Și agricultorii sunt la datorie! Asigură hrana, deci pot fi considerați tot în prima linie contra Covid-19

În plină pandemie de coronavirus, agricultorii dâmboviţeni fac ceea ce ştiu ei mai bine! Fermierii sunt la datorie, pentru a asigura hrana populaţiei, dar şi a animalelor. În momentul de faţă se fac ultimele lucrări pentru pregătirea terenului în vederea începerii semănatului la porumb şi floarea soarelui. Statistica anilor trecuţi arată că, la nivelul judeţului Dâmboviţa, porumbul conduce detaşat la „capitolul” suprafaţă cultivată (65.000 – 67.000 ha), urmat de grău (26.500 ha), iar la mare distanţă se află floarea soarelui (12.00 – 13.000 ha).

Din fericire activitatea din agricultură şi mă refer în special la lucrările de sezon se desfăşoară în ritm normal, în condiţii aproape normale. Singurele probleme cauzate de acest virus şi de măsurile luate ar fi pe partea de comercializare unde sunt restricţiile impuse şi aici mă refer la cei care ies cu produsele din solarii, gen verdeţuri, ridichii, ceapă, salată, spanac… Am văzut că pieţele sunt puţin cam goale, din lipsă de clienţi. În schimb, pe câmp se lucrează normal, se seamănă, se pregăteşte terenul pentru semănat… este un ritm normal. Semănatul la floarea soarelui abia a început, la porumb la fel… De acum încolo urmează câteva zile în care se lucrează în plin.

Din anii trecuţi, suprafaţa cea mai mare cultivată a fost cu porumb, pe 65.000 – 67.000 ha, la floarea soarelui media suprafeţelor cultivate în ultimii ani este undeva la 12.000 – 13.000 ha. Grâul a fost înfiinţat încă din toamnă, pe o suprafaţă de 26.500 ha. Într-adevăr avem şi câteva hectare însămânţate cu grâu de primăvară… Acesta se pretează la semănatul din primăvară, se coace mai repede, nu are nevoie de perioada de iernare. Este adevărat că producţia este puţin mai mică decât a grâului de toamnă, dar este o variantă ţinând cont de faptul că în toamnă condiţiile nu au fost chiar atât de bune pentru semănatul grâului”, a declarat directorul Direcţiei Agricole Dâmboviţa, ing. Viorel Cigăran.


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro