Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de miercuri, nr. 3706
19-1-2022

TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – Război și pace

Prinţul Andrei: Iubirea? Ce-i iubirea?

Iubirea stă în calea morţii. Iubirea este viaţa.

Tot, tot ce înţeleg, înţeleg numai pentru că iubesc.

Tot ce există, există pentru că iubesc.

Totul e legat numai de iubire.

Iubirea este Dumnezeu şi,

când mori, înseamnă că tu,

o părticică din iubire,

te întorci la izvorul veşnic al tuturor lucrurilor.

 

 

Am revăzut un documentar despre Bătălia de la Borodino pe un program TV de specialitate și mi-am adus aminte că am văzut, de curând, o ecranizare a romanului lui Lev Tolstoi, Razboi și Pace. Este o carte de excepție, cu o poveste amplă, cu o mulțime de planuri de desfășurare a acțiunii, cu personaje istorice reale și cu personaje literare savuroase de care nu putem să nu ne îndrăgostim ori pe care nu putem să le disprețuim. Romanul are un vădit caracter moralizator și, cum autorul este oarecum contemporan cu Bătălia de la Borodino și găsește surse directe de informare, acest aspect se regăsește în descrierea evenimentelor istorice. Firul epic urmărește istoria a două familii importante, Bolkonski și Rostov. Povestea este a Rusiei în pragul unui conflict apocaliptic cu Napoleon Bonaparte. Evenimentele împing repede personajele centrale spre confruntarea cu destinul. În epoca orgoliului și a mândriei militare vedem personaje murind, fiind rănite ori descoperind iubirea conjugală. Nici Napoleon nu scapă destinului implacabil și sfârșește fugind din Moscova cucerită și înzăpezită.

 

Peter Boxall scria în 1001 de cărți de citit într-o viață că „niciun alt scriitor nu se compară cu Tolstoi în amploarea viziunii epice, ce cuprinde stările sufletești prin care trec orașe întregi, mișcările armatelor, prevestirile de rău augur ce planează asupra întregii societăți”. Scriitorul a povestit că a facut o călătorie până la câmpia de la Borodino, pentru a studia locul uneia dintre cele mai mari bătălii (care a hotărât soarta armatei napoleoniene), cu speranța că va întâlni acolo martori oculari ai bătăliei. Timp de două zile, el a umblat pe jos și cu trăsura pe câmpia de la Borodino, facând însemnări în agenda sa. Tot în acele zile desenează planul bătăliei și caută veterani sau contemporani ai războiului de la 1812. Bătălia de la Borodin a avut loc la 7 septembrie 1812. Geografic locul este situat la 125 km de Moscova, iar lupta s-a dat între trupele franceze conduse de Napoleon și trupele rusești conduse de Kutuzov. Cu toate că a fost o victorie tactică și strategică franceză incontestabilă, bătălia nu a reprezentat triumful complet de care Napoleon avea nevoie pentru a-l convinge pe Țarul Alexandru I să încheie pacea. Ca urmare a bătăliei, trupele franceze au avut drumul deschis spre capitala economică a Rusiei, Moscova, pe care o vor ocupa timp de o lună și jumătate, în așteptarea tratativelor de pace. Acestea din urmă nu se vor materializa și, odată cu venirea iernii, francezii sunt nevoiți să se retragă, cu pierderi uriașe cauzate de crunta iarnă rusească.

 

Din inventarele făcute de alții, romanul are peste 500 de personaje. Un loc aparte este ocupat de prințul Bolkonski, contele Bezuhov și contele Rostov, reprezentanți ai familiilor aristocrate. Bolkonski se definește ca un om al „Secolului luminilor”, în timp ce Bezuhov pare a fi asemeni scriitorului, un discipol al lui J.J.Rousseau (o ușoară înclinație spre idilic este des perceptibilă în creația tolstoiană). Natașa, considerată ca fiind una din cele mai realizate personaje feminine din întreaga literatură universală, reprezintă idealul feminin tolstoian: spontană și simplă, delicată și afectuoasă, devotată familiei și compătimînd pe țăranii obidiți. Pierre Bezuhov este moștenitor al unei mari averi, voinic, miop, fără simț practic, aplecat spre visare, preocupat de dreptatea sociala și incapabil de compromisuri. Drama lui este accentuată de o căsătorie cu frumoasa și ușuratica Helene, după urma căreia Pierre va suferi numeroase decepții.

