Școala muntelui este şcoala vieţii

Cea de-a 88-a etapă a programului “Natura ne învaţă primii paşi în viaţă”, intitulată sugestiv “ŞCOALA MUNTELUI E ŞCOALA VIEŢII”, desfăşurată în perioada 12-16 august 2019, s-a încheiat cu bine!

Asociaţia Ecologică Floare de Colţ în parteneriat cu Organizaţia Naţională “Cercetaşii României” – Centrul Local “Naparis”, cu finanţare din partea Ministerului Tineretului şi Sportului, a organizat şi susţinut o şcoală de vară, având ca scop stimularea participării tinerilor la activităţi recreative și timp liber în domeniul turismului  montan specializat, ca formă de promovare a unui stil de viață sănătos și de reducere a riscului de apariție a excesului de greutate şi a obezităţii în rândul acestora.

Timp de 5 zile, cei 50 de tineri proveniţi din judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Bucureşti, cu vârste între 14 şi 18 ani au avut ocazia să înveţe lucruri noi despre lumea minunată a muntelui şi să facă faţă la o mulţime de provocări, în Munţii Bucegi – zona Padina, fiind cazaţi la Pensiunea Gură de Rai.

În prima zi, după o vizită la Centrul de Informare şi Promovare Turistică din oraşul Fieni, toate echipele au ajuns în zona montană şi au plecat într-o mică drumeție spre Cheile Tătarului. După trecerea prin Cheile Coteanului și primirea de informații despre râul Ialomița, despre cele 7 chei ale sale și despre etimologia actualului nume al râului, întregul lot de tineri a ajuns la Turbăria Lăptici, o interesantă rezervație naturală unde au aflat informații despre vegetația şi fauna specifică. În Cheile Tătarului a fost vizitată „misterioasa” grotă artificială săpată în peretele de calcar și au fost identificate câteva trasee de alpinism din pereții cheilor. La întoarcere, tinerii au inițiat o mică acțiune de ecologizare strângând deșeurile lăsate de o parte din turiștii relativ certați cu civilizația. De asemenea, s-a intrat la Izbucul Coteanu, alt obiectiv geologic aflat la izvorul  văii cu același nume, zona ascunzând ceva obiective speologice mai puțin cunoscute. Seara, după cină, tinerii s-au grupat în echipe, apoi  şi-au confecţionat steagul şi au ales un slogan, cât mai potrivit cu numele echipei.

Ziua a doua, „ziua cea mai lungă”, a fost alocată parcurgerii traseului Padina – Babele, cu urcare pe „cruce albastră”, pe celebrul „picior al Babelor”, iar în momentele de pauză au fost oferite informații despre creste montane și văi, despre peșteri și avene, despre eroziunea apei și a vântului asupra rocilor de conglomerat. După o serie de poze la stâncile numite „babe”, a urmat o ușoară urcare spre simbolul Bucegilor, spre Sfinx, urmată de un amplu tur de orizont asupra culmilor înconjurătoare. Dar, obiectivul zilei, era legat de continuarea traseului pe marcaj „cruce roșie” și ajungerea la Crucea Eroilor, situată în șaua Caraimanului, la 2291 m. Sintetica lecție de istorie, legată de construirea acestui simbol al națiunii române, prezentată de unul dintre monitori a fost apreciată atât de elevi, cât și de cadrele didactice însoțitoare. Revenirea s-a făcut în două variante, una tot pe „cruce albastră”, iar altă grupă, mai mică, a parcurs „Drumul lui Butmăloiu” („bandă albastră”), care leagă cabana Piatra Arsă de hotelul Peștera. Seara, în clubul pensiunii, au continuat jocurile colective și activitățile instructive.

În ziua a treia echipele au parcurs alternativ, interesantul parc de aventură organizat în apropierea hotelului Peștera, dar au a trecut şi alte teste pline de adrenalină, precum căţărarea pe stâncă (normal, asigurați în coardă) şi coborârea în rapel, în poligonul amenajat în Vărăria Mică.

Joi, în ultima zi plină, s-au vizitat atât Peştera Ialomiței, un obiectiv recent modernizat de autoritățile județene, vizită presărată cu explicații științifice, dar și cu informații istorice sau legende, cât şi peştera Pustnicului, grotă neamenajată, îngustă şi noroioasă. Tinerii au putut să înţeleagă astfel, din propria experienţă, diferenţele dintre un mediu subteran amenajat, dedicat turiştilor obişnuiţi şi un mediu subteran natural, accesibil mai ales celor pasionaţi de speologie

După masa de prânz a urmat o lecție teoretică legată de folosire busolei, iar scurtul traseu organizat în zona cazării le-a permis utilizarea cunoștințelor în găsirea posturilor probei de orientare sportivă.

Ca de obicei, ultima seară a fost dedicată focului de tabără, iar atmosfera a fost încălzită de glasurile cristaline ale tinerilor, pe acordurile chitarelor dar şi de tradiţionalele gogoşi fierbinţi, oferite de gazde.

Vineri dimineața, la finalul acţiunii, toţi participanţii au primit diplome, tricouri şi insigne, care le vor aminti peste ani, că au reuşit să-şi depăşească limitele şi să parcurgă cu succes toate provocările acestei săptămâni deloc uşoare.

“Şcoala muntelui e şcoala vieţii”, a fost cea de-a 88-a etapă a programului “Natura ne învaţă primii paşi în viaţă”, care numără acum, nu mai puțin de 4351 de participanţi, în 10 ani de activitate.

Felicitări tuturor pentru dăruirea cu care s-au implicat în acest proiect!

Vă aşteptăm alături de noi şi la acţiunile viitoare!

Ileana Bocanciu – Coordonator proiect


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro