ortooxacell kiss2022.gif Flax

Festivalul Tarafuri şi Fanfare a ajuns la ediția a XIV-a

Muzeul ASTRA din Sibiu şi Asociaţia Culturală „Arhetipuri: Datini, Muzică, Rost, în parteneriat cu Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă, organizează, în perioada 31 august – 1 septembrie 2019, Festivalul Tarafuri şi Fanfare, ediţia a XIV-a.

În pragul toamnei lui 2019, pentru al şaptelea an, va fi reconturată atmosfera târgurilor de odinioară: cu bucate alese, pregătite de socăciţe iscusite, cu meşteri populari şi, mai ales, cu muzicanţi fără pereche.

Lăutarii, rapsozii şi comunităţile păstrătoare de datini pot răspunde multor întrebări fără să stea pe gânduri. Ce este un târg şi ce fel de tranzacţii sau învoieli aveau şi au loc aici? Ce târguiau, cu ani în urmă, muşteriii care ocoleau iarmarocul pentru a găsi cele de trebuinţă la preţuri pentru toate buzunarele? Cum erau tocmiţi lăutarii ieri şi cum sunt arvuniţi astăzi? Ce repertorii ocazionale pregăteau în decursul unui an? Vă invităm la un dialog cultural despre târguri şi iarmaroace, despre bâlciuri şi oboare, despre nedei şi hramuri, despre muzici şi rost.

Vor istorisi despre toate Muzicanți și dănțăuși de pe Valea Idicelului, județul Mureș, Fanfara din Dârvari, județul Mehedinţi, Taraful Gorjului, județul Gorj, Comunitatea din Vinerea, județul Alba, Muzicanţii din Dobrotești, județul Teleorman, Grupul de Muzică Tradiţională Românescă „Juniiˮ, judeţul Sibiu, Taraful Căldăraru din Băbiciu, județul Olt, Valerică de la Cruşovu, județul Olt. Cu toţii vor deschide tolbele cu poveşti şi vor zice, deopotrivă, cântece de joc, de dragoste, de jale, hore, sârbe, doine şi balade, cântece de ascultare. Li se alătură, în cele două zile, Zamfira Mureşan din Maramureş.

Nu vor lipsi atelierele de gătit, îmbinate cu poveștile preparatelor specifice târgurilor de altădată, depănate de socăcițele de la Vinerea, județul Alba, nici dialogurile cu meşterii populari care construiesc instrumente muzicale. Curioşii vor putea afla cum învaţă un copil, acasă, să strunească o vioară şi cum se transmite lăutăria din tată-n fiu fără partituri, precum şi alte secrete din tagma lăutăriei.

„Fanfara ţărănească din Dârvari este nelipsită din viaţa comunităţii. Cântă cu felurite ocazii: la botezuri, la nunţi, dar şi la înmormântări. De asemenea, muzicanţii care compun tarafurile din sate sunt şi ei prezenţi la astfel de momente de referinţă. De fiecare dată se dovedesc a fi excepţionali maeştri de ceremonii în localităţile natale cât şi în aşezările învecinate. Sunt tocmiţi din vreme de cei interesaţi. Unii îi caută pe acasă, alţii îi întâlnesc pe la târguri sau cu alte ocazii. Însă, tot mai des, ei sunt solicitaţi pentru a zice obiceiul de nuntă şi rolul lor este restrâns şi constrâns, preluat de tehnici moderne asistate de computer. Muzicile străvechi, moştenite de aceşti purtători de tradiţii bat, din ce în ce mai tare, în retragere şi se sting odată cu licăririle inimilor lor împovărate de ani. Să nu lăsăm colbul uitării să le acopere poveştile şi repertoriile de neînlocuit. Ei cunosc sensul sărbătorilor şi al rânduielilor. Ei pot explica rostul cântecelor bătrâneşti şi legătura acestora cu satul tradiţional care s-a transformat după cum «au dictat» vremurile. Festivalul Tarafuri şi Fanfare îi aduce în atenţie pe aceşti desăvârşiţi muzicanţi. Ei ştiu să făurească o lume aproape dispărută, a satului tradiţional supus schimbărilor continue”, declară etnologul Luminiţa Tucă, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Culturale „Arhetipuri: Datini, Muzică, Rost”.

Iniţiat în anul 2007 de Marius Tucă, în spiritul campaniei Recurs la România, Festivalul Tarafuri şi Fanfare s-a transformat, odată cu trecerea anilor, într-o veritabilă „Mişcare de rezistenţăˮ în a descoperi şi a redescoperi datinile, muzica şi rostul din satul tradiţional.

Vă invităm, aşadar, sâmbătă, 31 august, şi duminică, 1 septembrie 2019, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, între orele 11:00 şi 18:00, la Festivalul Tarafuri şi Fanfare. Veniţi să petrecem până seara la sărbătoarea muzicii ţărăneşti! Muzicanţii invitaţi vor demonstra şi de această dată că muzica tradiţională, o parte importantă a patrimoniului românilor, n-are pereche în lume.

 

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Un eveniment cultural susţinut de Carrefour Sibiu şi BES România.

 

Program

Festivalul Tarafuri şi Fanfare,

ediţia a XIV-a, 2019

Sâmbătă, 31 august 2019

Târgul de ţară

 

Ora 11:00

  • Fanfara din Dârvari, județul Mehedinţi – porneşte de la Pavilionul Muzeal Multicultural spre Târgul de ţară; Fanfara din Dârvari va susţine, pe parcursul zilei, momente tradiţionale şi în alte locuri din Muzeul în aer liber.

Orele 11:00 – 12:00

  • Deschiderea evenimentului cultural la Târgul de ţară;
  • Vernisajul expoziţiei de fotografie „Târgurile de altădată” la Târgul de ţară.

Orele 11:00-15:00

  • Ateliere de gătit și poveștile preparatelor specifice târgurilor de altădată – Socăcițele de la Vinerea și Tonea, județul Alba.

Orele 11:00-18:00

  • Ateliere culturale şi dialog muzical tradițional: Fanfara din Dârvari, județul Mehedinţi, Taraful Gorjului, județul Gorj, Comunitatea din Vinerea, județul Alba, Muzicanţii din Dobrotești, județul Teleorman, Grupul de Muzică Tradiţională Românescă „Juniiˮ, judeţul Sibiu. Invitat special: Zamfira Mureşan.
  • Instrumentele muzicale – meşteşug şi artă (dialog cu meşterii populari şi cu muzicanţii).

Duminică, 1 septembrie 2019

Târgul de ţară

 

Orele 11:00 – 15:00

  • Ateliere de gătit și poveștile preparatelor tradiţionale; târgul şi iarmarocul versus bâlciul şi oborul; istorisiri de la nedei şi hramuri. Dialog cultural deschis tuturor invitaţilor.
  • Obiceiuri de ieri şi de azi de prin sate adunate: dr. Cornelia Florea, prof. Zamfira Mureşan, prof. Anca Herlea, prof. Ionela Popa, lector dr. asoc. Luminiţa Tucă.
  • Muzica tradiţională de la meserie la profesie (dialog cu muzicanţii).

Orele 11:00 – 18:00

  • Ateliere culturale şi dialog muzical tradițional. Participă: Muzicanți și dănțăuși de pe Valea Idicelului, județul Mureș, Comunitatea din Vinerea, județul Alba, Muzicanţii din Dobrotești, județul Teleorman, Taraful Căldăraru din Băbiciu, județul Olt, Valerică de la Cruşovu, județul Olt, Grupul de Muzică Tradiţională Românescă „Juniiˮ, județul Sibiu. Invitat special: Zamfira Mureşan.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media