ortooxacell kiss2022.gif Flax

TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – Regii blestemați

Regii blestemați (franceză: Les Rois maudits) este o serie de romane istorice ale autorului francez Maurice Druon despre monarhia franceză din secolul al XIV-lea. Publicată între 1955 și 1977, seria a fost adaptată de două ori ca miniserie pentru televiziunea din Franța. În tinerețe, Druon a scris versurile Chant des Partisans (1943), un imn popular al Rezistenței Franceze din al doilea război mondial. În 1948, a primit Premiul Goncourt pentru romanul său Marile Familii – Les Grandes Familles.

 

Deși Ben Milne de la BBC a remarcat în 2014 că Druon este „abia cunoscut în lumea anglofonă”, autorul american George RR Martin l-a numit pe Druon ”cel mai bun romancier istoric din Franța de la Alexandre Dumas, père”. Mai mult, Martin a numit Regii blestemați „jocul original al tronurilor”, citând romanele lui Druon ca sursă de inspirație pentru propria sa serie, A Song of Ice and Fire, care a fost adaptată pentru televiziune ca Game of Thrones.

Editorul britanic al lui Martin, HarperCollins, a început să reediteze seriile Regii BlestemațiAccursed Kings în 2013, însuși Martin scriind o introducere. El a scris: „Regii blestemați au totul. Regi de fier și regine sugrumate, bătălii și trădări, minciuni și pofte, înșelăciune, rivalități familiale, blestemul templierilor, bebeluși schimbați la naștere, lupi, păcat și săbii…” Romanul redă 150 de ani din istoria Franţei, sub semnul blestemului aruncat asupra dinastiei capetiene și continuă cu istoria primilor doi regi ai Casei Valois. Blestemul nu provine de la un singur om, ci este proferat în numele întregului ordin templier asupra regilor Franţei de către Jacques de Molay, Marele Maestru al Cavalerilor Templieri. Unul dintre cele mai notorii exemple istorice de persecutie îl constituie momentul distrugerii ordinului Cavalerilor Templieri de către regele Filip cel Frumos al Frantei. Având mari datorii si râvnind la averile acumulate de templieri, regele a desfiinţat şi interzis ordinal prin intermediul papei, i-a executat pe liderii săi şi i-a prigonit pe cavaleri, una dintre principalele acuzaţii care li s-a adus fiind tocmai aceea de cămătarie. Pe 18 martie 1314, când este ars pe rug, Jacques de Molay, Marele Maestru al Cavalerilor Templieri, spune: “Papa Clément… şi tu, rege Filip… mai înainte de un an, vă chem să vă înfaţişaţi la judecata lui Dumnezeu ca să vă primiţi pedeapsa cuvenită! Fiţi blestemaţi! Blestemaţi! Blestemaţi cu toată seminţia voastră până la al treisprezecelea neam!”…

 

Legenda unui blestem templier ce s-a răsfrânt asupra monarhiei franceze a apărut odată cu moartea regelui Filip şi al Papei Clement, la nici un an de când Jacques de Moley i-a chemat în faţa judecăţii divine. Sfârşitul tragic al unora dintre regii Franţei, ce a culminat cu ghilotinarea ultimului monarh ereditar, din a XIII-a generaţie, Ludovic al XVI-lea, a dus la apariţia „Legendei Blestemului Templier”. Filip al IV-lea cel Frumos a murit la 46 de ani, pe 29 noiembrie 1314, la Fontainebleau, zicând, în agonie, că „diavolul îl trage de picioare”, la 8 luni si 20 zile de la arderea pe rug a lui Jacques de Molay. Maestrul Ordinului i-a cerut să apară în faţa Tribunalului lui Dumnezeu, împreună cu Papa Clement al V-lea, care a murit la 20 aprilie 1314, la o lună de la tragicul eveniment. În timp ce se afla pe nasalie, un fulger a lovit biserica în care fusese depus, trupul lui fiind mistuit de flăcări, ca şi cele ale Templierilor pe care-i trimisese la moarte. Toti fiii lui Filip IV au murit fără urmaşi. 13 generatii de regi blestemaţi de Jacques de Molay au suferit, iar mare parte din acest supliciu este descris în carte şi în filme. Povestea este extrem de bine scrisă, închegată si produce uşor un proces de catharzis. În consecinţă, autorul te face martor nevăzut la toate scenele. Iar în cele doua mini-serii senzatia de co-participant vine de la sine. Am recitit cărţile (sau cartea din mai multe volume), nu pentru că mi-am amintit de ele, ci pentru că le-am găsit la mama în bibliotecă, roase la cotor de către câinele casei, Jean. Am simţit nevoia să le duc la o tipografie şi să le leg în altă copertă, să le restaurez. Aşa cum v-am obişnuit am mereu o poveste a cărților sau filmului. Asta este povestea volumelor în format fizic.

 

Prima adapatare TV a avut loc în 1972 și a fost scrisă de Marcel Jullian și regizată de Claude Barma, iar cele șase episoade ale sale s-au bazat direct – și au primit numele – primelor șase romane din seria lui Druon. Producția a fost filmată în studio, cu decoruri minime și a fost difuzată între 1972-1973. Începând cu 5 iunie 2020, TVR 1 a difuzat drama istorică „Regii blestemați” (LES ROIS MAUDITS – Franţa, Italia, România, produsă în 2005), o miniserie în cinci părţi, după romanul cu acelaşi nume de Maurice Druon. Producția este cea de-a doua ecranizare a operei considerate una dintre cele mai corecte reprezentări ale adevărului istoric. Filmul a fost produs în România, având ca decoruri peisajele din județul Hunedoara, iar castelul ales pentru desfășurarea acțiunii a fost Castelul Corvinilor. Unele scene au fost filmate în catedrala din Noyon și în abația Ourscamp din Franța. Mini-seria este opera regizorului Josee Dayan și are în distribuție nume mari ale cinematografiei franceze: Jeanne Moreau, Philippe Torreton, Gerard Depardieu. Roluri episodice au și Julie Depardieu (Jeanne de Poitiers), fiica marelui actor, precum și fiul său Guillaume (Louis X le Hutin), mort la numai 37 de ani, în plină ascensiune a carierei sale. De asemenea, vom vedea și actori români – tânăra Ana Caterina Morariu, în rolul Mariei de Cressay, timișoreanul Valentin Vasilescu, în rolul Contelui de Salisbury, ori Dan Bădărău – căpitanul Bersumee. De remarcat că în distribuția seriei au fost păstrați actori care au avut roluri în prima ecranizare a „Regilor blestemați”. Astfel, Hélène Duc, cea care în varianta din 1972 o interpreta pe Mahaut d’Artois, este, în versiunea actuală, doamna de Bouville; de asemenea, Serge Maillat era William Montaigu în 1972, iar acum îl interpretează pe Adam Orleton. Mai mult, Claude Rich joacă în seria difuzată de TVR 1 rolul cardinalului Duèze, viitorul papă Ioan al XXII-lea, în timp ce soția sa, Catherine Rich, a făcut parte din distribuția primei ecranizări, în rolul Jeanne de Bourgogne.

 

Vă mai recomand să citiți și prefața ediției din 1971 apărută la „Cartea Românească”. Această prefață este scrisă de Constantin Ciopraga. Pentru cei mai tineri, aflați că acesta a fost un critic și istoric literar român, poet, memorialist, profesor universitar, scriitor, membru de onoare al Academiei Române. Dacă aveți timp vă recomand să citiți seria de romane și să vedeți ambele mini serii, fiecare având savoarea lor.

 

MARIUS MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… Carabella târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media