soluţie mai fericită! „Au spus să se meargă pe offline, dar ca să funcţionezi offline trebuie în primul rând să-ţi meargă cardul, ori sunt momente în cursul zilei şi în cursul zilelor, şi este a doua săptămână, când nu intră nici cardul. Neintrând cardul… nu se poate valida, degeaba nu se validează serviciul, fără card nu se validează. Eu am mai spus-o, chestia cu offline este pentru a spune ceva. Suntem în secolul XXI, am intrat în mileniul III vorbim ca totul să se facă online, pâi online înseamnă fără hârtie. Avem semnătură digitală, adică este un fel de stik, se numeşte toker. Decidenţii noştri aşa au hotărât, să folosim asta pentru orice. Deci trebuie să trimitem online tot, adică pe internet, dar fără hâtie nu se poate nimic. De ce trebuie să mai dăm reţetele, care oricum sunt în dublu exemplar. De ce mai trebuie hârtii…  Recent, pe 11 iulie au recunoscut că sistemul informatic nu funcţionează şi că are probleme”, a conchis dr. Ileana Dumirescu, reprezentanta medicilor de familie din judeţul Dâmboviţa

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media