DOAMNE DE EXCEPŢIE: Maria Cristea, un profesor târgoviştean pentru Europa

MOTTO: “Toate popoarele civilizate au respectat femeia”

JEAN JACQUES ROUSSEAU

Gazeta Dâmboviței vă propune în cursul lunii martie, o campanie de imagine dedicată doamnelor care au schimbat fața județului Dâmbovița. Femei remarcabile în domeniile lor de activitate, pentru care trebuie să avem tot respectul și prețuirea, într-o lume dominată de bărbați. Vă invităm să citiți poveștilor lor, în fiecare zi, în Gazeta Dâmboviței.

Este prahoveancă, de origine, dar însumează aproape 40 de ani de catedră în Dâmboviţa unde s-a dedicat învăţământului atât ca dascăl, cât şi ca inspector şcolar şi director al Casei Corpului Didactic, ţintind performanţa la nivel european. „Mi-am început activitatea didactică în 1976, după absolvirea Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti, secţia Psihologie-Pedagogie. Sunt recunoscătoare că Dumnezeu mi-a pus în minte să merg la Psihologie. Studiile din facultate m-au ajutat în toate activităţile mele, mă ajută chiar să trăiesc”, consideră profesoara, care îşi aminteşte cu mândrie rigoarea selecţiei de atunci – „Eram 15 candiaţi pe un loc”.

Şi-a dorit să ajungă jurnalist

Psihologia a fost însă pe locul doi în preferinţele iniţiale ale adolescentei din Băicoi – Prahova. „Îmi doream să ajung jurnalistă. Îmi place acest domeniu şi astăzi. Psihologia se afla pe locul doi. Nu eram prea mult încurajaţi nici pentru una, nici pentru cealaltă, pe vremea aceea. Am făcut alegerea datorită profesorilor mei din liceu, care se ocupau foarte serios de orientarea şcolară şi profesională. Îşi făceau timp să ne cunoască foarte bine ca să ne poată sfătui, lucru pe care şi eu la rândul meu fac permanent cu elevii mei. În lus, părinţii îmi spuneau că ar fi bine să lucrez în învăţământ. Simţeau că am această aplecare pentru munca în formarea elevilor şi a oamenilor în general”, îşi amintelte Maria Cristea.


Între naveta de la Băicoi şi funcţia de inspector şcolar general a fost multă muncă

Debutul în această carieră nu a fot unul simplu. A făcut naveta patru ani de la Băicoi la Şcoala Specială Şuţa. Schimba patru autobuze. A urmat apoi Şcoala din Dragomireşti, la catedra de limbra franceză, singura experienţă pe acest profil, apoi Şcoala Normală – actualul Colegiu Naţional „Constantin Cantacuzino” Târgovişte. Eram profesor asociat la Şcoala Normală din Târgovişte, unde am fost şi profesor îndrumător pentru gradul didactic 1 la educatoare şi învăţători. A fost o tradiţie buna aici, la Târgovişte, de a forma educatoare şi învăători, dar s-a pierdut interesul. Îmi doresc ca Şcoala Nomală să redevindă ce era o dată, dar fară sprijinul factorilor de decizie este imposibil”, spune cu regret profesoara, dezamăgită de mersul lucrurilor în România. A urmat apoi catedra de la Colegiul Naţional „Ienăchiţă Văcărescu”, unde predă şi în prezent disciplinele din sfera socio-umanului şi colaborarea la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur” Târgovişte. Nu a întrerupt legătura cu catedra, deşi în acest parcurs a avut responsabilităţi mari la conducerea Casei Corpului Didactic Dâmboviţa şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa, muncă ce a necesitat pregătire continuă prin cursuri de specializare. Ultimul proiect de amploare la care a participat a fost „Profesor pentru Europa”, care urmărea pregătirea cadrelor didactice pentru standardele europene, o preocupare personală a interlocutoarei noastre, care a vizat întotdeauna standarde de educaţie înalte pentru elevi, dar şi pentru profesori.

