Valabilitatea cardurilor de sănătate a fost prelungită. 8 dâmbovițeni au refuzat cardul din motive religioase sau de conștiință

Casa Județean de Asigurări de Sănătate Dâmbovița informează că termenul de valabilitate a cardurilor naționale de sănătate emise până la data de 31 iulie 2018 a fost prelungit de la 5 la 7 ani prin Hotărârea de Guvern nr. 458 din 28 iunie 2018. Prin urmare, în cazul cardurilor emise anterior datei de 31 decembrie 2012, termenul de valabilitate este 31 decembrie 2019. Cardurile naționale de sănătate noi, care s-au emis începând cu data de 1 august 2018, au de la început durata de valabilitate de şapte ani, conform aceleiaşi Hotărâri de Guvern.

Până la data de 30.11.2018 la nivelul CAS Dâmbovița au fost tipărite un număr de 357.771 carduri naționale de asigurări sociale de sănătate (în anul 2014 au fost tiparite un număr de 329.537 carduri naţionale de asigurări sociale de sănătate, în anul 2015 un număr de 20.428 carduri naționale de asigurări sociale de sănătate, iar în septembrie 2017 un număr de 7.806 carduri naționale de asigurări de sănătate).

Pentru situațiile de card național de asigurări de sănătate pierdut, furat, deteriorat, modificare date personale, asigurații vor solicita eliberarea unui card duplicat la Casa de Asigurări unde pot depune o cerere si vor plăti contravaloarea noului card şi a cheltuielilor de distribuire prin serviciile poştale, în valoare de 15.26 lei. 97 de dâmbovițeni au cerut duplicat în acest an.  Până la primirea noului card de sănătate, asiguratul are acces la serviciile medicale în baza unei adeverințe înlocuitoare a cardului de sănătate ce i se va înmâna în momentul în care va depune documentele pentru înlocuirea cardului.

Asigurații care, din motive personale sau religioase, refuză utilizarea cardului de sănătate, pot depune o cerere în scris la Casa de Asigurări în care vor menționa motivele refuzului şi vor restitui cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit. Accesul la serviciile medicale se va realiza pentru aceşti asigurați în baza unei adeverinţe înlocuitoare a cardului de sănătate cu termen de valabilitate 3 luni. Adeverința nu trebuie rămână la furnizorul de servicii medicale, ea va fi prezentată ori de câte ori asiguratul solicită un serviciu medical.  În intervalul ianuarie-noiembrie 2018 au fost emise un număr de 8 adeverințe înlocuitoare în caz de refuz în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă al cardului naţional de asigurări de sănătate.

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro