TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – Dileme morale

În urmă cu (din păcate…) foarte mulți ani, profesorul meu de Etică, de la Facultatea de Filosofie, din București, domnul Nicolae Bellu  își începea cursul din anul trei cu celebrele dileme morale ale lui Jean Piaget. Am citit de curând în Dilema veche că tot așa face astăzi, cu studenții săi, și cunoscutul sociolog Vintilă Mihăilescu. Trebuie să vă povestesc că i-am pus și eu, în ultimii vreo douăzeci de ani, pe elevii mei să comenteze în orele de Filosofie una dintre dilemele morale ale lui Piaget.

Este istoria unui tată cu doi copii, cărora le-a interzis să intre în biroul lui, atunci când el nu era acasă. Într-o zi, însă, unul dintre copii a intrat în cameră și a vărsat călimara cu cerneală pe birou. A făcut o pată mică și colorată. Peste un timp, fratele lui  a intrat și el  în cameră și a vrut să îi facă o surpriză tatălui său, adică să pună ordine în birou. Dar, din greșeală, a vărsat și el călimara și a făcut o pată mult mai mare de cerneală. Ce credeți, i-am întrebat și eu pe elevii mei, cei doi copii sunt la fel de vinovați?


În acești mai bine de douăzeci de ani, am obținut și eu, ca și profesorul Mihăilescu, o mulțime de răspunsuri: amândoi copiii sunt la fel de vinovați sau al doilea e mai puțin vinovat, pentru că a avut gânduri bune etc.

Vă asigur însă, că în ultimii cinci ani mi s-a răspuns cel mai des că niciunul nu e vinovat.  Nu-i așa? Păi unde sunt drepturile copilului? Ce tată poate să fie atât de rigid și dictatorial cu bieții lui copii? Am învățat că nu mai este cazul să trag eu vreo concluzie, îi salut cu duioșie pe tinerii mei liceeni și plec apăsat de dileme morale spre cancelaria întunecată. Și vă salut și pe dumneavoastră, cei care mă citiți în fiecare luni dimineața…

 


Locuri de munca Restaurante


Gurmand + Raiman

 

Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa citesti politica de confidentialitate (click pe acest link) si sa bifezi casuta de mai jos daca accepti termenii si conditiile privind comentariile


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Hotel Pestera Angajeaza - Locuri de munca Webhosting Armand Media Flax Gopo Star Sistems Security - Paza si protectie
Andrei House Livas locuri de munca