ortooxacell kiss2022.gif Flax

TITU: 600 de elevi, părinți și bunici s-au prins în horă

preluare gazetadetitu.ro

Școala Gimnazială „Pictor Nicolae Grigorescu” Titu  a desfășurat activitatea “Noi suntem RoZÎNi”, dedicată centenarului românesc, activitate înscrisă în Calendarul Educației Nonformale – Zilele Învatarii Nonformale – 12/13 octombrie 2018, eveniment desfășurat la nivel național și european totodată începând din acest an, fiind încadrat în programele Erasmus+, mai exect în ErasmusDays.

La eveniment au participat peste 600 de elevi, parinti si bunici, alaturi de cadre didactice si reprezentanti ai Primariei.

Startul a fost dat la ora 12:00 în toate cele 3 puncte din oraș:

  • Primăria Orașului Titu;
  • Parcul Orășenesc Titu;
  • Sensul giratoriu situat pe strada Gării.

În vederea unei bune desfășurări a activității, Poliția Orașului Titu și Primăria Orașului Titu au acordat sprijinul pe toată durata evenimentului

A fost aleasă HORA că modalitate de realizare/prezentare a unei activități de învățare nonformală, datorită faptului că anul acesta este dedicat centenarului românesc, iar HORA  reprezintă dansul tradițional românesc pe care unii copii încă nu îl cunosc.

Hora este un dans tradiţional românesc care strânge pe toată lumea într-un cerc mare. Dansatorii se ţin de mână şi cercul se învârte, de obicei în sens invers acelor de ceasornic, dupa cum fiecare dansator urmează o succesiune de trei paşi in faţă şi un pas în spate.

Prima menţionare a horei este facuta de cronicarul Dimitrie Cantemir în cartea sa „Descriptio Moldaviae” în 1716, insa cel care avea să-i dea suprema expresie artistică este George Coşbuc in “Nunta Zamfirei” in 1889: “Trei paşi la stânga linişor/ Şi alţi trei paşi la dreapta lor:/ Se prind de mâini şi se desprind/ Se-adună-n cerc şi iar se-ntind/ Şi bat pământul tropotind/ În tact uşor”. Este o descriere inegalabilă pe care numai Coşbuc o putea face cu atâta măiestrie.

In ziua de 24 ianuarie 1859, cu ocazia dublei alegeri a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, hora a devenit simbolul înfrăţirii tuturor românilor, moment in care cântecul şi dansul s-au contopit în ritmul aceleiaşi simţiri. Ea este astăzi expresia cea mai fidelă a permanenţei şi a libertăţii, este metafora renaşterii noastre naţionale.

Totodata, hora este acea permanenta legatura dintre generatii, este dansul care prinde la orice varsta si, prin natura sa, prin faptul ca participantii la acest dans se tin strans de maini           intr-un cerc intr-o mişcare ritmică, solidara, hora romaneasca simbolizează asadar o lume perfectă, un ritual de consolidare sau de regăsire a colectivităţii.

 

Director,

Prof. Voicu Ioana Iuliana

Director adjunct,

Prof. Dantis Marcel

Responsabili,

Prof. Grosu Cristina Elena

Prof. Vasile Serbanescu

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media