„Nu mi-a fost atât de greu pentru că ştiam să abordez problemele din toate zonele din care veneau oamenii”

A fost cinci ani de zile inspector de specialitate în cadrul ISJ Dâmboviţa. „Era nevoie de un coordonator al profesorilor. Şi nu era nevoie de oricine. Ca să conduci trebuie să fii cel mai bun, pentru ca ceilalţi să te urmeze. Eu am reuşit muncind cu oamenii şi fiind tot timpul printre ei”, spune Maria Cristea. A urmat funcţia de director al Casei Corpului Didactic Dâmboviţa, între 1997-2001 „A fost o altă experienţă extraordinară, cu responsabilităţi şimai mari. Mi-am dat seama că trebuie să existe şi acolo o deschidere mai mare către formarea continua a cadrelor didactice şi am încercat să dau identitate acestei instituţii despre care mulţi nici nu ştiau”, mărturiseşte interlocutoarea noastră. Pentru a se perfecţiona la nivel de management a urmat un mater pe politici educaţionale, la Universitatea Valahia din Târgovişte. „L-am făcut pentru că am simţit că îmi trebuia, m-a ajutat foarte pentru că în perioada 2007-2008 am fost inspector şolar general la ISJ Dâmboviţa. A fost o mare provocare, dar m-a ajutat foarte mult expererienţa, pentru că trecusem prin toate tipurile de şcoli. Nu mi-a fost atât de greu pentru că ştiam să abordez problemele din toate zonele din care veneau oamenii, pentru că luosesem deja contact cu ele”, explică Maria Cristea.

„Eliberarea mea din funcţie pe criteriu politic a fost o nedreptate”

Această peroadă, în fruntea ISJ Dâmboviţa, a luat sfârşit foarte repede, după 1 an şi aproape 4 luni, rămânând regretul deciziei incorecte de eliberare din funcţie. „Politicul n-are ce căuta la acest nivel. Politicul să rămână la nivel de Guvern, minister, eventual ministru secretar de stat, n-ar trebui să intervină mai jos în ierarhie. Se crează dezechilibre mari, se fac nedreptăţi. Eliberarea mea din fucţie pe criteriu politic, după ce am dat un concurs şi l-am luat, după ce i-am dat în judecată şi am câştigat, a fost o nedreptate. Mă voi adresa Comisiei pentru Drepturile Omului, lupt pentru drepturile mine. Dacă certifici competenţele unei persoane şi nu ai ce să-i reproşezi pentru perioada în care s-a aflat în funcţie, e nedrept”, spune cu mâhnire profesoara care are mulţumirea că a putut îmbunătăţi sistemul de învăţământ cât a fost inspector şcolar general. „Am prins vremuri bune şi am putut face mult pentru comunităţile care realmente aveau nevoie de ajutor – reabilitare unităţi de învăţământ şi microbuze şcolare. Era guvernare liberală, a fost o creştere economică semnificativă, iar învăţământul a primit sprijin financiar. Educaţia trebuie sprijinită pentru este factorul care declanşează tot ce este bun într-o societate, este motorul pentru toate”, consideră profesoara.

 „Valorile liberalismului sunt singurele în care eu cred”

Intrarea sa în politică a venit în urma propunerii unor membrii PNL Dâmboviţa. „Eu n-am intrat în politică să fiu promovată. Tot ce am construit pas cu pas a fost pe merit personal, pe muncă foarte multă, pe o conduită atentă şi relaţii interumane migălos construite. Partidul mi-a lansat o invitaţie în 1993”, povesteşte Maria Cristea, actualmente preşedinte al Organizaţiei Femeilor Liberale Dâmboviţa. După atâţia ani are două bile negre pentru clasa politică. „Una dintre bilele negre ale clasei politice, pe lângă traseismul, cea mai periculoasă, de o imoralitate şi josnicie fără seamăn, este îndepărtarea din posturi de demnităţi publice a unor oameni pe criteriu politic. Avem nevoie de caracter şi de bun simţ în politică”, este de părere interlocutoarea noastră, care spune că nu va părăsi partidul în ale cărui valori şi principii crede dintotdeauna. „Ca femeie este mai dificil să te menţii în politică. Mi-au placut valorile şi principiile liberale şi liberalismul ca doctrină politică, prin reprezentanţii lui de seamă în istoria noastră. Indiferent de suişurile şi coborâşurile Partidului Naţional Liberal, eu nu voi părăsi acest partid. Valorile liberalismului sunt singurele în care eu cred, chiar dacă România nu este încă pregătită să le accepte”, susţine Maria Cristea.