 

Prima ecranizare a romanului este produsă în anul 1915, de Vladimir Gardin. Acesta nu este doar regizor, ci joacă în film alături de o celebră balerină pe nume Vera Karalli. Între anii 1965–1967, regizorul Serghei Bondarciuk face o ecranizare modernă după romanul de astăzi, ce îi are ca protagoniști pe actorii Liudmila Savelieva, Viaceslav Tihonov,Victor Stanițîn. Regizorul joacă în film în rolul lui Pierre Bezuhov şi este și unul dintre scenaristi. De menţionat că Serghei Bondarciuk a rămas în istoria cinematografului mondial pentru această ecranizarea amplă a celebrului roman pentru care a primit Premiul Oscar pentru cel mai bun film strain în 1969. La Hollywood, regizorul King Vidor face un film dramatic în 1956. Acest film reprezintă o bună ecranizare a cărţii. Pelicula îmbină într-un mod reuşit istoria inceputului de sec. XIX a dramei războiului generat de invazia armatei franceze asupra Imperiului Ţarist Rus, pe care realizatorii o construiesc în ultimile 90 de minute ale filmului, cu romantismul, dragostea şi atmosfera specifică vieţii înaltei societăţi aristocratice ruse, foarte bine oglindite în special în partea de început a filmului. La aceasta se adaugă o distribuţie de actori care conţine nume celebre precum Henry Fonda, Mel Ferrer, Audrey Hepburn şi Anita Ekberg, toţi patru cu interpretări foarte bune. Se diferenţiază jocul actoricesc al, pe atunci, tinerei actriţe Audrey Hepburn. Cred că este una dintre cele mai bune roluri pe care le face de-a lungul carierei în persoana gingaşei, romanticei, iubitoarei, dar şi naivei aristocrate ruse Natasha Rostov. Chipul frumos şi naiv al actriţei la tinereţe se potriveşte perfect cu imaginea creată de Tolstoi. (https://www.youtube.com/watch?v=k30OO5_nEWY).

 

În 2007, a apărut o miniserie franco-italiană, în regia lui Robert Dornhelm care ecranizează romanul. A fost difuzat în patru părți în octombrie și noiembrie 2007, în Italia (Rai 1), Belgia (RTBF), în Franța (France 2) și în Rusia (Rusia 1). Întrucât derularea efectivă a acţiunii acestui film a fost concepută în 4 parti, este mai coerent şi implicit mai captivant. Pe de altă parte, faptul că aceasta ecranizare pune un accent mult mai mare pe latura trăirilor sentimentale pe fondul unei sensibilităţi profunde, deosebit de frumoase, a principalelor personaje (cu excepţia desigur a contesei Elena Bezuhov-fosta Kuraghin, cât şi a fratelui ei Anatol Kuraghin, a tatălui Vasili Kuraghin şi a lui Dolohov), aduce în prim plan şi ideea că este un film de dragoste, conturând romantismul acestui film, mult mai pregnant decât în ecranizarea rusă din 1967. Este o ecranizare destul de apropiată ca valoare artistică de aceea sa miniseriei in 6 episoade cu acelasi titlu din 2016, pe care eu am văzut-o de curând. Acest ministerial, ca şi celelalte ecranizări, excelează în realizare. Paul Dano se potriveşte perfect în rolul lui Pierre Bezukhov. Frumoasa Lily James se dovedeşte o urmaşă demnă a lui Audrey Hepburn. Trebuie să scriu că mi-a plăcut mult personajul Osip Alexeevich Bazdeev, interpretat de Ken Stott, actor pe care îl ştim din trilogia Hobitul. Brian Cox joacă rolul unui personaj istoric cunoscut, şi anume generalul Mikhail Kutuzov. Dar să nu uităm un personaj important: „Generalul iarnă“. „Generalul iarnă“ a fost inamicul neaşteptat care a pus mari probleme conducătorilor militari în campaniile lor războinice. Această expresie, „Generalul iarnă”, a circulat mult în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, când Germania nazistă a încercat să găsească un pretext meteorologic pentru înfrângerea de pe frontul de Est, în Rusia. Totuşi, expresia e mai veche şi îşi are originea în ceea ce spunea generalul elveţian Antoine Henri Jomini, care l-a însoţit pe Napoleon în dezastruoasa campanie din anul 1812: „Rusia este o ţară în care intri uşor, dar din care ieşi foarte greu”. Practic, istoria a demonstrat că iarna este aliatul cel mai important al ruşilor în timp de război”…

 

MARIUS MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… Carabella târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…

 

 

Distribuie:

Leave a reply


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo
kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media