Află secretul unei cariere în învăţământ

A încurajat întotdeauna munca de echipă şi apregătit elevii atât pentru şcoală, cât şi pentru viaţă, prin cursuri de încredere în sine sau relaţii interumane. Iar secretul reuşitei la catedră a fost empatia. „Important este să ai acele calităţi umane, sufleteşti, care să te facă să te apropii de elevi. Nu poţi să lucrezi în învăţământ fără să iubeşti copiii. Întotdeauna fac acet exerciţiu de a mă pune în locul elevilor, pentru că a fi empatic este foarte important pentru un profesor. Elevii au simţit şi s-au apropiat foarte mult de mine”, povesteşte Maria Cristea care păstrează legătura cu foştii elevi pe mediile de socializare moderne. Satisfacţia este şi mai mare când elevii săi excelează la olimpiade sau îi urmează în domeniu. „Am foşti elevi psihologi. Am o satisfacţie personală pentru că elevii au ales această meserie fiindcă s-au ataşat foarte mult de mine, de feul meu de a fi. Păstrez legătura cu foştii elevi, comunicăm pe facebook, trec pe la liceu când au ocazia, mă invită la revederi, la evenimentele din viaţa lor”, spune cu emoţie Maria Cristea care mărturiseşte că tot ce trăieşte în plan afectiv o motivează să meargă mai departe. „Când termină clasa a XII-a mă apucă regretele pentru că m-am ataşat de ei. Când vine o nouă clasă e ca primăvara, este ca o trezire la viaţă. Există un avantaj în această meserie: nu îmbătrânim sufleteşte niciodată, pentru că suntem permanent printre tineri” dezvăluie profesoara care a făcut şi face educaţie de calitate în orice activitate a desfăşurat, rămânând un exemplu de profesionist cu care Târgoviştea şi Dâmboviţa se poate mândri în Europa.Gurmand + Raiman

 

Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:

 

 

: 5 ganduri despre “DOAMNE DE EXCEPŢIE: Maria Cristea, un profesor târgoviştean pentru Europa

 • 16 iulie 2015 at 22:57
  Permalink

  s-a apucat si a derulat proiecte in mod dezastruos, crede ca nu s-a prins nimeni…

  Reply
 • 6 iulie 2015 at 8:03
  Permalink

  Toate cele de mai sus sunt adevarate. Rautatea acestei persoane este fara margini. Nu mai spun de invidii si un caracter infect. Doar sa va amintiti ca a fost in comisia de evaluare a doamnei Cristina Munteanu si se facea ca nu stie de mizeriile care i s-au facut acelei doamne. Liberalii chiar nu mai au persoane care sa merite sa ii reprezinte?

  Reply
 • 28 septembrie 2014 at 9:24
  Permalink

  Vorbele sunt mult prea frumoase pentru caracterul infect din spatele imaginii cosmetizate

  Reply
 • 3 septembrie 2014 at 21:46
  Permalink

  o persoana caracterizata prin coruptie iesita din comun, rautate fara margini, dorinta de aranjamente ordinare, nu se poate asa ceva

  Reply
 • 6 aprilie 2014 at 11:27
  Permalink

  Dacă debarcarea s-a făcut pe criterii politice, numirea nu s-a făcut pe ACELEAȘI criterii? Privilegiile funcției le jelește doamna, care acum ar trebui să stea la pensie și să lase locul tinerilor care nu au locuri de muncă.

  Reply

Parerea ta este importanta, lasă un comentariu.


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Hotel Pestera Angajeaza - Locuri de munca Webhosting Armand Media Flax Gopo Star Sistems Security - Paza si protectie
Andrei House Livas locuri de munca
%d blogeri au apreciat: